Hyppää pääsisältöön

Kuvataiteilija, muusikko ja hatuntekijä - Ninniä ei tulevaisuus pelota

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

- Minulla ei ole taloudellista epäonnistumisen pelkoa, koska en ole asettanut tulevaisuudelle mitään taloudellisia tavoitteita, toteaa Ninni Luhtasaari, 25.

Ninni on vastavalmistunut kuvataiteilija, muusikko, hatuntekijä ja levykaupan myyjä.

- Olen sopeutunut pätkätyötulevaisuuteen, enkä halua luopua intohimoistani. Olen aina tiennyt haluavani tehdä asioita, joista ei makseta, Ninni miettii.

Ninnille tulevaisuus avautuu monien valintojen mahdollisuutena. Haaveena ei ole vakituinen työpaikka.

- Sukupolveni nuorten aikuisten ei tarvitse tyytyä vain yhteen ammattiin, vaan voimme ja ehkä joudummekin valitsemaan monia erilaisia.

Kaikki osaaminen on pääomaa

- En yhdistä eri osaamisiani väkisin, mutta toisinaan ne risteävät luonnostaan. Nautin esimerkiksi levynkansien suunnittelusta, koska olen myös muusikko, Ninni Luhtasaari kertoo.

Ninni soittaa kitaraa bändissä nimeltä Pintandwefall. Se perustettiin seitsemän vuotta sitten ja on julkaissut jo neljä levyä.

- Bändi on isoin ja rakkain projektini. Me teemme täysin häpeilemättä mitä osataan ja pystytään.

Tampereen Ammattikorkeakoulusta saadun kuvataiteilijan tutkinnon lisäksi Ninnillä on taskussaan modistin ammattitutkinto.

- Vaikka en tällä hetkellä valmista hattuja työkseni, se on kuitenkin ammatillista pääomaa minulle; voin hyödyntää osaamistani muissa töissä.

Ninnin tunnetuin taideprojekti oli muutaman vuoden takainen kukkahattutäti.com. Sen hän toteutti yhdessä Jaana Ristolan ja Anni Kössin kanssa. Projektissa Ninni kuvasi erilaisia ihmisiä kukkahatuissaan. Tavoitteena oli räjäyttää kukkahattutätiys negatiivisesta leimastaan.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Raha ei ole tavoite

Vanhemmat eivät ole painostaneet Ninniä tekemään tulevaisuutensa kannalta taloudellisesti kannattavia ratkaisuja, vaan seuraamaan intohimojaan.

- Raha ole  tavoittelemisen arvoinen juttu. Tiedän ihmisiä, jotka elävät onnellisessa köyhyydessä.

Ninni työskentelee osa-aikaisena levykaupan myyjänä. Hän voisi esimerkiksi hakeutua taidegalleriaan töihin, mutta haluaa ensin kokeilla siipiään.

- Testaan onko mahdollista elää tehden monenlaista ilman kahdeksasta neljään -arkea tai deadlineja.

Ninni tuntee olevansa vapaa keskittymään taiteen tekemiseen ja toivoo tulevaisuudessa löytävänsä oman tapansa toteuttaa rakastamiaan asioita.

- Kuvataiteilijuudella ei juurikaan elä, ei ainakaan tässä vaiheessa. Ei tulevaisuus minua silti pelota, Ninni kertoo.

Ninni haluaisi oppia keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, mutta ei ole valmis luopumaan valitsemistaan poluista. Tulevaisuus saattaa tuoda eteen vielä lisää ammatteja tai intohimoja.

- Vaikka tiedän, että nyt olisi aika keskittyä näihin jo olemassa oleviin ammatteihini,  on mielessä käynyt, että myös puuala voisi olla kiinnostava, Ninni nauraa.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Linkit:

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

 • Keskustele Isis-naisten lapsista

  Mitä tehdä Isis-naisten lapsille?

  Pitäisikö sinun mielestäsi Syyriassa al-Hol -leirillä olevia suomalaislapsia auttaa Suomeen? Menevätkö lastenoikeudet sen edelle, että lasten äidit ovat mahdollisesti tukeneet Isiksen tekemiä julmuuksia? Vai pitäisikö vastuu lapsista jättää heidän äideilleen, jotka ovat kuitenkin vapaaehtoisesti vuosia sitten lähteneet konfliktialueelle?

 • Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

  Eroottinen kirjallisuus on minulle kuin menneet suhteet.

  Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän. Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää.

 • Keskustele tuloeroista!

  Tuloerot Suomessa

  Toisin kuin usein on väitetty, tuloerot ovat kasvaneet Suomessa myös 2000-luvulla. Miksi? Tarvitaanko tuloerojen kasvua, jotta talous kasvaa? Vieraana tuloeroja pitkään tutkinut ja vastikään aiheesta uuden kirjan julkaissut professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta.

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.