Hyppää pääsisältöön

Palkkatuki vaikuttaa, jos kaksi tasavahvaa hakijaa

Sähköjärjestelmiä valmistava Milectria on palkannut viisi työntekijää Sanssi-kortilla, jolla hallitus yrittää helpottaa nuorten palkkaamista. Pelkällä kortilla nuori ei kuitenkaan saa työtä, vaan rekrytoinnin pitää Piilolan mukaan olla firmalle muutenkin fiksu.

”Epäonnistunut rekrytointi” tulee firmalle aina kalliiksi, oli palkkaamista tuettu tai ei. Epäonnistuneeseen rekrytointiin nähden valtion tarjoama 700 euron nuorisopalkkatuki on yritykselle pikkuraha.

-Työntekijän hakeminen ja kouluttaminen on kallista. Kyllä henkilön täytyy olla muutenkin sopiva, Milectrian tekninen johtaja Tatu Piilola sanoo.

Sanssi-kortin voi saada alle 30-vuotias nuori, joka on rekisteröitynyt työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa. Työnantaja saa palkkaamiseen tukea 700 euroa kuussa 10 kuukauden ajan.

Piilolan mukaan Sanssi-kortti ei kuitenkaan aja nuorta työntekijää vanhemman ja kokeneemman edelle rekrytoinneissa.

-Valinta on täysin kiinni siitä, tarvitaanko kyseisessä työtehtävässä kokemusta vai ei, Piilola sanoo.

Sanssi-kortilla on merkitystä vain silloin, jos tarjolla on kaksi tasavahvaa hakijaa, ja toinen on oikeutettu palkkatukeen. Eikä häntäkään tietenkään palkata, jos tekijälle ei ole todella tarvetta.

Milectrialla on ollut tarjota paljon töitä nuorille viime vuosina. Taantuma ei juuri ole näkynyt puolustusteollisuuden ja suurien nostinlaitteiden sähköjärjestelmien kysynnässä. Milectria toimii muun muassa Patrian ja Konecranesin alihankkijana.

Piilola palkkaa nuoria mielellään, koska he ovat innokkaita oppimaan jatkuvasti uutta. Vanhempien työntekijöiden pitää myös siirtää vuosien aikana hankittu tietotaito nuoremmille vähitellen, jotta se säilyy yrityksessä.

Sanssi-kortilla Milectriaan palkattu nuori sähkömies Jani Rantala arvostaa työpaikassaan joustavia työaikoja ja nopeasti vaihtuvia työtehtäviä. Harvemmin tehdastyyppisessä tuotannossa saa itse valita työaikansa ja käydä kesken päivän hoitamassa asioitaan, mutta Milectrialla saa.

-Olennaista viihtymisessä on sekin, että tehtävät ovat koko ajan sopivan haastavia. Ei liian vaikeita tai helppoja, Piilola sanoo.

Jani Rantala on ehtinyt oppia paljon kahden kuukauden työssäoloaikanaan, ja on valmis siirtymään uusiin tehtäviin ”vaikka joka viikko”.

Rantala on sen verran motivoitunut työntekijä, että hänet olisi varmasti palkattu ilman tukeakin. Tosin hän ei itse tiennyt tulleensa palkatuksi Sanssi-kortilla. TE-toimisto oli markkinoinut asian suoraan työnantajalle.

Teksti: Terhi Upola 21.10.2013

Tarjoa nuorelle töitä!

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.