Hyppää pääsisältöön

Telakkaperhe Turusta

Dokumentissa vuodelta 1982 seurataan hitsari Raili Kinnusen ja telakan putkimies Pentti Kinnusen perheen arkea. Millaisia haasteita vanhempien sama työnantaja ja tiukka vuorotyö tuovat mukanaan perhe-elämään?

Suomalaisella telakkateollisuudella pyyhki 1980-luvun alussa hyvin. Teollisuudenala oli maassamme jopa täysin työllistetty. Samalla laivanrakentajat ympäri maailman painivat pahojen kannattavuusvaikeuksien kanssa.

Suomalaisten etuna pidettiin erikoistumista. Jäänmurtajia ja tutkimusaluksia sekä tilaajien toiveiden mukaisia mittatilausaluksia rakennettiin ja maine osaamisesta kasvoi.

Vaikka teollisuudella meni lukujen valossa erinomaisesti, koettiin tilanne työläisten keskuudessa eri tavalla. Tiukka urakkatyö, urakkapohjainen palkka ja työläisten sekä johdon välinen kuilu koettiin rasitteena niin henkilökohtaisesti, kuin ammattiryhmätasollakin.

Dokumentissa Telakkaperhe seurataan turkulaisen Kinnusen perheen arkea. Vanhempien työskennellessä vuorottain samalla telakalla, jää perheenkeskinen aika kovin vähiin. Telakan hitsarina työskentelevä Raili Kinnunen käsittelee arjen raskautta juuri perheellisen henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Perheen isä Pentti toimii työnsä ohessa myös telakan luottamusmiehenä. Hänen suustaan kuullaan laajempia näkemyksiä siitä, miten telakan työläiset kokevat tilanteen ja miten he toivovat sen muuttuvan.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto