Hyppää pääsisältöön

Kuvataiteilija, muusikko ja hatuntekijä - Ninniä ei tulevaisuus pelota

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

- Minulla ei ole taloudellista epäonnistumisen pelkoa, koska en ole asettanut tulevaisuudelle mitään taloudellisia tavoitteita, toteaa Ninni Luhtasaari, 25.

Ninni on vastavalmistunut kuvataiteilija, muusikko, hatuntekijä ja levykaupan myyjä.

- Olen sopeutunut pätkätyötulevaisuuteen, enkä halua luopua intohimoistani. Olen aina tiennyt haluavani tehdä asioita, joista ei makseta, Ninni miettii.

Ninnille tulevaisuus avautuu monien valintojen mahdollisuutena. Haaveena ei ole vakituinen työpaikka.

- Sukupolveni nuorten aikuisten ei tarvitse tyytyä vain yhteen ammattiin, vaan voimme ja ehkä joudummekin valitsemaan monia erilaisia.

Kaikki osaaminen on pääomaa

- En yhdistä eri osaamisiani väkisin, mutta toisinaan ne risteävät luonnostaan. Nautin esimerkiksi levynkansien suunnittelusta, koska olen myös muusikko, Ninni Luhtasaari kertoo.

Ninni soittaa kitaraa bändissä nimeltä Pintandwefall. Se perustettiin seitsemän vuotta sitten ja on julkaissut jo neljä levyä.

- Bändi on isoin ja rakkain projektini. Me teemme täysin häpeilemättä mitä osataan ja pystytään.

Tampereen Ammattikorkeakoulusta saadun kuvataiteilijan tutkinnon lisäksi Ninnillä on taskussaan modistin ammattitutkinto.

- Vaikka en tällä hetkellä valmista hattuja työkseni, se on kuitenkin ammatillista pääomaa minulle; voin hyödyntää osaamistani muissa töissä.

Ninnin tunnetuin taideprojekti oli muutaman vuoden takainen kukkahattutäti.com. Sen hän toteutti yhdessä Jaana Ristolan ja Anni Kössin kanssa. Projektissa Ninni kuvasi erilaisia ihmisiä kukkahatuissaan. Tavoitteena oli räjäyttää kukkahattutätiys negatiivisesta leimastaan.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Raha ei ole tavoite

Vanhemmat eivät ole painostaneet Ninniä tekemään tulevaisuutensa kannalta taloudellisesti kannattavia ratkaisuja, vaan seuraamaan intohimojaan.

- Raha ole  tavoittelemisen arvoinen juttu. Tiedän ihmisiä, jotka elävät onnellisessa köyhyydessä.

Ninni työskentelee osa-aikaisena levykaupan myyjänä. Hän voisi esimerkiksi hakeutua taidegalleriaan töihin, mutta haluaa ensin kokeilla siipiään.

- Testaan onko mahdollista elää tehden monenlaista ilman kahdeksasta neljään -arkea tai deadlineja.

Ninni tuntee olevansa vapaa keskittymään taiteen tekemiseen ja toivoo tulevaisuudessa löytävänsä oman tapansa toteuttaa rakastamiaan asioita.

- Kuvataiteilijuudella ei juurikaan elä, ei ainakaan tässä vaiheessa. Ei tulevaisuus minua silti pelota, Ninni kertoo.

Ninni haluaisi oppia keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, mutta ei ole valmis luopumaan valitsemistaan poluista. Tulevaisuus saattaa tuoda eteen vielä lisää ammatteja tai intohimoja.

- Vaikka tiedän, että nyt olisi aika keskittyä näihin jo olemassa oleviin ammatteihini,  on mielessä käynyt, että myös puuala voisi olla kiinnostava, Ninni nauraa.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele täällä kaupungistumisesta!

  Onko Suomi kohta vain yksi kaupunki?

  o kolme vuotta peräkkäin Suomessa on syntynyt vähemmän ihmisiä kuin on kuollut. Väestönkasvu on maahanmuuton varassa. Maaseutu ja kohta myös taajamat ja pikkukaupungit näivettyvät, Missä asumme ja mitä teemme parin vuosikymmenen kuluttua, sitä pohditaan nyt alkavassa Mikä maksaa-ohjelmassa.

 • Merenkulkija Pekka Piri toteutti unelmamatkansa viikinkien reittiä pitkin

  Hurja matka avoveneellä Islantiin onnistui.

  Merenkulkija Pekka Piri, joka toteutti unelmansa 25 vuotta sitten. Hän ajoi yhdessä merikapteeni Matti Pullin kanssa avoveneellä Islantiin. Merimatka vaati ponnistusta, sitkeyttä sekä kumppanuutta. Sittemmin Pekka Piri on tehnyt matkan yhä uudelleen mielessään, muistoissaan ja ajatuksissaan.

 • Keskustele tässä muodista ja vaateteollisuudesta!

  Suomalaisen muotibisneksen vaiheita

  Vielä 1980 tekstiili- ja vaatetusala työllisti 25 000 suomalaista ja vaatteet olivat tärkeä vientiala. Nykyään vaateteollisuudesta leipänsä saa noin 5000 ihmistä. Nyt kotimainen vaatevalmistus on jälleen pikku hiljaa elpymässä ja ala tähyää uudestaan vientimarkkinoille. Lisäksi Suomessa kehitellään myös uuden sukupolven kankaita, jotka valmistetaan puukuidusta.

 • Keskustele muutosliikkeestä

  Mikä saisi ihmiset vaatimaan muutoksia?

  Miksi ihmiset sopeutuvat maailman vääryyksiin niin ihmeteltävän hyvin? Miksi he eivät vaadi oikeudenmukaisuutta? Toisten palkka ei riitä edes ruokaan, toiset nostavat miljoonaoptioita. Miksi ihmiset tyytyvät tästä tilanteesta vain toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka eikä asialle tehdä mitään?

 • Jaakko Valvanne puhuu hyvän vanhuuden puolesta

  Jaakko Valvanne toivoo vanhusten kotihoidon lisäämistä.

  Jaakko Valvanne puhuu hyvän vanhuuden puolesta Geriatrian professori, emeritus, Jaakko Valvanne on koko uransa puhunut vanhusten itsemääräämisoikeuden puolesta. Hänen mielestään kotihoitoa pitäisi kehittää niin hyväksi, että iäkkäät ihmiset voivat halutessaan asua loppuun asti kotona ja elää siellä oman rytminsä mukaan.

 • Keskustele tässä vaalirahoituksesta!

  Suomalainen vaalirahoitus

  Vaalikampanjat ovat käyneet yksittäisille ehdokkaille yhä kalliimmiksi. Ketkä ehdokkaista saavat rahoitusta helposti ja ketkä eivät? Millaisia harmaan alueen ongelmia vaalirahoitukseen liittyy? Vieraina ovat vaalikampanjointia tutkinut valtiotieteiden tohtori Erkka Railo ja tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola.

 • Keskustele hyvinvointivaltiosta

  Pitäisikö hyvinvointivaltioaatetta päivittää?

  Passivoiko sosiaaliturva ihmisiä liikaa? Onko työn tekemisen arvo unohdettu? Vai onko hyvinvointivaltioaate edelleen pätevä? Onko sen edustama järjestelmä oikeudenmukainen?

 • Keskustele mielenterveyspalveluista

  Kuka pitää mielenterveyskuntoutujien puolta

  Ohjelmassa keskustellaan mielenterveyspalveluiden, erityisesti asumispalveluiden, kilpailuttamisesta. Mitä ajatuksia keskustelu sinussa herättää? Oletko itse tai onko joku läheisistäsi käyttänyt mielenterveyspalveluja? Oletko ollut saamaasi palveluun tyytyväinen? Miten mielenterveyspalveluja pitäisi mielestäsi kehittää?

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.