Hyppää pääsisältöön

Kuvataiteilija, muusikko ja hatuntekijä - Ninniä ei tulevaisuus pelota

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

- Minulla ei ole taloudellista epäonnistumisen pelkoa, koska en ole asettanut tulevaisuudelle mitään taloudellisia tavoitteita, toteaa Ninni Luhtasaari, 25.

Ninni on vastavalmistunut kuvataiteilija, muusikko, hatuntekijä ja levykaupan myyjä.

- Olen sopeutunut pätkätyötulevaisuuteen, enkä halua luopua intohimoistani. Olen aina tiennyt haluavani tehdä asioita, joista ei makseta, Ninni miettii.

Ninnille tulevaisuus avautuu monien valintojen mahdollisuutena. Haaveena ei ole vakituinen työpaikka.

- Sukupolveni nuorten aikuisten ei tarvitse tyytyä vain yhteen ammattiin, vaan voimme ja ehkä joudummekin valitsemaan monia erilaisia.

Kaikki osaaminen on pääomaa

- En yhdistä eri osaamisiani väkisin, mutta toisinaan ne risteävät luonnostaan. Nautin esimerkiksi levynkansien suunnittelusta, koska olen myös muusikko, Ninni Luhtasaari kertoo.

Ninni soittaa kitaraa bändissä nimeltä Pintandwefall. Se perustettiin seitsemän vuotta sitten ja on julkaissut jo neljä levyä.

- Bändi on isoin ja rakkain projektini. Me teemme täysin häpeilemättä mitä osataan ja pystytään.

Tampereen Ammattikorkeakoulusta saadun kuvataiteilijan tutkinnon lisäksi Ninnillä on taskussaan modistin ammattitutkinto.

- Vaikka en tällä hetkellä valmista hattuja työkseni, se on kuitenkin ammatillista pääomaa minulle; voin hyödyntää osaamistani muissa töissä.

Ninnin tunnetuin taideprojekti oli muutaman vuoden takainen kukkahattutäti.com. Sen hän toteutti yhdessä Jaana Ristolan ja Anni Kössin kanssa. Projektissa Ninni kuvasi erilaisia ihmisiä kukkahatuissaan. Tavoitteena oli räjäyttää kukkahattutätiys negatiivisesta leimastaan.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Raha ei ole tavoite

Vanhemmat eivät ole painostaneet Ninniä tekemään tulevaisuutensa kannalta taloudellisesti kannattavia ratkaisuja, vaan seuraamaan intohimojaan.

- Raha ole  tavoittelemisen arvoinen juttu. Tiedän ihmisiä, jotka elävät onnellisessa köyhyydessä.

Ninni työskentelee osa-aikaisena levykaupan myyjänä. Hän voisi esimerkiksi hakeutua taidegalleriaan töihin, mutta haluaa ensin kokeilla siipiään.

- Testaan onko mahdollista elää tehden monenlaista ilman kahdeksasta neljään -arkea tai deadlineja.

Ninni tuntee olevansa vapaa keskittymään taiteen tekemiseen ja toivoo tulevaisuudessa löytävänsä oman tapansa toteuttaa rakastamiaan asioita.

- Kuvataiteilijuudella ei juurikaan elä, ei ainakaan tässä vaiheessa. Ei tulevaisuus minua silti pelota, Ninni kertoo.

Ninni haluaisi oppia keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, mutta ei ole valmis luopumaan valitsemistaan poluista. Tulevaisuus saattaa tuoda eteen vielä lisää ammatteja tai intohimoja.

- Vaikka tiedän, että nyt olisi aika keskittyä näihin jo olemassa oleviin ammatteihini,  on mielessä käynyt, että myös puuala voisi olla kiinnostava, Ninni nauraa.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele luottamuksesta

  Mitä tarkoittaa luottamus työpaikalla?

  Mitä on luottamus työpaikalla? Miten esimies on vastuussa luottamuksellisen ilmapiirin luomisessa? Entä työntekijät? Miten epäluottamusta pitäisi lähteä korjaamaan?

 • Koululintsarista tuli kirjailija

  Eve Hietamiehen tarina kertoo sinnikyydestä

  Koululintsarista tuli kirjailija Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien.

 • 13 kertaa Matti Nykänen

  Miten urheilijat ja urheilun tuntijat näkevät Matti Nykäsen.

  Matti Nykänen oli yksi monista Ylen Urheilu-Suomen haastateltavista kaksi vuotta sitten. Helmikuun 15. päivänä 2017 tehdyssä haastattelussa Nykänen puhui avoimesti ja hyväntuulisesti urastaan ja repaleisesta elämästään. "Kyllä on ollut ihan kaaosta. Juttuja on tehty kynällä ja värittämällä aika perkeleesti, mutta ei se mulla helppoa ole ollut.

 • Keskustele täällä nuorten taloustaidoista!

  Nuorten taloustaidot kuntoon

  Opettajat ovat huolissaan nuorten huonoista taloustaidoista, kertoo Taloudellisen tiedotustoimiston raportti. Miksi taidot ovat huonot ja miten asiaa voisi korjata? Juho-Pekka Rantalan vieraina TAT:n raportin kirjoittanut asiantuntija Eija Seppänen ja Suomen Opiskelija-allianssi OSKU:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, joka on itsekin kantapään kautta oppinut taloudenpidon aakkoset.

 • Keskustele täällä hyvinvointivaltiosta!

  Pitäisikö hyvinvointivaltioaate päivittää?

  Hyvinvointivaltio passivoi ihmisiä, luo kannustinloukkuja ja lisää ihmisten piittaamattomuutta. Se on tehnyt toisten kustannuksella elämisestä yhteiskuntamoraalisen kansantaudin. Tätä mieltä on kulttuurin tutkija, sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth.

 • Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjä, Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen tuottaja ja kirjallisuuskriitikko, on kirjoittanut maamme ykköspäivälehteen vuodesta 1988. Ennen tuottajuuttaan hän toimi 10 vuotta lehden kulttuuritoimituksen päällikkönä. Kokenut journalisti vainuaa herkästi maailman intellektuellien viimeisimmät liikkeet. Henkilökohtaamisten kautta hän tarjoilee ne taitavasti lukijoiden nautittaviksi. Kriitikko Petäjä kirjoittaa aina terävän, silti humaanin näkemyksen sekä eurooppalaisen – erityisesti italialaisen – että amerikkalaisen kirjallisuuden uutuuksiin. Huolellisesti ja laajasti taustoitettuna, sillä se on luotettavan kriitikon tunnusmerkki. Kaiken pohjana on valtava tutkimustyö. Muukin kuin kirjallisuus puhuttelee Jukka Petäjää. Taiteissa aistii parhaiten ajan askelluksen ja hengen.

 • Keskustele täällä asuntokaupasta!

  Asuntomarkkinoiden näkymät

  Millainen asuntokauppavuosi tulee vuosi 2019 olemaan? Onko kaupankäynti hidastumassa? Onko asunto yhä hyvä sijoitus? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Maria-Elena Cowell Kiinteistövälitysalan keskusliitosta, kehitysjohtaja Pekka Ronkainen kiinteistövalitysyhtiö ReMax Suomesta ja pankinjohtaja Sami Vallinkoski asuntorahoittamiseen erikoistuneesta Hypo-pankista.