Hyppää pääsisältöön

Greenpeace-kohu koitui Heidi Hautalan kohtaloksi

Kehitysministeri Heidi Hautala joutui Greenpeace-kohun vuoksi sellaiseen pyöritykseen, että hän katsoi viisaammaksi erota. Hautala ilmoitti erostaan lokakuussa 2013 julkisuuskohun saattelemana.

Kysymys on maaliskuun 2012 tapahtumista, jolloin 40 Greenpeacen aktivistia Suomesta ja muista Pohjosmaista osoitti mieltään Suomen valtion omistamaa Arctia Shippingiä vastaan ja nousi kahdelle yhtiön omistamalle alukselle Hietalahden telakalla.

Mielenosoittajat vastustivat alusten lähettämistä arktisille merialueille öljynporauksen tukitoimiin. Valtion omistama Arctia Shipping oli tehnyt aluksista vuokrasopimuksen Shellin kanssa.

Omistajayhtiö teki rikosilmoituksen Greenpeacea vastaan, mutta luopui aikeistaan. Valtion omistajaohjauksesta vastaavan Heidi Hautalan katsottiin olleen asiassa aktiivinen, koska hän vaati avustajiensa välityksellä vetämään pois rikosilmoituksen Greenpeacea vastaan.

Ministerieroaan koskevassa tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2013 Hautala korosti, että olisi toiminut samoin, jos kysymyksessä olisi ollut joku toinen järjestö kuin Greenpeace.

"Otan tästä vastuun, että olen muistanut nämä tapahtumat väärin. Olen noudattanut huonosti varovaisuutta ja tarkkuutta", Hautala totesi.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto