Hyppää pääsisältöön

Miten liikennevalojen odota vihreää -nappi toimii?

Jokainen meistä on joutunut odottamaan liikennevaloissa valon vaihtumista, vaikka kuinka on painanut odota vihreää -nappia. Selvitimme, mistä tämä johtuu.

Liikennevalot // Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen

YleX:n yhteisömanageri Hanne vastaa omalla kysy-vastaa -palstallaan lukijoiden lähettämiin mielenkiintoisiin kysymyksiin. Kuuntelijamme Teijaa epäili, ettei liikennevaloissa oleva "odota vihreää" -nappi toimi ollenkaan, koska napin painamisen jälkeenkin joutuu silti odottamaan pitkiä aikoja. Hanne soitti Helsingin kaupungin liikennevalosuunnittelija Marko Mäenpäälle ja kysyi, toimiiko tuo nappi ylipäätään. Mäenpään vastaus oli selkeä.

- Kyllä, nappi toimii. Lähtökohtaisesti kaikki ulos asennettu on siellä tarkoitusta varten ja silloin ne myös toimii, Mäenpää kommentoi.

Kaikki napit eivät kuitenkaan toimi samalla lailla ja valot voivat toimia eri tavoilla eri vuorokauden aikoihin. Esimerkiksi päiväliikenteessä voi olla se tilanne, ettei nappia tarvitse painaa ollenkaan vaan vihreä valo tulee automaattisesti.

- Omalla vuorolla vihreä tulee joka kerta, vaikkei nappia paina. Painonappi on tuolloin käytössä vain hiljaisempaan aikaan, kun on vähemmän liikennettä.

Odotteluaika vaihtelee nappien sijainnin mukaan. Esimerkiksi Helsingin keskustan alueella viereiset risteykset on synkronoitu toisiinsa ja liikennevaloja on tiheästi. Tuolloin valoihin on määritelty tietty aikaikkuna, jonka aikana liikennevalo voi tulla vihreäksi.

- Jos tulee paikalle juuri ennen suojatien vuoroa, niin valo voi vaihtua vihreäksi muutamassa sekunnissa. Jos kuitenkin myöhästyy aikaikkunasta, niin voi joutua odottamaan minuutinkin. Hiljaisemmilla paikoilla vihreä valo saattaa vaihtua parissa sekunnissa, jos autoja ei ole tulossa, Mäenpää selventää.

Teija tahtoi myös tietää auttaako valojen vaihtumista, jos painaa nappia kummallakin puolella tietä. Liikennevalosuunnittelijalla oli tähänkin nopea vastaus:

- Sillä ei ole vaikutusta. Kun jalankulkija painaa nappia, niin merkkivalo syttyy kaikissa painonapeissa.

Kuuntele vielä alta Mäenpään kanssa käyty keskustelu.