Nykyaikaisten matkapuhelimien oletuskäyttöliittymä on kosketusnäyttö. Kalleimmissa puhelimissa on usein kuitenkin tarjolla myös vaihtoehtoinen tapa käyttää puhelinta: puhe. Samsungin ja Applen lippulaivapuhelimissa on kaksi eri järjestelmää, jotka toimivat lähes samalla tavalla. Pieniä eroja löytyy, kun tarpeeksi niiden kanssa juttelee.
Samsungin puheohjausjärjestelmä on nimeltään S Voice ja se perustuu Vlingo-järjestelmään. Applen iPhonessa käytetään Siriä, joka perustuu Applen ostamaan samannimiseen palveluun ja Nuancen puheentunnistustekniikkaan. Kummassakin kokeilemassani puhelimessa, Galaxy S III:ssa ja iPhone 5:ssä, puheohjaus pitää käydä erikseen käynnistämässä, oletuksena se ei ole välttämättä päällä.
Puheohjauksen käytännöllisyyttä rajoittaa Suomessa se, että S Voice ja Siri eivät osaa suomea, joten komentokieli on väistämättä englanti (muita kieliä on kyllä niin S-Voicessa kuin Sirissäkin saatavilla). Saattaa tuntua oudolle komentaa laitetta kadulla englanniksi, mutta jos kielimuuri ei ole ylittämätön, puheohjaus voi osoittautua mukavaksi lisäksi.
Mietteliäs S Voice, selkeä Siri
S Voicen mietteliään kuuloinen miesääni on kohtuullisen luonnollinen ja tuntuu ymmärtävän englanninkielistä puhetta varsin hyvin, kunhan puhuu riittävän selvästi ja sopivalla voimakkuudella. Melko nopeakin puhe menee jakeluun, jos sen sanoo riittävän selvästi. Sirin pirteä naisääni on pääosin luontevampi keskustelija, mikä kertoo kehittyneemmästä tekoälystä, mutta ei sitä luonnolliseen henkilöön missään nimessä sotke.
Sirin selkeä naisääni (paitsi brittienglanti-asetuksessa mies) ymmärtää hyvin nopeaakin puhetta selvästi puhuttuna, mutta iOS7:ssä sen toiminta on ollut vaihtelevaa. Hyvin usein Siri pahoittelee, ettei voi ottaa käskyjä vastaan, mikä kielii ongelmista taustajärjestelmissä. Se on usein myös hidas ymmärtämään.
Puheohjausta ei ole ainakaan vielä ajateltu käytettäväksi jatkuvasti, vaan se on lähinnä nopeuttava työkalu sopivissa toiminnoissa. Tästä huolimatta S Voice ja Siri taipuvat hyvin monenlaiseen käyttöön.
Puhu wlan päälle ja kalenteri kuntoon
Yleisimmin puhekomentoja käytetään muistutusten, kalenterimerkintöjen ja erilaisten ajastusten tekemiseen. Nämä tuntuvat toimivan hyvin molemmissa puhelimissa. Muutosten ja poistojen tekeminen jo tehtyihin merkintöihin onnistuu lähes poikkeuksetta.Samsungissa hälytysten kellonaika näytetään täsmälleen kuten iPhonessakin. Kummaltakin voi myös kysyä, miltä huominen kalenteri näyttää avaamatta varsinaista kalenteria ja ne lukevat tulevat menot ääneen. Suomalaisissa sanoissa on tietysti vaikeuksia, mutta Applen Siri tuntui onnistuvan niissä paremmin.
Puhelimien asetusten muokkaaminen on usein vaivalloista, mutta puheohjauksella se on helppoa kuin heinänteko. Yleisimmät muutokset, kuten wlanin ja bluetoothin aktivointi, onnistuivat molemmissa järjestelmissä ongelmitta. Myös itse asennettuja sovelluksia voi avata puhumalla, esimerkiksi pyytämällä avaamaan Spotifyn. Suoraan voi pyytää myös soittamaan musiikkia laitteiden omilla musiikkisoittimilla. Siri osaa myös varsin tarkasti soittaa yksittäisten artistien kappaleita ja albumeita. Epämääräisemmätkin pyynnöt musiikkilajeista menevät läpi.
Myös päivitykset sosiaalisiin medioihin, kuten Twitteriin, onnistuivat kummassakin laitteessa puhumalla – tosin englanniksi.
Verkkohakujen tekemistä puheohjaus helpottaa huomattavasti, vaikka suomen kielen puute tietysti rajoittaa hyödyllisyyttä. Jos se ei haittaa, avaa esimerkiksi Galaxy S III kiltisti Google-haun sopivine vastauksineen. Eikä sitä tarvitse käskyttää suoraviivaisesti esim. “google search how much is a pint of milk”, vaan kysymykseksi riittää myös epäselvempi “what’s a pint of milk”. Tällöin S Voice avaa usein Wolfram Alpha –hakukoneen tuloksen. Saman teki myös Applen Siri.
Siri tuntui ymmärtävän asioiden loogisia suhteita ja kontekstia paremmin kuin S Voice, jolloin kysymysten asettelemisen kanssa ei tarvinnut olla niin tarkka. Se myös ymmärsi paremmin, mistä äsken puhuttiin, ja että jatkokysymys liittyy ehkä siihen.
"Missä minä olen?"
Paikannustoiminnot on integroitu kumpaankin puheohjausjärjestelmään, joten esimerkiksi liikkumisohjeita, sää- ja paikkatietoja voi pyytää ääneen. Saattaa olla, että kyseessä oli vain testi-Samsungin ongelma, mutta jostain syystä S Voice ei osannut päättää missä olin, kun puheohjaus oli käytössä.Olin käymässä Jyväskylässä, jossa Samsung oli luonnollisesti mukana. Kun viikkoa myöhemmin kyselin Hämeenlinnassa S Voicelta mitä sääennuste lupaa, tarjosi se edelleen sääennustetta Jyväskylään. Sää näytettiin hyvin samankaltaisesti visuaalisesti kuvakkeiden kera kuin iPhonessakin, mutta joka kerta puhelin arveli minun olevan edelleen Jyväskylässä. Outoa.
Sama paikannussekaannus tuntui vaivaavan Samsungin puheohjauksen karttoja. Kun kysyin S Voicelta kauniisti, missä tällä hetkellä olen, avasi se Googlen kartan, joka näytti Jyväskylää. Tämä toistui joka kerta, vaikka välissä avasin karttaohjelman erikseen, ja paikannusnappulaa painamalla sain sijainnikseni Hämeenlinnan.
Samsungin S Voice ei osaa lukea tekstiviestejä tai sähköposteja lainkaan
Kartat avautuivat kuitenkin kauniisti ja navigaation käyttökin on mahdollista. S Voicea voi pyytää näyttämään ajo-ohjeet esim. Helsinkiin, jolloin se avasi Googlen vielä betavaiheessa olevan navigoinnin. Navigointi puhuukin sitten suomea, vaikka S Voice ei.
Karttoja ja paikannusta käytettäessä S Voicen tekoälyn puute tulee näkyviin ehkä parhaimmin. Se ei nimittäin ymmärrä yksinkertaista kysymystä ”where’s the nearest gas station” tai ”where’s the nearest restaurant” eli missä on lähin bensa-asema tai ravintola. Kummallakin kerralla se teki Google-haun vieläpä koko lauseella, jolloin tuloskin on mitä sattuu.
iPhonen Sirille voi heittää pähkinöitä tällaiseen rennompaan tapaan, ja se näyttää vaikkapa lähimmän kebab-paikan sijaintisi perusteella kartalla.
Hauskojakin vastauksia löytyy niin S Voicesta kuin Siriltäkin.
Siri edes yrittää suomea
Kun mennään vielä monimutkaisempiin toimintoihin alkaa eroja S Voicen ja Sirin kesken löytyä. Samsungin S Voicella voi sanella ja pyytää lähettämään tekstiviestin englanniksi melko vaivatta, mutta sitten tuleekin seiniä vastaan. Kun pyydän sitä lukemaan viimeisimmän tekstiviestini tai sähköpostini, miesääni kieltäytyy kauniisti vetoamalla osaamattomuuteensa.Samsungin S Voice ei osaa lukea tekstiviestejä tai sähköposteja lainkaan, toisin kuin iPhonen Siri (tosin suomenkielisen sähköpostin ääneenluku aiheuttaa lähinnä naurukramppeja). S Voice ei myöskään osaa luoda sähköpostia saneluni pohjalta.
Tekoälyissä on muutenkin eroja. Soittaminen puhekomennolla onnistuu kummassakin, mutta S Voice ymmärtää suomenkieliset nimet selvästi heikommin kuin Siri, vaikka ne lausuisi englantilaisittain.
Sirin osaaminen on laaja-alaisempaa. Sen kanssa voi jopa paremman tekemisen puutteessa käydä pientä keskustelua, vaikkapa elämän tarkoituksesta, elokuvista, näyttelijöistä, urheilusta ja muusta ei niin päivänpolttavasta. S Voicen mies on enemmän asialinjoilla: ei jutustella, vaan tehdään asioita.
Selvää on, että Siri on kehittyneempi, mutta miten paljon se haittaa peruskäyttöä, se riippuu omista toimintatavoista ja tarpeista. Kummallakin järjestelmällä peruskäyttö toimii hyvin, mutta jos haluat henkilökohtaisen assistentin, joka seuraa keskustelua vähän vaikeamminkin ilmaistuna, silloin Siri vie voiton.