Hyppää pääsisältöön

Miten suojautua hirvikärpäsiltä?

Hirvikärpäset härnäävät syksyistä metsässäliikkujaa. Kärpäset leviävät yhä pohjoisemmaksi. Pystyykö kiusantekijöiltä suojautumaan?

Suomi Express -ohjelmassa hirvikärpäset ajavat metsästäjänkin metsästä. Ohjelmassa luetaan katsojien vinkkejä hirvikärpästen torjumiseen. Neuvoja arvioi sekä metsässä liikkuja että tutkija.

Puoli seitsemän -ohjelmassa testataan yhtä tapaa välttää hirvikärpäsiä. Tuovatko valkoiset vaatteet suojaa? Itä-Suomen yliopiston tutkijakoulutettava Sirpa Kaunisto on tutkinut, mitkä eläinlajit syövät hirvikärpäsiä. Kärpästen tuhoajiksi ovat paljastuneet muurahaiset ja pikku jyrsijät.

Studiokeskusteluun hirvikärpäsistä osallistuu myös illan vieras, näyttelijä Antti Virmavirta. Lähikuvat hirvikärpäsistä ovat liikaa juontaja Mikko Kekäläiselle.

"Noihin eläimiin ei liity mitään muuta kuin kaikkea ällöttävää", Kekäläinen tuhahtaa ohjelmassa.

Hirvikärpäsiä tutkitaan myös aktiivisesti Suomessa. Aamu-TV:n haastattelussa Oulun yliopiston tutkijatohtori Eija Hurme kertoo muun muassa siitä, voisiko hirvikärpäset levitä niin pohjoiseen, että siitä olisi haittaa porotaloudelle.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että kärpäset kyllä sinne porojen kimppuun hyökkää, ja poroja ne ärsyttävät valtavasti. Toistaiseksi kuitenkin näyttää siltä, ettei kärpäset pysty lisääntymään porossa", kertoo Hurme.

Tutkija on tuonut mukanaan hirvikärpästen koteloita ja kuolleita hirvikärpäsiä, joita ihmetellään studiossa. Ihotautien erikoislääkäri Maria Laine kertoo puhelimitse hirvikärpäsallergiasta, joka kiusaa monia. Laine antaa neuvoja, miten kotikonstein voi lieventää oireita.

"Herkistyminen hirvikärpästen puremille vaatii aikaa yhdestä viiteen vuoteen, eikä siedättymistä hirvikärpästen puremille ole todettu", kertoo Laine.

Teksti: Katja Bargum

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto