Hyppää pääsisältöön

Ikänäöstä eroon linssinvaihdolla?

Näyttelijä Jarmo Mäkinen huomasi tarvitsevansa lukulaseja jo kymmenen vuotta sitten.


– Ajan moottoritiellä väärästä liittymästä Los Angelesissa enkä näe karttaa. Kun siellä ajaa harhaan, olet tunnin kateissa ja hirveä kiire lentokoneelle. Siitä on alkanut lukulasien loputon virta, Jarmo muistelee.


– Eräs näyttelijäkollega sanoi, että ikääntyminen on raskasta, kun on 40 lukulasin loukussa. Niitä pitää olla joka paikassa: keittiön hyllyllä, vessassa, sängyn vieressä ja autossa, Mäkinen naurahtaa.

Kenelle linssinvaihto sopii?

Mäkinen on tullut silmien esitutkimukseen, jossa selviää olisiko hänen silmiinsä mahdollista tehdä linssinvaihtoleikkaus. Vai olisiko parempi jatkaa silmälasien kanssa?

Yle Akuutti– Lasit päähän, lasit pois, lasit päähän. Ikänäkö haittaa vaikkapa urheilussa. Minulla on sports tracker, kun nykyään tarvitsee olla kaikki vitkuttimet mukana kun urheillaan, enkä enää näe, mitä sen näytössä lukee, harmittelee Jarmo.

Silmälasit haittaavat näytelmien tai elokuvien harjoituksissa sekä juontotöissä. Jarmo Mäkinen lukee työkseen vuosittain myös kymmeniä äänikirjoja.

– Siinä tiimarilasihomma on todella syvältä. Jos lukee huonoilla laseilla, on pää kipeä ja olen todella väsynyt urakan jälkeen. Sama kuin yrittäisi mökillä lukea kynttilän valossa, kuvailee Jarmo.

Pian selviää sopisiko linssinvaihto Jarmon silmille vai löytyykö toimenpiteelle jokin este.

RLE-linssileikkaus (Refractive Lens Exchange) sopii yli 45-vuotiaille ikänäöstä kärsiville, joilla on taittovirhe.

– Jos on silmäsairauksia, ei leikata. Jos vain toinen silmä näkee hyvin ja toinen on ns. laiska silmä, ei moniteholinssiä laiteta. On tiettyjä sairauksia, esimerkiksi MS-tauti, silloin ei laiteta moniteholinssiä, ja tiettyjä sairauksia, jotka aiheuttavat kuivaa silmää - ei silloinkaan. Vaatimuksena on, että linssileikkauksen jälkeen täytyy pystyä tekemään täydentävä laserleikkaus. Silloin ollaan tosi tarkkoja näissä kriteereissä, luettelee optikko Aimo Paksuniemi.


Myös glaukooma eli silmänpainetauti ja etenkin näkökenttäpuutokset ovat este leikkaukselle. Paksuniemi korostaa, että leikkausta ajatellen silmien täytyy olla terveet.


– Niiden henkilöiden kohdalla, joita ei leikata, suositellaan silmälasien tai piilolinssien käyttämistä.

Mykiön vaihto keinolinssiin

Se, miksi lähinäkö heikkenee iän myötä, johtuu mykiön asteittaisesta jäykistymisestä. Myös mykiötä ympäröivän kapselipussin joustavuus vähenee. Tunnin kestävässä esitutkimuksessa silmät mitataan ja tutkitaan monipuolisesti. Ennen mahdollista leikkausta silmäkirurgi tarkastaa vielä silmänpohjan. Mittaukset osoittavat, että Jarmo on sopiva leikattavaksi.

Yle Akuutti– RLE-linssinvaihtoleikkaus on tekniikaltaan täysin samanlainen kuin harmaakaihileikkaus, joka on yksi yleisimmistä silmäleikkauksista maailmassa. Oikeastaan tässä poikkeaa linssinvalinta, muuten teknisesti täysin sama, Aimo Paksuniemi kertoo.

Vanha linssi möyhennetään pehmeämmäksi ultraäänellä ja imuroidaan pois. Linssikapseli jää tyhjäksi ja sinne työnnetään injektorin avulla uusi linssi. Linssi asettuu linssikapseliin tiukasti ja pysyy siellä loppuelämän. Keinotekoiseen linssiin harmaakaihia ei enää kehity. Mutta voiko näkökyky muuttua vielä leikkauksen jälkeen?

– Ei se voi muuttua, koska linssissä voimakkuudet eivät muutu. Toki ei voi tietää, mitä siellä silmän sisällä muuten tapahtuu ajan myötä. Silmä on kuitenkin herkkää aluetta ja silmän pohjassa voi tapahtua muutoksia. Nämä muutokset eivät kuitenkaan johdu leikkauksesta vaan ne tulevat, jos ovat tullakseen, toteaa Aimo Paksuniemi.

Kuten kaikissa kirurgisissa operaatioissa myös linssinvaihtoleikkauksessa on riskinsä, joista eräs on tulehdusriski, tosin harvinainen.

– Lasiaisen irtaumaa voi tapahtua jonkun verran, mutta sitä tapahtuu iän myötä muutenkin. Pientä turvotusta silmän pohjaan voi tulla, mutta nämä ovat promillen luokkaa ja kaikki ovat hoidettavissa. Yleisin on jälkikaihi, pieni samentuma tulee kapselin takaosaan, mutta siihenkin on oma laitteensa ja sen pystyy poistamaan. Pahin on, jos verkkokalvo pääsee irtoamaan, mutta se on niin harvinainen, että enpä ole ollut mukana sellaisessa tapauksessa, selvittää Paksuniemi.

Lasit vai leikkaus?

RLE-leikkauksen kustannukset moniteholinsseillä liikkuvat noin 5500 eurossa. Monitehosilmälasien keskihinta on Suomen Optinen Toimiala ry:n lähteiden mukaan 322 euroa. Suomalaiset vaihtavat silmälaseja kolmen - neljän vuoden välein. Jos Jarmo päätyy jatkamaan silmälaseilla, saa hän samalla rahalla 15 - 17 keskihíntaiset monitehosilmälasit.

– Keskiverto monitehosilmälasien hinta on 300 - 350 euroa. Tietenkin aina, mitä laadukkaampaan linssitekniikkaan mennään, niin totta kai hinta tulee nousemaan lähemmäs 600-700 euroon linsseineen. Siitäkin päästään yksilöllisemmällä hiukan vielä ylöspäin, kertoo optikko Erkki Martin.

Yle AkuuttiJarmo Mäkinen sovittelee kehyksiä.

– Hyvännäköinen kehys antaa katu-uskottavuutta. Olen sillä tavalla turhamainenkin, että hyvännäköisellä lasilla on se arvo, että se on myös kaunis. Se voi olla hyvännäköinen asuste, miettii Jarmo.

Mihin Jarmo päätyy, tuttuihin ja turvallisiin, imagoa korostaviin silmälaseihin, vai leikkauttaako hän ikänäköiset mutta sinänsä terveet silmänsä?

– Olen niin kovasti odottanut tätä. Tutkimus ja muu puoltaa leikkausta, niin kyllä olen sitä mieltä, että tällainen operaatio voitaisiin tehdä. Luotan heidän ammattitaitoonsa ja siihen, että leikkaus on turvallinen tehdä. Toisaalta kyllästyttää tämä jatkuva lukulasirumba. Meni syteen tai saveen, mukaan mennään, päättää Jarmo.

Leikkausta edeltää aina myös silmälääkärin suorittama perusteellinen tarkastus. Silmäleikkauksia Suomessa tekevät ainoastaan silmäkirurgiaan erikoistuneet silmälääkärit.

Asiantuntija: AIMO PAKSUNIEMI, optikko


Toimittaja: LEA FROLOFF