Hyppää pääsisältöön

Spice Girls ja pakkomielle rahasta

Spice Girls istahti sohvalle toimittaja Salla Paajasen haastateltavaksi suosionsa huipulla 1997. Juuri ennen Geri Halliwellin lähtöä bändistä tytöt vielä ylistivät ystävyyttään. Tyttöenergia kipinöi, kun toimittaja kyseli naisten mukaan jo pakkomielteisesti tyttöbändin jäsenten tienisteistä ja ostoksista.

Spice Girls eli Mel Brown, Victoria Adams ( myöh. Beckham), Emma Bunton, Geri Halliwell ja Melanie Chisholm suitsuttavat ystävyyttään ja musiikin tekemisen iloa Pariisissa taltoidussa haastattelussa loppuvuonna 1997. Toimittaja Salla Paajanen tapasi Spaissarit sopivasti ennen näiden seuraavan kevään Suomen-keikkaa. Edellisestä Suomen-vierailusta oli muistoissa ainakin poseeraaminen Joulupukin kanssa, poroajelu ja myös ruokalautaselta tarjoiltu Petteri Punakuono.

Terveisiä lähetetään myös Victorian suomalaiselle vaihtarikaverille Anulle, joka myöhempien jäljitysten perusteella on paljastunut Lontoossa Laine Theatre Arts -collegessa opiskelleeksi näyttelijä Anu Palevaaraksi.

Haastattelua seuraavat Helsingin keikat keväällä 1998 olivat viimeiset viisikon yhteisesiintymiset, ennen kuin Geri Halliwell ilmoitti jättävänsä Spice Girlsit. Pariisissa tytöt kuitenkin ylistävät ystävyyttä ja vaikka jokaisella on omia tärkeitä ystäviään, ovat heidän mukaansa Spice Girlsissä ystävistä parhaat. Huhut Spice Girlsin hajoamisesta olivatkin naisten mielestä aivan hulluja, koska he nimenoaan haluavat olla yhdessä. Myös perheet saavat kiitosta ja onpa äideille omistettu oma kappalekin.

Kuuntele musiikkiamme, niin ymmärrät, että me olemme tässä sen takia, että teemme v-tun hyvää musiikkia!― Mel C.

Rutiininomaisesti Spaissarit kertovat myös, miten musiikkivideoita voi tehdä halvallakin ja että hittibiisi Wannaben video kuvattiin yhdellä otolla. Matka maailman suosituimmaksi tyttöbändiksi on naisten mukaan alkanut ryysyistä kohti rikkauksia. Tyttöjen tienestit ja rahankäyttö kiinnostavat toimittajaa siinä määrin, että hän saa osakseen muutamat leikkimieliset haukut. Liika puhe rahasta alkaa kaihertaa niin, että Mel C. vie keskustelun urilleen: – Kuuntele musiikkiamme, niin ymmärrät, että me olemme tässä sen takia, että teemme v-tun hyvää musiikkia!

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto