Hyppää pääsisältöön

Rautakourat juhlivat vuonna 1949

Upeaa ajankuvaa Helsingistä tallentui filmille, kun ”rautakourat” eli Suomen Metallityöväen Liitto juhli 50-vuotistaivaltaan vuonna 1949.

Komea pääjuhla, juhlakulkue ja Helsingin taidehallissa järjestetty juhlanäyttely juhlistivat liiton taivalta.

Taidehallin näyttely osoitti filmin selostaja Topo Leistelän mukaan erityisesti sen, että rautakourat hallitsevat työnsä erinomaisesti.

”Monet hauskasti valmistetut esineet, joita eivät olisi poropeukalot voineet mitenkään aikaansaada, ovat todisteena rautakouriemme eriomaisesta kätevyydestä ja korkeasta ammattitaidosta.”

Näyttely antaakin ”valaisevan kuvan metalliteollisuutemme hämmästyttävästä kehityksestä ja metallityöväen valtavasta järjestäytymisestä”.

”Pienestä siemenestä oli kasvanut kookas, tuuhealatvainen puu. Koko Helsinki tempautuu näiden merkittävien juhlien pyörteisiin”, filmin selostaja Topo Leistelä hehkuttaa.

Suomen Metallityöväen Liitto perustettiin vuonna 1899 Suomen Rauta- ja metallityöntekijäin Liiton nimellä. Sosiaalidemokraatit ja kommunistit ovat käyneet koko Metalliliiton historian ajan taistelua sen voimasuhteista.

Metalliliitto on yksi SAK:n suurimmista jäsenliitoista. Jäseniä siihen kuuluu noin 150 000 (vuonna 2013). Ammattiosastoja on noin 300 ja aluejärjestöjä kuusi.

Teksti: Reijo Perälä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto