Hyppää pääsisältöön

Telakkaperhe Turusta

Dokumentissa vuodelta 1982 seurataan hitsari Raili Kinnusen ja telakan putkimies Pentti Kinnusen perheen arkea. Millaisia haasteita vanhempien sama työnantaja ja tiukka vuorotyö tuovat mukanaan perhe-elämään?

Suomalaisella telakkateollisuudella pyyhki 1980-luvun alussa hyvin. Teollisuudenala oli maassamme jopa täysin työllistetty. Samalla laivanrakentajat ympäri maailman painivat pahojen kannattavuusvaikeuksien kanssa.

Suomalaisten etuna pidettiin erikoistumista. Jäänmurtajia ja tutkimusaluksia sekä tilaajien toiveiden mukaisia mittatilausaluksia rakennettiin ja maine osaamisesta kasvoi.

Vaikka teollisuudella meni lukujen valossa erinomaisesti, koettiin tilanne työläisten keskuudessa eri tavalla. Tiukka urakkatyö, urakkapohjainen palkka ja työläisten sekä johdon välinen kuilu koettiin rasitteena niin henkilökohtaisesti, kuin ammattiryhmätasollakin.

Dokumentissa Telakkaperhe seurataan turkulaisen Kinnusen perheen arkea. Vanhempien työskennellessä vuorottain samalla telakalla, jää perheenkeskinen aika kovin vähiin. Telakan hitsarina työskentelevä Raili Kinnunen käsittelee arjen raskautta juuri perheellisen henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Perheen isä Pentti toimii työnsä ohessa myös telakan luottamusmiehenä. Hänen suustaan kuullaan laajempia näkemyksiä siitä, miten telakan työläiset kokevat tilanteen ja miten he toivovat sen muuttuvan.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto