Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Käskytä minua: Applen Siri vs. Samsungin S Voice

Älypuhelimet
Älypuhelimet Kuva: Yle/Ville Alijoki ääniohjaus

Nykyaikaisten matkapuhelimien oletuskäyttöliittymä on kosketusnäyttö. Kalleimmissa puhelimissa on usein kuitenkin tarjolla myös vaihtoehtoinen tapa käyttää puhelinta: puhe. Samsungin ja Applen lippulaivapuhelimissa on kaksi eri järjestelmää, jotka toimivat lähes samalla tavalla. Pieniä eroja löytyy, kun tarpeeksi niiden kanssa juttelee.

Samsungin puheohjausjärjestelmä on nimeltään S Voice ja se perustuu Vlingo-järjestelmään. Applen iPhonessa käytetään Siriä, joka perustuu Applen ostamaan samannimiseen palveluun ja Nuancen puheentunnistustekniikkaan. Kummassakin kokeilemassani puhelimessa, Galaxy S III:ssa ja iPhone 5:ssä, puheohjaus pitää käydä erikseen käynnistämässä, oletuksena se ei ole välttämättä päällä.

Puheohjauksen käytännöllisyyttä rajoittaa Suomessa se, että S Voice ja Siri eivät osaa suomea, joten komentokieli on väistämättä englanti (muita kieliä on kyllä niin S-Voicessa kuin Sirissäkin saatavilla). Saattaa tuntua oudolle komentaa laitetta kadulla englanniksi, mutta jos kielimuuri ei ole ylittämätön, puheohjaus voi osoittautua mukavaksi lisäksi.

Mietteliäs S Voice, selkeä Siri

S Voicen mietteliään kuuloinen miesääni on kohtuullisen luonnollinen ja tuntuu ymmärtävän englanninkielistä puhetta varsin hyvin, kunhan puhuu riittävän selvästi ja sopivalla voimakkuudella. Melko nopeakin puhe menee jakeluun, jos sen sanoo riittävän selvästi. Sirin pirteä naisääni on pääosin luontevampi keskustelija, mikä kertoo kehittyneemmästä tekoälystä, mutta ei sitä luonnolliseen henkilöön missään nimessä sotke.

Sirin selkeä naisääni (paitsi brittienglanti-asetuksessa mies) ymmärtää hyvin nopeaakin puhetta selvästi puhuttuna, mutta iOS7:ssä sen toiminta on ollut vaihtelevaa. Hyvin usein Siri pahoittelee, ettei voi ottaa käskyjä vastaan, mikä kielii ongelmista taustajärjestelmissä. Se on usein myös hidas ymmärtämään.

Puheohjausta ei ole ainakaan vielä ajateltu käytettäväksi jatkuvasti, vaan se on lähinnä nopeuttava työkalu sopivissa toiminnoissa. Tästä huolimatta S Voice ja Siri taipuvat hyvin monenlaiseen käyttöön.

Puhu wlan päälle ja kalenteri kuntoon

s voice
S Voice asettaa hälytyksen aamuksi s voice Kuva: Samsung s voice
Yleisimmin puhekomentoja käytetään muistutusten, kalenterimerkintöjen ja erilaisten ajastusten tekemiseen. Nämä tuntuvat toimivan hyvin molemmissa puhelimissa. Muutosten ja poistojen tekeminen jo tehtyihin merkintöihin onnistuu lähes poikkeuksetta.

Samsungissa hälytysten kellonaika näytetään täsmälleen kuten iPhonessakin. Kummaltakin voi myös kysyä, miltä huominen kalenteri näyttää avaamatta varsinaista kalenteria ja ne lukevat tulevat menot ääneen. Suomalaisissa sanoissa on tietysti vaikeuksia, mutta Applen Siri tuntui onnistuvan niissä paremmin.

Puhelimien asetusten muokkaaminen on usein vaivalloista, mutta puheohjauksella se on helppoa kuin heinänteko. Yleisimmät muutokset, kuten wlanin ja bluetoothin aktivointi, onnistuivat molemmissa järjestelmissä ongelmitta. Myös itse asennettuja sovelluksia voi avata puhumalla, esimerkiksi pyytämällä avaamaan Spotifyn. Suoraan voi pyytää myös soittamaan musiikkia laitteiden omilla musiikkisoittimilla. Siri osaa myös varsin tarkasti soittaa yksittäisten artistien kappaleita ja albumeita. Epämääräisemmätkin pyynnöt musiikkilajeista menevät läpi.

Myös päivitykset sosiaalisiin medioihin, kuten Twitteriin, onnistuivat kummassakin laitteessa puhumalla – tosin englanniksi.

Verkkohakujen tekemistä puheohjaus helpottaa huomattavasti, vaikka suomen kielen puute tietysti rajoittaa hyödyllisyyttä. Jos se ei haittaa, avaa esimerkiksi Galaxy S III kiltisti Google-haun sopivine vastauksineen. Eikä sitä tarvitse käskyttää suoraviivaisesti esim. “google search how much is a pint of milk”, vaan kysymykseksi riittää myös epäselvempi “what’s a pint of milk”. Tällöin S Voice avaa usein Wolfram Alpha –hakukoneen tuloksen. Saman teki myös Applen Siri.

Siri tuntui ymmärtävän asioiden loogisia suhteita ja kontekstia paremmin kuin S Voice, jolloin kysymysten asettelemisen kanssa ei tarvinnut olla niin tarkka. Se myös ymmärsi paremmin, mistä äsken puhuttiin, ja että jatkokysymys liittyy ehkä siihen.

"Missä minä olen?"

siri ravintola
Siri kertoo, että lähellä on paikkoja, joista ostaa ruokaa siri ravintola Kuva: Yle siri ravintola
Paikannustoiminnot on integroitu kumpaankin puheohjausjärjestelmään, joten esimerkiksi liikkumisohjeita, sää- ja paikkatietoja voi pyytää ääneen. Saattaa olla, että kyseessä oli vain testi-Samsungin ongelma, mutta jostain syystä S Voice ei osannut päättää missä olin, kun puheohjaus oli käytössä.

Olin käymässä Jyväskylässä, jossa Samsung oli luonnollisesti mukana. Kun viikkoa myöhemmin kyselin Hämeenlinnassa S Voicelta mitä sääennuste lupaa, tarjosi se edelleen sääennustetta Jyväskylään. Sää näytettiin hyvin samankaltaisesti visuaalisesti kuvakkeiden kera kuin iPhonessakin, mutta joka kerta puhelin arveli minun olevan edelleen Jyväskylässä. Outoa.

Sama paikannussekaannus tuntui vaivaavan Samsungin puheohjauksen karttoja. Kun kysyin S Voicelta kauniisti, missä tällä hetkellä olen, avasi se Googlen kartan, joka näytti Jyväskylää. Tämä toistui joka kerta, vaikka välissä avasin karttaohjelman erikseen, ja paikannusnappulaa painamalla sain sijainnikseni Hämeenlinnan.

Samsungin S Voice ei osaa lukea tekstiviestejä tai sähköposteja lainkaan

Kartat avautuivat kuitenkin kauniisti ja navigaation käyttökin on mahdollista. S Voicea voi pyytää näyttämään ajo-ohjeet esim. Helsinkiin, jolloin se avasi Googlen vielä betavaiheessa olevan navigoinnin. Navigointi puhuukin sitten suomea, vaikka S Voice ei.


Karttoja ja paikannusta käytettäessä S Voicen tekoälyn puute tulee näkyviin ehkä parhaimmin. Se ei nimittäin ymmärrä yksinkertaista kysymystä ”where’s the nearest gas station” tai ”where’s the nearest restaurant” eli missä on lähin bensa-asema tai ravintola. Kummallakin kerralla se teki Google-haun vieläpä koko lauseella, jolloin tuloskin on mitä sattuu.


iPhonen Sirille voi heittää pähkinöitä tällaiseen rennompaan tapaan, ja se näyttää vaikkapa lähimmän kebab-paikan sijaintisi perusteella kartalla.


Hauskojakin vastauksia löytyy niin S Voicesta kuin Siriltäkin.

Siri edes yrittää suomea

siri
Siri näkemys elämän tarkoituksesta on... naisellinen siri Kuva: Yle siri
Kun mennään vielä monimutkaisempiin toimintoihin alkaa eroja S Voicen ja Sirin kesken löytyä. Samsungin S Voicella voi sanella ja pyytää lähettämään tekstiviestin englanniksi melko vaivatta, mutta sitten tuleekin seiniä vastaan. Kun pyydän sitä lukemaan viimeisimmän tekstiviestini tai sähköpostini, miesääni kieltäytyy kauniisti vetoamalla osaamattomuuteensa.

Samsungin S Voice ei osaa lukea tekstiviestejä tai sähköposteja lainkaan, toisin kuin iPhonen Siri (tosin suomenkielisen sähköpostin ääneenluku aiheuttaa lähinnä naurukramppeja). S Voice ei myöskään osaa luoda sähköpostia saneluni pohjalta.

Tekoälyissä on muutenkin eroja. Soittaminen puhekomennolla onnistuu kummassakin, mutta S Voice ymmärtää suomenkieliset nimet selvästi heikommin kuin Siri, vaikka ne lausuisi englantilaisittain.

Sirin osaaminen on laaja-alaisempaa. Sen kanssa voi jopa paremman tekemisen puutteessa käydä pientä keskustelua, vaikkapa elämän tarkoituksesta, elokuvista, näyttelijöistä, urheilusta ja muusta ei niin päivänpolttavasta. S Voicen mies on enemmän asialinjoilla: ei jutustella, vaan tehdään asioita.

Selvää on, että Siri on kehittyneempi, mutta miten paljon se haittaa peruskäyttöä, se riippuu omista toimintatavoista ja tarpeista. Kummallakin järjestelmällä peruskäyttö toimii hyvin, mutta jos haluat henkilökohtaisen assistentin, joka seuraa keskustelua vähän vaikeamminkin ilmaistuna, silloin Siri vie voiton.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.