Hyppää pääsisältöön

Telakkaperhe Turusta

Dokumentissa vuodelta 1982 seurataan hitsari Raili Kinnusen ja telakan putkimies Pentti Kinnusen perheen arkea. Millaisia haasteita vanhempien sama työnantaja ja tiukka vuorotyö tuovat mukanaan perhe-elämään?

Suomalaisella telakkateollisuudella pyyhki 1980-luvun alussa hyvin. Teollisuudenala oli maassamme jopa täysin työllistetty. Samalla laivanrakentajat ympäri maailman painivat pahojen kannattavuusvaikeuksien kanssa.

Suomalaisten etuna pidettiin erikoistumista. Jäänmurtajia ja tutkimusaluksia sekä tilaajien toiveiden mukaisia mittatilausaluksia rakennettiin ja maine osaamisesta kasvoi.

Vaikka teollisuudella meni lukujen valossa erinomaisesti, koettiin tilanne työläisten keskuudessa eri tavalla. Tiukka urakkatyö, urakkapohjainen palkka ja työläisten sekä johdon välinen kuilu koettiin rasitteena niin henkilökohtaisesti, kuin ammattiryhmätasollakin.

Dokumentissa Telakkaperhe seurataan turkulaisen Kinnusen perheen arkea. Vanhempien työskennellessä vuorottain samalla telakalla, jää perheenkeskinen aika kovin vähiin. Telakan hitsarina työskentelevä Raili Kinnunen käsittelee arjen raskautta juuri perheellisen henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Perheen isä Pentti toimii työnsä ohessa myös telakan luottamusmiehenä. Hänen suustaan kuullaan laajempia näkemyksiä siitä, miten telakan työläiset kokevat tilanteen ja miten he toivovat sen muuttuvan.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto