Hyppää pääsisältöön

Telakkaperhe Turusta

Dokumentissa vuodelta 1982 seurataan hitsari Raili Kinnusen ja telakan putkimies Pentti Kinnusen perheen arkea. Millaisia haasteita vanhempien sama työnantaja ja tiukka vuorotyö tuovat mukanaan perhe-elämään?

Suomalaisella telakkateollisuudella pyyhki 1980-luvun alussa hyvin. Teollisuudenala oli maassamme jopa täysin työllistetty. Samalla laivanrakentajat ympäri maailman painivat pahojen kannattavuusvaikeuksien kanssa.

Suomalaisten etuna pidettiin erikoistumista. Jäänmurtajia ja tutkimusaluksia sekä tilaajien toiveiden mukaisia mittatilausaluksia rakennettiin ja maine osaamisesta kasvoi.

Vaikka teollisuudella meni lukujen valossa erinomaisesti, koettiin tilanne työläisten keskuudessa eri tavalla. Tiukka urakkatyö, urakkapohjainen palkka ja työläisten sekä johdon välinen kuilu koettiin rasitteena niin henkilökohtaisesti, kuin ammattiryhmätasollakin.

Dokumentissa Telakkaperhe seurataan turkulaisen Kinnusen perheen arkea. Vanhempien työskennellessä vuorottain samalla telakalla, jää perheenkeskinen aika kovin vähiin. Telakan hitsarina työskentelevä Raili Kinnunen käsittelee arjen raskautta juuri perheellisen henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Perheen isä Pentti toimii työnsä ohessa myös telakan luottamusmiehenä. Hänen suustaan kuullaan laajempia näkemyksiä siitä, miten telakan työläiset kokevat tilanteen ja miten he toivovat sen muuttuvan.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto