Hyppää pääsisältöön

Vallan ja bisneksen mies Ossi Kivekäs

Henkilökuvassa vuodelta 1979 varatuomari, poliitikko ja lehdenkustantaja Ossi Kivekäs kertoo suorasanaisesti mielipiteitään sodista, politiikasta ja taloudesta.

Esan kirjapainon johtajan pitkä ura alkoi kesätoimittajana Etelä-Suomen sanomissa. Haastattelu sen sijaan alkaa muisteloilla Kivekkään lapsuuden Lahdesta ja vuoden 1918 tapahtumista.

"Kyllä me jo pikkupoikana tajuttiin, että kysymyksessä on kansalaissota. Koulu kesketyi sodan takia, se jäi kesken. -- Sotahan päättyi Lahdessa. Kyllähän minä näin taistelutoimintaa. -- Me asuttiin siinä Rautatienkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa. Aleksanterinkatu oli aina tulen alla, meillä oli semmoinen tapa, että kokeiltiin kuka uskalsi juosta kadun yli toiselle puolelle", Kivekäs muistelee. Perhe oli valkoinen isän yhteiskunnallisesta asemasta johtuen. Hän oli Etelä-Suomen sanomien palveluksessa.

Kivekäs miettii ohjelmassa sanomalehden roolia historian tapahtumissa. Hän oli mukana politiikassa, mutta kertoo jättäneensä paikallispolitiikan kyllästyttyään puoluepolitiikkaan. Hänen mielestään valtiollinen puoluejako ei sovi kunnallispolitiikkaan.

Kivekkäällä on vahvat mielipiteet aiheesta kuin aiheesta ja puhuu suunsa puhtaaksi esimerkiksi valtion talousarvioista. Hänen mielestään valtion tulo- ja menoarviointi tulisi järkeistää kuntien tapaan. Myös lakeja hän muuttaisi. Verolaista hän poistaisi yhden veronkiertoa koskevan kohdan, konkurssissa valtion ei pitäisi saada mitään ja raiskauslakia hän muuttaisi niin että avioliitossakin tapahtunut raiskaus olisi rikos.

Ohjelman lopussa vuorineuvoksen tittelistä kieltäytynyt bisnesmies soittaa pianoa, joka kyllä loppuu kuin seinään.

"En viitti kääntää lehteä", hän sanoo viitaten nuottikirjaan.

Teksi: Juhana Säilynoja

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto