Hyppää pääsisältöön

Ulkomaisia vankeja ennätysmäärä Suomessa

Viron vankilaolot ovat kohentuneet vuosikymmenessä. Mm. leirityyppinen Murrun vankila ei ole enää käytössä.
Viron vankilaolot ovat kohentuneet vuosikymmenessä. Mm. leirityyppinen Murrun vankila ei ole enää käytössä. Viron vankilaolot ovat kohentuneet vuosikymmenessä. Mm. leirityyppinen Murrun vankila ei ole enää käytössä. Kuva: Yle viro

Ulkomaisten vankien määrä on noussut Suomessa jo lähes 500:aan. Määrä nousee jatkuvasti muun muassa siksi, että Suomi kykenee passittamaan vain pienen osan tuomituista takaisin kotimaihinsa.

Suurimman ryhmän muodostavat virolaisvangit, joita on siirretty Viroon vuosikymmenen aikana reilut 60. Vangit eivät halua siirtyä vapaaehtoisesti ja valitusprosessi venyttää siirtoa jopa parilla vuodella. Monessa tapauksessa vanki on ehtinyt käsiä vankeusrangaistuksensa loppuun ennen kuin hänen siirtopäätöksensä hyväksytään oikeudessa.

Viron on määrä hyväksyä vielä kuluvan vuoden aikana EU:n puitesopimus, jonka uskotaan nopeuttavan vankisiirtoja. Suomi on liittynyt byrokratiaa karsivaan sopimukseen jo aiemmin. Sopimuksen mukaan Suomi voi periaatteessa siirtää vankeja kaikkiaan 12 EU-maahan.

Suomessa istuu vankeja jo yli 60 maasta. Useimpien ulkomaalaisvankien kotimaissa vankilaolot ovat selvästi suomalaisen tason alapuolella, jolloin siirtoa ei saa tehdä. Virossa on vireillä laaja vankien siirtoon liittyvä joukkovalitus. Joukko Suomesta sirrettyjä entisiä vankeja aikoo valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT). Heidän mielestään siirrot on tehty EU -sopimuksen vastaisesti, koska siirto on pidentänyt heidän vankeusaikaansa.

Virolaismies istui kotimaansa vankiloissa kaksi vuotta kauemmin kuin Suomessa määrätty tuomio olisi edellyttänyt.

Suomen käytännön mukaan ensikertalainen vanki vapautuu ehdonalaiseen istuttuaan puolet rangaistuksestaan. Virossa ensikertalainen pääsee vankilasta ehdonalaiseen vasta 2/3 istumisen jälkeen. Valittajien joukossa on mm. MOT -ohjelmassa haastateltu virolaismies, joka istui kotimaansa vankiloissa kaksi vuotta kauemmin kuin Suomessa määrätty tuomio olisi edellyttänyt. Sopimusten mukaan siirto kotimaahan ei saisi merkitä vankeusrangaistuksen pidentymistä.

EIT:hen lähtevässä valituksessa kerrotaan mm, kuinka vironkieliset vangit joutuvat kärsimään rangaistustaan venäjänkielisellä Itä-Virumaalla. Vankeinsiirron pitäisi taata vangille tuttu sosiaalinen ja kielellinen ympäristö, jotta hän pystyisi paremmin palaamaan siviilielämään.

Suomen oikeusministeriö sysää vastuun vangista ja hänen rangaistuksensa kestosta vastaanottavan maan viranomaisille. Ulkomaisia vankea pitkään avustanut asianajaja Kari Silvennoinen ihmettelee kantaa, sillä vankilatuomio on annettu Suomessa tehdystä rikoksesta. Virossa vanki saa uuden tuomion, joka on poikkeuksetta Suomessa määrättyä ankarampi.

Toimittaja Risto Vuorinen

Kommentit