Hyppää pääsisältöön

Snookeria Suomessa Robin Hullin johdolla

Biljardipeli snooker debytoi Suomen televisiossa vuonna 1992. Elävän arkiston koosteeseen on poimittu Suomessa käytyjä turnauksia vuosien 1992 ja 2010 väliltä. Taltiointien yhdistävänä tekijänä on Suomen kirkkain snookertähti Robin Hull.

Marraskuussa 1992 Suomen kansa pääsi seuraamaan suomalaisittain uutta televisiolajia, snookeria. Kyseessä oli Suomen snookerliiton kautta aikain ensimmäinen maaottelu, jossa vastustajana oli Ruotsi. Suomen joukkueen johtotähtenä oli tuore alle 21-vuotiaiden maailmanmestari Robin Hull, joka nuoresta iästään (18) huolimatta oli jo lunastanut paikkansa maailman snookerhuipulla. Suomen nelihenkisen joukkueen muina jäseninä pelasivat Esa Kaikumaa, Kai Yli-Kerttula ja Jyri Virtanen.

Artikkelin toisessa videoklipissä seurataan Hullin taistelua amatöörien Euroopan mestaruudesta vuonna 1993. Vastaansa Hull sai Helsingin finaalissa englantilaisen Neil Mosleyn.

Kolmas ohjelmataltiointi on vuodelta 2010 Turun Sports clubilta, jossa käytiin Suomen toistaiseksi kovatasoisin snookerturnaus Snooker Finnish Challenge. Ohjelmassa seurataan Robin Hullin semifinaali- ja finaaliottelua. Kutkuttavassa semifinaalissa hänen vastustajanaan oli walesilainen Matthew ”The Welsh Dragon” Stevens. Finaalissa vastustajaksi asettui niin ikään walesilainen Mark "The Welsh Potting Machine" Williams.

Hull oli tuolloin ehtinyt jo kertaalleen lopettaa ammattilaisuransa terveydellisten syiden takia. Hän osallistui vielä satunnaisesti Suomen ranking-kilpailuihin, mutta Turun turnaus oli askel lähemmäs parrasvaloja. Vuonna 2013 Hull teki todellisen paluun suurturnauksiin voittaen samana vuonna uransa toisen Euroopan mestaruuden. Hull kertasi uransa kohokohtia Ylen Aamu-tv:n haastattelussa. Hän puhui myös avoimesti uhkapeli- ja päihderiippuvuuden synkentämistä ajoista lopettamispäätöksensä jälkeen.

Snookerin säännöistä

Snookerissa kaksi pelaajaa ottelee erien, eli freimien voitosta. Jokaisen erän alussa pöydällä on viisitoista punaista ja kuusi värillistä kohdepalloa sekä valkoinen lyöntipallo. Pelaajan tulee pussittaa punaisia ja värillisiä palloja vuorotellen. Pussituksen jälkeen värilliset pallot nostetaan aina omille alkupisteilleen niin kauan kuin punaisia palloja on jäljellä. Pussitusvuorossa olevan pelaajan lyöntivuoro jatkuu kunnes hän joko epäonnistuu pussituksessa tai tekee virheen.

Kustakin punaisesta pallosta saa pussituksen myötä pisteen. Värillisistä palloista taas saa aina kahdesta seitsemään pistettä (keltaisesta 2, vihreästä 3, ruskeasta 4, sinisestä 5, pinkistä 6 ja mustasta pallosta 7 pistettä per pussitus). Kun kaikki punaiset pallot on pussitettu, saa pelaaja lyödä haluamansa värillisen pallon sisään. Lopuksi pussitetaan loput värilliset pallot arvojärjestyksessä pienimmästä alkaen. Erän voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Snookerin nimi juontaa juurensa pelitilanteesta, jossa vastustaja onnistuu sijoittamaan valkoisen lyöntipallon paikkaan, josta lyövän pelaajan on mahdotonta lyödä valkoinen pallo suoralla lyönnillä seuraavaan kohdepalloonsa. Tällöin valkoinen pallo on snookerissa. Mikäli lyövä pelaaja ei pöydän vallienkaan kautta saa osumaa kohdepalloon on kyseessä virhe ja vastustajaa hyvitetään.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto