Monet poliitikot ja teollisuusjohtajat ovat pitkään väittäneet, että Suomen kilpailukyky on romahtanut. Heikolla kilpailukyvyllä on perusteltu matalia palkankorotuksia. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että kilpailukykyä kuvaavat tilastot kertovat sen, mitä tilaston käyttäjä haluaa.
Kilpailukyvylle ei ole yksiselitteistä määritelmää, ja sitä voidaan kuvata monenlaisilla muuttujilla.
”Kilpailukyky on hyvin hämärä käsite, ja sillä tarkoitetaan milloin mitäkin”, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo Yleisradion MOT-ohjelmassa.
”Kilpailukykykeskustelu on ollut jossain suhteessa jopa harhaanjohtavaa”, sanoo puolestaan Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Pekka Sauramo. "Siinä on syyllistetty liikaa suomalaisia palkansaajia ja suomalaista ammattiyhdistysliikettä, joka on yrittänyt pitää palkansaajien puolta.”
Suomen kilpailukyky saadaan näyttämään huonolta esimerkiksi ottamalla tarkasteluun mukaan vain aivan viime vuosien kehitys. Pidempi tarkastelu paljastaa, että kilpailukyky on trendinomaisesti parantunut.
Kilpailukykykeskustelussa keskitytään usein eri tekijöiden vuosittaisiin muutoksiin ja unohdetaan esimerkiksi työvoimakustannusten todellinen taso. Euroopan unionin tilastojen mukaan teollisuuden työvoimakustannukset ovat Suomessa alemmat kuin esimerkiksi pääkilpailijamaihin kuuluvissa Ruotsissa tai Saksassa.
Suomen teollisuuden hyvää kilpailukykyä heijastaa muun muassa se, että Uudenkaupungin autotehtaalla on juuri aloitettu sadantuhannen uuden A-sarjan Mercedes-Benzin valmistus saksalaiselle Daimlerille.
Linkkejä, instituutiot
- Elinkeinoelämän tutkimuslaitos
- Palkansaajien tutkimuslaitos
- Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen laitos
- Työ- ja elinkeinoministeriö
- Valmet
- Eurostat
Raportteja ja tutkimuksia
- Mika Maliranta ja Vesa Vihriälä: Suomen kilpailukykyongelman luonne
- Talous ja yhteiskunta -lehden kilpailukykynumero
- Jyrki Kataisen talouskatsaus Kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa 2013 (pdf)
- Kilpailukyky ja työn tarjonta – Oppia Ruotsin kokemuksista? (Valtioneuvoston kanslian raporttisarja 4/2012)
- Jussi Ahokas: Voiko kilpailukykykin riippua kysynnästä? (Raha & talous -blogi)
- Paul Krugman: Competitiveness – A Dangerous Obsession (Foreign Affairs, 1994)
- Kustaa Hulkko: Kilpailukyky on monimutkainen ilmiö (Suomen Kuvalehti, 2013)
Lisää ohjelmasta
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Näin europaja taikoo miljardeja tyhjästä: käsikirjoitus
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan