Hyppää pääsisältöön

YleX vakoili kulisseissa - näin Docventures syntyy

Keskiviikkoiltaisin Ylen TV2-kanavalta kuuluu tuttua pärinää, kun moottoriturpana mainetta niittänyt Riku Rantala kollegansa Tunna Milonoffin kanssa täräyttää töllöttimiin dokumenttielokuvia ja tiukkaa keskustelua. YleX kävi paikalla vakoilemassa, kuinka suora lähetys syntyy.

Docventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff // Kuva: Docvenures / Facebook

Valot lämmittävät pienen helsinkiläisen kellaristudion ilmaa, kameroita asetellaan paikoilleen ja työryhmän kuulokkeista kuuluu jo ohjeita Pasilasta. Yläkerrassa istuu sosiaalista mediaa pyörittävä porukka, joka jo kahlaa läpi viikon puheenaiheeseen kommenttinsa heittäneen yleisön parasta antia valmiiksi illan lähetystä varten. Tuotantopäällikkö Phuong Chu Suominen tarkistaa illan Docventuresin aikataulua ja käsikirjoitusta.

Suora lähetys alkaa kello 22.10, vieraaksi tulee Paleface ja puheenaiheena on musiikki. Riku Rantala ja Tunna Milonoff saapuvat kuvauspaikalle hieman ennen yhdeksää, jolloin alkaa suoran lähetyksen osuuden harjoittelu. Rantala kertailee ajatuksiaan, Milonoff tarttuu iPadiin ja keskittyy. Sitten harjoitellaan alun noin viisiminuuttista suoran lähetyksen osiota, jossa Rantala tohkeilee illan dokumentista, vieras esitellään ja Milonoff esittää muutaman kiperän kysymyksen.

Alun osuus ennen Rantalan sujahdusta kellaritiloihin on kuvattu ennakkoon. Pyrkimyksenä oli saada alkuun kunnon saarna ennen kuin siirrytään alakertaan keskustelemaan vieraan kanssa suorassa lähetyksessä.

- Halusimme tehdä kunnon intron, luennon starttiin, että kaikkien aivot menevät sille taajudelle, mitä me haemme. Että miksi me olemme valinneet sen leffan - kunnon pohjustus, kuten kaikkiin tuollasiin ajatuksella käsiteltäviin juttuihin kuuluu, Rantala kertoo.

YleX vieraili Docventuresin kulisseissa

Harjoituksen jälkeen on hetki aikaa. Pian Paleface saapuu paikalle ja maskeeraaja tulee huolehtimaan siitä, etteivät miekkosten kasvot liiaksi kiiltele kameroiden edessä.

Kun suoran lähetyksen alkuun on muutama minuutti, on kuvausryhmä valmiina ja komennot Ylen Pasilan komentokeskuksesta kuuluvat ryhmän korviin. Tuottaja Hannu Karisto ja ohjaaja Inari Köngäs ovat mukana Pasilasta käsin ja paikan päällä studio-ohjaaja pitää huolen siitä, että kaikki sujuu kuten täytyy.

Studio, käsikirjoitus, ohjaaja. Elementit kuulostavat kummallisilta - eikö kaikki synnykään madventuresmaisen improvisoidun oloisesti? Käsikirjoitus tarkoittaa Docventuresin tapauksessa vain draaman kaarta, ohjaaja pitää huolen siitä, että ohjelma kulkee ja aika riittää. Studio puolestaan on varsin pieni tila, Ylen Pasilassa sijaitsevat suuret studiot eivät tulleet kysymykseenkään.

- Me olemme siellä aika helvetin intiimisti. Äänimiehetkin siellä meidän kanssa katsoo leffan ja juttelee siitä meidän kanssa, sanoo Rantala.

Elokuvan ja suoran lähetyksen aikana yläkerrassa paiskitaan hommia

Docventuresin dokkarin, Searching for Sugar Manin loppuinfot soljuvat ruutuun. Alakerrassa tunnelma on ollut rento, kuvausryhmä, Rantala, Milonoff ja Paleface ovat katsoneet elokuvan samalla rauhassa rupatellen. Yläkerrassa on kahlattu läpi koko sosialistinen media ja yhteisöllinen ATK - eli Docventuresille tulleet viestit Twitteristä ja Facebookista. Sosiaalista mediaa selaava Veera Vihervaara poimii kommentteja, ottaa niistä screen shotit ja hyväksyttää ne tuottajalla, Hannu Karistolla.

Karisto ja Vihervaara keskustelevat kommenteista - mitkä sopivat minkäkin hetken keskusteluun, kaivattaisiinko sittenkin kepeämpää, olisiko mitään soittolistaradioihin liittyvää? Karisto nostaa oikeat kommentit katsojien ruuduille, eikä kukaan kotisohvalla köllöttelevä ajattelekaan, millainen ajatusprosessi juuri sen kommentin poimimiseen on käytetty.

Sosiaalisen median pyörittely jatkuu koko viikon, eikä suinkaan rajoitu pelkästään lähetyspäivään. Somea pyörittävä tiimi kehittelee joka viikko Viikon aktivismia yhdessä muun tiimin kanssa ja pohtii, kuinka teemoihin kannattaisi somessa milloinkin tarttua ja kuinka teemoja kannattaisi someen syöttää.

Lähetys on ohi. Keskustelu kulisseissa jatkuu vielä - Palefacella on paljon sanottavaa. Kuvausryhmä keräilee kameroita, lamppuja ja johtoja. Seuraavalla viikolla paikka on sama, puheenaihe ja vieras vaihtuvat, samoin Rantalan saarnan muoto.

Katso kuvat kulisseista alta ja osallistu myös Viikon aktivismiin:

Docventures kysyy: Mihin hintaan myisit itseäsi?

Docventures Yle TV2-kanavalla keskiviikkoisin kello 22.10. Yle Puheella miekkoset puivat illan lähetyksen aihetta keskiviikkoisin kello 13-14.

YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa
YleX vieraili Docventuresin kulisseissa

Lähteet: YleX