Hyppää pääsisältöön

Juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Ratsukko esteellä
Ratsukko esteellä Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Yksitoista Horse showta takana ja lukemattomia edessä, kunniakierroksia, hyppäämistä huippuhevosilla, mitalikahveja, unelmien heppapoikaystävä, ratsastusta kohti auringon laskua alppimaisemassa…

Luen Anna-Juulia Kontion blogia, enkä keksi yhtään syytä olla fanittamatta häntä- ja monta syytä olla kateudesta vihreä.

Juulina tunnettu huippuratsastaja kertoo, ettei blogin tarkoitus ole luoda hänen elämästään kiiltokuvaa, vaan hän yrittää kertoa elämästään ammattiratsastajana mahdollisimman todenmukaisesti ja tehdä spontaaneja blogipostauksia. Kilpailut ja palkintojenjaot kun ovat vain murto-osa ammattiratsastajan työtä.

Huippuhetkien lisäksi Juuli kertookin myös kisoissa tulleet pettymykset ja kuvailee ammattiratsastajan arkea: usean hevosen ratsastaminen päivittäin, lyhyet yöunet, harvat lomat ja keskiyöhön kestävät kilpailut.

Itsekritiikki ajaa eteenpäin

Juulin blogi on toisinaan aika hengästyttävää luettavaa. Mutta kaiken tapahtuvan keskellä hän kykenee keskittymään olennaiseen ja suuntaamaan energiansa yhä parempiin suorituksiin.

ratsukkoja kentällä
ratsukkoja kentällä Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Ratsukko menossa kentälle
Ratsukko menossa kentälle Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Hän analysoi omaa ratsastustaan hyvinkin kriittisesti. Juuli paljastaa olevansa harvoin tyytyväinen omaan ratsastukseensa.

- Yritän löytää aina ne pienimmätkin viat omasta ratsastuksesta. Täytyy tiedostaa omat virheet, muuten ei voi tulla paremmaksi.

- Toisaalta voi itsekritiikissäkin mennä liian pitkälle. Täytyy myös osata olla tyytyväinen onnistumisiin.

Huipulle pääsemisen jälkeen siellä ei voi olla ja nauttia, vaan siellä pitää pysyä.

- Ratsastus vaatii paljon työtä koko ajan. Vaikka huipulle on päästy niin koko ajan pitää ponnistella pitääkseen itsensä samalla tasolla ja pysyä muiden mukana. Ja mieluusti vielä vähän kehittyäkin ja parantaa omaa osaamista.

Jatkuva kilpailu menestyksestä synnyttää myös painetta ja pahoja puheita. Kateus ei rajaudu vain meihin tavallisiin harrastajiin vaan sitä esiintyy yhtälailla huippuratsastajien keskuudessa. Myös huipputason ratsastuspiireissä puhutaan pahaa selän takana.

- Olen ollut kuitenkin pienestä asti sellainen, että teen omat juttuni, enkä välitä muiden puheista. Siinä tulee hulluksi jos alkaa miettiä muiden sanomisia.

Juuli Kontio kävelee kentällä
Juuli Kontio kävelee kentällä Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Juuli kilpailee poikaystävänsä Martin Fuchsin kanssa usein samoissa luokissa. Parisuhteessa kilpailua tai kateutta ei kuitenkaan ole.

- Meille tämä on ihan normaali tilanne. Me emme kisaa toisiamme vastaan, vaan olemme iloisia toisen onnistumisesta.

Ratsukko tulossa kentältä
Ratsukko tulossa kentältä Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Unelmat pitää sanoa ääneen

Juulin mukaan suurin ero Suomen ja nykyisen asuinpaikan Sveitsin välillä on se, ettei Suomessa voi seurata kansainvälisen tason ratsastusta. Sveitsissä esimerkiksi kansallisissa kilpailuissa ratsastaa olympiajoukkueen ratsastajia, joten siellä hän näkee ja kilpailee huippuratsastajia vastaan koko ajan.

Juuli toteaa vakavana, että unelmat eivät toteudu, jos niitä ei sano ääneen.

- Kyllä mulla on tavoitteena 160 cm luokassa sijoittua.

Ratsukko menossa kentälle
Ratsukko menossa kentälle Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva

Ammattiratsastajan työn kuvaan kuuluu myös luopuminen. Jos haluaa pärjätä kansainvälisellä tasolla, on pakko lähteä pois SuomestaMoni suomalainen ammattiratsastaja on jättänyt kaverinsa ja perheensä kotimaahan ja suunnannut Keski-Eurooppaan. Niin Juulikin.

Anna-Juulia Kontion blogin kiiltokuva alkaa saada lisää sävyjä ja syvyyttä. Nyt näen myös tuhannet harjoitustunnit, koti-ikävän, pimeät illat tallissa ja vesisateen. Ja sydämessä läikähtää kateuden sijaan aito ilo ratsastajan onnistumisista ja toivo unelman toteutumisesta.

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä Kuva: Emmi Kähkönen juuli ei halua olla pelkkä kiiltokuva
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.