Hyppää pääsisältöön

Amateur Tourin oppi

ratsukko esteratsastusradalla
ratsukko esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Amateur Tourin ratsukot saivat maistaa miltä tuntuu kisata tähtien kanssa Hartwall Areenalla. Koko kauden kestänyt harrastajien kilpailusarja huipentui iltamyöhään perjantaina, kun TOP 10 finalistit kampailivat voitosta. Finaalistit valittiin torstain ja perjantain tulosten perusteella.

Päästäkseen Areenalle asti, oli ratsukon pitänyt jo suorittaa viisi nollarataa kauden kilpailuista ja pärjätä Ypäjän semifinaaleissa. Kaikilla ratsukoilla oli siis takanaan pitkä lista onnistumisia. Ja tavoitteena jatkaa samaan malliin.

ratsukko esteratsastusradalla
ratsukko esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

ratsukko esteratsastusradalla
ratsukko esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

ratsukko esteratsastusradalla
ratsukko esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Moni suorituikin urakastaan hallitusti ja yleisö sai seurata siistejä ja sujuvia suorituksia. Vauhtia ei puuttunut, eikä riemulla ollut rajoja, kun onnistumisen putki jatkui puhtailla suorituksilla.

ratsastaja kilparadalla
ratsastaja kilparadalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Osalle hevosista Areena oli liikaa ja saattoipa joku ratsastajakin jännittää suoritusta normaalia enemmän. Ja kuitenkin oli – niin kuin estekilpailuissa yleensäkin –sekä sitä moukan tuuria, kun puomi hypähti takaisin kannattimille tai hevonen venyi tarvittavat sentit huonosta ponnistuspaikasta huolimatta tai yhtälailla huonoa onnea, kun hipaisu heitti puomin alas tai jostain syystä vain hyppy ei sujunut.

kilparatsukko esteradalla
kilparatsukko esteradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Voitontahtoa tarvitaan

Mona Kandelin lähti Kettu-hevosella ratsastamaan voitosta. Amateur Tour houkutteli, koska kisa on niin erilainen kaikkiin muihin verrattuna. Kokemus edellisen vuoden kisasta oli jättänyt hyvän fiiliksen ja tänä vuonna sarja oli ratsukon kauden päätavoite.

Torstain osakilpailu sujui loistavasti ja ratsukko sijoittui luokassaan toiseksi.

- Uusinnassa ekalle esteelle tuli tosi iso hyppy. Mut mä ajattelin et kaikki peliin, mä vaan käännän seuraavalle Nyt vaan et jalka kiinni ja yli. Ja se onnistu! Ja se oli just hyvä todiste siitä et riskejä kannattaa ottaa. Olis ollut ihan turha lässähtää siihen ja ajatella et ei me tosta päästä.

- Mulla oli ihan selkeä tavoite, lähdin voittamaan. Olen sillä tavalla kunnianhimoinen, että yritän voittaa, kun lähden radalle. Jos ei koita, ei voita.

Mutta aina tahtokaan ei riitä

Perjantaina Mona lähti mainiosti sujuneen verkan jälkeen radalle. Tavoitteena oli paikka illan TOP 10.ssa, mutta ilman stressiä ja hyvällä mielellä.

- Aloitin jostain syystä liian äkkiä, mun olis pitänyt kiertää areena kerran. En edes tiedä mitä ajattelin. Tunsin sitten jo ihan alussa, että hevonen ei ollut oma itsensä. kutosesteellä se jostain syystä päätti vetää liinat kiinni ja mä hupsahdin alas.

- Mulla lähti ilmat pihalle ja sitten mä siinä hengittelin ja katosin kun hevonen riisui suitset itseltään ja hyppäsi yksin melkein koko radan loppuun.

karannut hevonen ilman ratsastajaa esteratsastusradalla
karannut hevonen ilman ratsastajaa esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

karannut hevonen ilman ratsastajaa esteratsastusradalla
karannut hevonen ilman ratsastajaa esteratsastusradalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Kaksi ihmistä pitää kiinni hevosesta
Kaksi ihmistä pitää kiinni hevosesta Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Positiivinen lopputulos

Olipa lopputulos mikä tahansa, kaikki Hartwall Areenalla ratsastaneet Amteur Tourin ratsukot tukijoukkoineen voivat onnitella itseään pitkäjännitteisyydestä, sitkeydestä ja rohkeudesta. Oppiminen jatkuu kokemusta rikkaampana. Epäonnistumisista kun oppii yhtä lailla kuin onnistumistakin, kenties jopa enemmän.

Monakaan ei jäänyt kauaa harmittelemaan putoamistaan ja TOP 10 paikan menettämistä.

- Virheet pitää kääntää positiivikseks ja miettiä mitä pitää vielä oppia. Ja virheitä sattuu aina, tää on tämmönen laji.

Ja kilpailujen luonteeseen kuuluu, että toisen epäonni on toisen onni. Aina joku voittaa. Ja seuraavalla kerralla joku toinen. Kisoja tulee ja kisoja menee. Takaisin satulaan.

ratsastaja halaa hevostaan
ratsastaja halaa hevostaan Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi

Onnea voittajalle ja sijoituneille!

Kilparatsastajia jalkaisin radalla
Kilparatsastajia jalkaisin radalla Kuva: Emmi Kähkönen amateur tourin oppi
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.