Muistatko vielä aikaa, kun Facebook-aikajanasi oli täynnä viestejä, joissa pyydettiin keräämään satoa Farmvilleen tai osallistumaan taisteluun Mafia Warsissa? Viime aikoina nämä viestit ovat vähentyneet. Merkitseekö se sitä, että ihmiset eivät enää pelaa entiseen tapaan sosiaalisia pelejä?
Ei. Pelaaminen on vain saanut uudenlaisia muotoja.
Tämän vuoden alkupuolella Facebook kertoi, että pelaaminen palvelussa kasvoi, vaikka Zynga-peliyhtiön käyttäjämäärät pienivätkin selvästi. Yhtiö keräsi historiansa suurimman peleistä koskaan saadun liikevaihdon.
Vuoden toisella neljänneksellä sovellusmaksuista tullut liikevaihto oli jo 214 miljoonaa dollaria. Leijonanosa kasvusta tuli nimenomaan peleistä. Yhtiö kiittelikin kasvusta vuolaasti uutta ykköspeluriaan, Kingiä, joka nousi kesällä Facebookin suurimmaksi pelinkehittäjäksi.
Facebookin talousjohtaja David Ebersman hehkuttikin King-peliyhtiön strategiaa tulosten julkaisun ohessa. Hänen mukaansa mm. Kingin hittipeli Candy Crush Saga on hyvä esimerkki siitä, miten saumattomasti saadaan yhdistettyä pelikokemus Facebookista mobiililaitteisiin. Ebersman uskoi muiden peliyhtiöiden seuraavan perässä.
Facebook-pelaamisen muutosta voi pohtia myös tarkastelemalla kahden suurimman Facebook-pelinkehittäjän, Zyngan ja Kingin, tilannetta.
Maksullisista ilmaisiin peleihin
Facebook-pelien edelläkävijäksi ja koko pelialan tulevaisuuden visionääriksi hehkutetun Zyngan näkymät olivat pitkään positiiviset. Vuonna 2007 perustettu yritys loi lukisia Facebookin hittipelejä, kuten Farmville, Mafia Wars ja Cityville. Vuonna 2010 se tuotti jo ensimmäistä kertaa voittoa, noin 90 miljoonaa dollaria.
Siinäpä ne hyvät uutiset sitten olivatkin. Tämän vuoden toisella neljänneksellä yhtiön pelien päivittäisten käyttäjien määrä oli laskenut 39 miljoonaan, mikä on yhtiön historian alhaisin luku. Maksavissa asiakkaissa laskua oli yli puolet. Käsittämätön lasku pienessä ajassa, ja kuten arvata saattaa, viivan alle jäi tappiota 16 miljoonaa dollaria.
Zynga ei ottanut huomioon siirtymistä mobiiliin.
Yhtiö vetikin hätäjarrusta. Zynga ilmoitti, että sen parhain mahdollisuus on keskittyä ilmaiseksi pelattaviin ns. free-to-play-peleihin. Oli se niitä tehnytkin, mutta ei ollut ottanut tarpeeksi huomioon ihmisten nopeaa siirtymistä mobiilipeleihin.
Laiskuuden paineessa
Zyngan FarmVille 2:ssa ei enää makseta konsolipelin tapaan siitä, että pääsee pelaamaan. Pelaaminen on ilmaista. Siinä ei myöskään makseta oppirahoja, eli vanhojen kolikkopelien tapaan lypsätä rahaa kuolevalta pelaajalta. FarmVillessä maksetaan vain siitä, että elämä olisi helpompaa.
Ensin istutat tomaatteja, sitten kastelet niitä. Kello kertoo kuinka monta minuuttia, tuntia tai jopa päivää joudut odottamaan, että sato on kasvanut ja pääset myymään sen virtuaalirahoja vastaan. Näillä voi ostaa lisää siemeniä tai eläimiä, joista saatavia tuotteita voi taas myydä eteenpäin. Jos kellon raksutusta ei jaksa odottaa, pitääkin sitten kaivaa kiltisti tosielämän rahapussi esiin ja maksaa Zyngalle. Tästä kärsimättömyydestä se raha tulee. Toinen vaihtoehto on pyytää esimerkiksi lisää vettä kasveille FarmVilleä pelaavalta ystävältä.
Elämän kiertokulun myötä pelaaja saa kokemuspisteitä, joilla saa ajan mittaan vähitellen ”ylennyksiä”. Tällöin pääsee käsiksi erilaisiin viljelykasveihin ja eläimiin. Voipa aineksista pyöräyttää piirakankin ja myydä sen makeanhimoiselle. Sitten vain leveilemään kavereille siitä, miten hieno pelto aidan takana jo on. Ja näin saadaan naapurin digi-farmari yrittämään kovemmin. Ja taas Zynga saa lisää innokkaita pelaajia. Tässä on se sosiaalinen aspekti eli paine.
Tilastojen kylmä kieli
Pelitilastoja seuraava App Data kokoaa listaa Facebook-sovellusten suosiosta kuukausittaisten aktiivisten käyttäjien mukaan. Zyngan pelit eivät ole enää lähelläkään kärkeä. Farmville 2 ja Texas HoldEm Poker ovat nykyisin suosituimpien ohjelmien listalla sijalla 13 ja 14. Esimerkiksi Cityville on sijalla 106.
Zyngan lisäksi monet muutkin yhtiöt ovat saaneet huomata, että pelaajien huomio siirtyy vähitellen pois Facebookista ja kohti mobiilia. Isoista pelitaloista esimerkiksi Electronic Arts siirsi kesäkuussa auringonlaskun suuntaan useita Facebook-pelejään, kuten Sims Socialin, Simcity Socialin ja Pet Societyn.
Erityisesti Sims-pelin sulkeminen herätti kummastusta, koska se oli vielä vuosi sitten yksi Facebookin suosituimpia pelejä, jota pelasi päivittäin yli kymmenen miljoonaa ihmistä.
Kuningas on ykkönen
Zyngan laskusuunnasta huolimatta Facebook-sovellusten terävintä tilastokärkeä pitävät edelleen pelit. Candy Crush Saga ja Pet Rescue Saga ovat kaksi suosituinta peliä ja nelosena on vielä Farm Heroes Saga. Kunkin takaa löytyy King, ja kaikissa peleissä on sama idea: palikoiden tai esineiden yhdistäminen tai hajottaminen.Facebook-pelaaminen ei kuitenkaan ole enää SE hitti. Candy Crush Sagan tarina alkoi Facebookista, mutta suosio lähti arvioiden mukaan rakettimaiseen kasvuun vasta, kun se julkaistiin mobiililaitteille. Se sitoo myös mobiilipelaajat niin tiukasti Facebookiin, että pelaajien määrää on oikeastaan vaikea rajata laitekohtaisesti.
Candy Crush Saga tuottaa jopa 850 000 dollaria päivittäin
Yhtiö on niukkasanainen luvuistaan, mutta kesäkuussa se arvioi, että Candy Crush Sagaa pelaa päivittäin yli 15 miljoonaa ihmistä. Sosiaalisuutta lisää viestittelyn ohella se, että pelissä elämien loppuessa seuraavalle tasolle ei pääse kuin kiltisti odottamalla, maksamalla tai pyytämällä lisäelämiä kavereilta. Ja yllättävän moni haluaa maksaa. Yksinomaan Facebookin kautta saatuja tuloja on vaikea arvioida, mutta puhelimien sovellusmyyntiä seuraavan Think Gamingin mukaan Candy Crush Saga saattaa tuottaa jopa 850 000 dollaria päivittäin.
Zyngakin oppii ja sen uutta Fairy Tale Twistiä voi pelata jo lähes heti myös mobiililaitteilla. Peli toimii ristiin eri alustojen kesken, Candy Crushin tapaan. Viimeisimpien arvioiden mukaan Zynga saattaakin olla vähitellen taas nousussa.
Puhtaasti Facebookissa toimivien pelien luominen on entistä vaikeampaa, koska ihmiset viettävät nykyään enemmän aikaa mobiililaitteiden kuin tietokoneen selaimen ääressä. Kingin pelit ovat suosittuja, koska se on onnistunut tarjoamaan pelaajille lyhyitä pelisessioita puhelimilla tai tableteilla, mutta sitonut samalla pelaamisen Facebookiin.
Samalla se on myös pystynyt irtautumaan mobiilipelien ärsyttävimmästä piirteestä, tunkevasta mainonnasta, koska tulovirtaa syntyy riittävästi pelien sisäisistä ostoista. King on siis onnistunut tekemään ilmaispelien pelaajista maksavia pelaajia.
Mitkä siis ovat menestyvän sosiaalisen pelin palikat? Pelin yksinkertaisuus, ilmaisuus (ainakin aluksi), lisäominaisuuksien ostomahdollisuus ja ristiinpelaaminen Facebookin ja mobiilisovelluksen kesken.