Hyppää pääsisältöön

Miten suojautua hirvikärpäsiltä?

Hirvikärpäset härnäävät syksyistä metsässäliikkujaa. Kärpäset leviävät yhä pohjoisemmaksi. Pystyykö kiusantekijöiltä suojautumaan?

Suomi Express -ohjelmassa hirvikärpäset ajavat metsästäjänkin metsästä. Ohjelmassa luetaan katsojien vinkkejä hirvikärpästen torjumiseen. Neuvoja arvioi sekä metsässä liikkuja että tutkija.

Puoli seitsemän -ohjelmassa testataan yhtä tapaa välttää hirvikärpäsiä. Tuovatko valkoiset vaatteet suojaa? Itä-Suomen yliopiston tutkijakoulutettava Sirpa Kaunisto on tutkinut, mitkä eläinlajit syövät hirvikärpäsiä. Kärpästen tuhoajiksi ovat paljastuneet muurahaiset ja pikku jyrsijät.

Studiokeskusteluun hirvikärpäsistä osallistuu myös illan vieras, näyttelijä Antti Virmavirta. Lähikuvat hirvikärpäsistä ovat liikaa juontaja Mikko Kekäläiselle.

"Noihin eläimiin ei liity mitään muuta kuin kaikkea ällöttävää", Kekäläinen tuhahtaa ohjelmassa.

Hirvikärpäsiä tutkitaan myös aktiivisesti Suomessa. Aamu-TV:n haastattelussa Oulun yliopiston tutkijatohtori Eija Hurme kertoo muun muassa siitä, voisiko hirvikärpäset levitä niin pohjoiseen, että siitä olisi haittaa porotaloudelle.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että kärpäset kyllä sinne porojen kimppuun hyökkää, ja poroja ne ärsyttävät valtavasti. Toistaiseksi kuitenkin näyttää siltä, ettei kärpäset pysty lisääntymään porossa", kertoo Hurme.

Tutkija on tuonut mukanaan hirvikärpästen koteloita ja kuolleita hirvikärpäsiä, joita ihmetellään studiossa. Ihotautien erikoislääkäri Maria Laine kertoo puhelimitse hirvikärpäsallergiasta, joka kiusaa monia. Laine antaa neuvoja, miten kotikonstein voi lieventää oireita.

"Herkistyminen hirvikärpästen puremille vaatii aikaa yhdestä viiteen vuoteen, eikä siedättymistä hirvikärpästen puremille ole todettu", kertoo Laine.

Teksti: Katja Bargum

Kommentit