Hyppää pääsisältöön

Kell' onni on: Onnea rajan takaa

Ohjelma vuodelta 1980 on kertomus Maarit ja Veikko Rautiaisen onnen löytymisestä rajan takaa. Se on myös kertomus Kostamuksen työntekijöiden arjesta ja lyhyestä viikonlopusta, joka on siirtotyömaalla työtä tekevälle ainoa aika perheelle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

Kun Maarit Rautiainen kertoi edellisessä työpaikassaan lähtevänsä uuteen työpaikkaan Kostamukseen, varoittelivat Maaritin työkaverit, että kai sinä sieltä miehenkin löydät. Kostamuksessa kun on niin paljon miehiä töissä. Niinhän siinä sitten kävi, että Maarit löysi Veikon. Seurustelu alkoi, mentiin kihloihin ja vuosi sitten vihittiin. Löytyi elämänkumppani ja onni rajan takaa.

Maarit tuli siirtotyömaalle Oulusta ja työskentelee Suomen puolella Vartiuksen rajanylityspaikassa. Veikko on syntynyt ja kasvanut maalla, työpaikat olivat järjestyneet kaupungista. Tavatessaan Maaritin Veikko ajoi linja-autoa Kostamuksen ja Vartiuksen välillä. Nyt hän on Kostamuksessa rakennuksella ja tekee korjausmiehen töitä. Maaritin työ on toimistotyötä, kuten oli ennen Kostamustakin.

Yhteinen viikonloppukoti on Kajaanissa, jossa Maarit ja Veikko uusintavat työvoimaansa, eli viettävät normaalia perhe-elämää kerrostalon kaksiossa. Työtä Kostamuksessa he pitävät väliaikaisena ratkaisuna. Maarit on ihastunut Kainuuseen ja toiveena on perustaa koti pysyvästi lähelle Kajaania tai Sotkamoa. Pieni mökki, kasvimaa ja muutama lapsi, niistä rakentuisi puitteet onnelliseen ja tyytyväiseen elämään.

Rajan ylittäminen tuntuu vaikealta, kuin menisi toiseen maailmaan. Rajamuodollisuudet tuovat tietyn jännitystilan. Puomi rajalla kuvastaa myös ihmisen mielen muutosta. Moni haluaisi tehdä työtä Suomessa, mutta toisaalta Kostamusta pidetään hyvänä paikkana, koska siellä saa paremman ansiotulon.

Kostamuksessa eletään suljettua elämää. Liikkua saa vain määrätyllä alueella, venäläisten kanssa ei saisi olla missään tekemisissä. Vaihtokauppa, laiton alkoholi ja luvattomat vierailut ovat kiellettyjä.

Kostamus-elämään liittyvät voimakkaasti vapaa-ajan ongelmat. Maaritilla ja Veikolla asiat ovat hyvin. Ikävää torjutaan viikoittaisilla ja satunnaisilla vierailuilla toistensa luona. Veikko käyttää vapaa-aikaansa opiskeluun, tähtäimessä on kauppateknikon tutkinto.

Osalla työntekijöistä ei mene näin hyvin. Varsinkin nuorille ja ensimmäisessä työpaikassaan oleville siirtotyöpaikka on haastava. Työttömyys Suomen puolella ja Kainuussa on johtanut siihen, että Kostamukseen tullaan Suomesta hyvinkin kaukaa. Viikonloppumatkat kotiin ovat pitkiä ja maanantaina ollaan väsyneitä pitkästä matkasta. Eristyneisyyttä ja ikävää torjutaan runsaalla alkoholin käytöllä ja irrallisella elämäntyylillä. Sen ei kuitenkaan sallita häiritsevän työntekoa. Kostamuslaiset eivät myöskään syyllisty väkivaltaisuuksiin. Tarvetta erilaisiin sosiaalisiin palveluksiin olisi.

Oulun yliopiston tutkijat ovat hahmotelleet kostamuslaisen elämäntyylin kotiviikonlopulle. Siihen kuuluu vähän kotitöitä, paljon lepäilyä ja kodin ulkopuolista toimintaa. Ongelmat perhepiirissä myös kärjistyvät viikonloppuisin. On hoidettava monet ulkoiset työt, mitä muut hoitavat viikon aikana. Kostamuslaisten työtyytyväisyys on suurta ja kulutustaso korkea. Kostamuslainen uskoo menestykseen elämässä. Liikkumisvälineisiin ja elektroniikkaan investoidaan. Auton ja asunnon hankintaa suunnitellaan. Ongelmiksi taas koetaan huono terveys ja stressi. Moni kertoo ikävästä, kovasta ja onnettomasta elämästä.

Kostamus-projektin päätyttyä Kainuuta odottaa huomattava rakennusalan työttömyys, joka purkautuu muuttoliikkeenä. Paluu maalle, metsiin ja navetoille voi olla vaikeaa perinteisistä elinkeinomalleista irrotetuille kainuulaisille.

Onnea rajan takaa on osa "Kell onni on" nimistä ohjelmasarjaa, jossa tarkasteltiin hyvinvoinnin piirteitä ja osatekijöitä suomalaisessa elämäntavassa.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto