Hyppää pääsisältöön

Syrjitty toimittaja: Rasismia on kaikkialla - ei vain Suomessa

Turussa asuva somalialaistaustainen Wali Hashi kertoo, että syrjintä ja rasismi ovat arkipäivää kaikkialla. Se ei ole silti tekosyy tyytyä tilanteeseen. Hän on huolissaan Suomessa kasvaneista nuorista, joita syrjitään.

Silminnäkijän jaksossa käsiteltiin arkipäivän rasismia. // Kuva: Yle

Silminnäkijä-dokumentissa näytettiin, miten toimittaja Wali Hashi ei päässyt helsinkiläisravintolaan sisälle ihon värin takia. Syrjityksi joutunut somalialaistaustainen Hashi sanoo YleX Etusivun haastattelussa, että esimerkkitapaus voisi tapahtua missä tahansa.

- Onkohan missään maailmassa päästy eroon ennakkoluuloista ja rasismista? Ei. Se on kaikkialla. Tää ei ole mikään Suomen oma ilmiö, Hashi miettii.

Se ei tarkoita, että tilanne pitäisi hyväksyä. Siihen täytyy puuttua paikallisesti, Hashi sanoo.

Silminnäkijässä tehtyjen rasismikokeiden tulokset olivat yllätys jo 20 vuotta Suomessa asuneelle.

- Se, että se koskee melkein kaikkia ulkomaalaisia. Venäläiset, kiinalaiset ja tummaihoiset eivät pääse Helsingin keskustassa vuonna 2013 ravintolaan sisälle, ihmettelee Hashi.

Rasismi Suomessa on kuitenkin muuttunut hänen mukaansa vuosikymmenten aikana. Aiemmin sitä kohtasi avoimemmin kadulla, kun perään huudeltiin ja kyseltiin, mitä sinä täällä teet. Myös tappeluita oli. Nykyään rasismi on enemmän piilossa ja se koetaan erilaisina syrjinnän muotoina - oli sitten kyseessä virastoasiointi tai ravintolaan sisään yrittäminen.

Hashi sanoo kohtaavansa ihon väriin liittyvät ennakkoluulot provosoitumatta.

- Vaikka törmään rasismiin Suomessa, en vastaa siihen rasismilla.

Hän on huolissaan erityisesti nuorten kohtalosta. Hashin mielestä edessä on paljon tehtävää, kun Suomessa syntyneitä ja kasvaneita maahanmuuttajien lapsia yritetään saada ymmärtämään, että Suomi on heidän kotinsa.

- He eivät sitä ymmärrä, jos heitä kohdellaan eri tavalla kuin valtaväestöä. Jos heistä puhutaan erillisenä ryhmänä muihin suomalaisiin verrattuna, niin on todella vaikea taistella esimerkiksi syrjäytymistä vastaan.

Ravintolaan sisäänpääsy ei ollut ainoa asia, mitä Silminnäkijässä testattiin. Sen lisäksi käytiin läpi muun muassa, miten se ilmenee työnhaussa tai kännykän lainaamisessa. Hashi sanoo, että työnantajia ei voi mustavalkoisesti syyttää rasismista. He joutuvat miettimään myös sitä, että monet asiakkaat eivät pidä eri värisistä ihmistä.

Lähteet: YleX Etusivu