Hyppää pääsisältöön

Greenpeace-kohu koitui Heidi Hautalan kohtaloksi

Kehitysministeri Heidi Hautala joutui Greenpeace-kohun vuoksi sellaiseen pyöritykseen, että hän katsoi viisaammaksi erota. Hautala ilmoitti erostaan lokakuussa 2013 julkisuuskohun saattelemana.

Kysymys on maaliskuun 2012 tapahtumista, jolloin 40 Greenpeacen aktivistia Suomesta ja muista Pohjosmaista osoitti mieltään Suomen valtion omistamaa Arctia Shippingiä vastaan ja nousi kahdelle yhtiön omistamalle alukselle Hietalahden telakalla.

Mielenosoittajat vastustivat alusten lähettämistä arktisille merialueille öljynporauksen tukitoimiin. Valtion omistama Arctia Shipping oli tehnyt aluksista vuokrasopimuksen Shellin kanssa.

Omistajayhtiö teki rikosilmoituksen Greenpeacea vastaan, mutta luopui aikeistaan. Valtion omistajaohjauksesta vastaavan Heidi Hautalan katsottiin olleen asiassa aktiivinen, koska hän vaati avustajiensa välityksellä vetämään pois rikosilmoituksen Greenpeacea vastaan.

Ministerieroaan koskevassa tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2013 Hautala korosti, että olisi toiminut samoin, jos kysymyksessä olisi ollut joku toinen järjestö kuin Greenpeace.

"Otan tästä vastuun, että olen muistanut nämä tapahtumat väärin. Olen noudattanut huonosti varovaisuutta ja tarkkuutta", Hautala totesi.

Teksti: Reijo Perälä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto