Hyppää pääsisältöön

Greenpeace-kohu koitui Heidi Hautalan kohtaloksi

Kehitysministeri Heidi Hautala joutui Greenpeace-kohun vuoksi sellaiseen pyöritykseen, että hän katsoi viisaammaksi erota. Hautala ilmoitti erostaan lokakuussa 2013 julkisuuskohun saattelemana.

Kysymys on maaliskuun 2012 tapahtumista, jolloin 40 Greenpeacen aktivistia Suomesta ja muista Pohjosmaista osoitti mieltään Suomen valtion omistamaa Arctia Shippingiä vastaan ja nousi kahdelle yhtiön omistamalle alukselle Hietalahden telakalla.

Mielenosoittajat vastustivat alusten lähettämistä arktisille merialueille öljynporauksen tukitoimiin. Valtion omistama Arctia Shipping oli tehnyt aluksista vuokrasopimuksen Shellin kanssa.

Omistajayhtiö teki rikosilmoituksen Greenpeacea vastaan, mutta luopui aikeistaan. Valtion omistajaohjauksesta vastaavan Heidi Hautalan katsottiin olleen asiassa aktiivinen, koska hän vaati avustajiensa välityksellä vetämään pois rikosilmoituksen Greenpeacea vastaan.

Ministerieroaan koskevassa tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2013 Hautala korosti, että olisi toiminut samoin, jos kysymyksessä olisi ollut joku toinen järjestö kuin Greenpeace.

"Otan tästä vastuun, että olen muistanut nämä tapahtumat väärin. Olen noudattanut huonosti varovaisuutta ja tarkkuutta", Hautala totesi.

Teksti: Reijo Perälä