Hyppää pääsisältöön

Suomi maailman kärkeä

Kilpailukyky
Uudessakaupungissa on aloitettu sadantuhannen A-sarjan Mercedes-Benzin valmistus Daimlerille. Kilpailukyky Kuva: Mot kilpailukyky

Suomi sijoittuu huipulle useissa kansainvälisissä mittauksissa, joissa vertaillaan yritystoiminnan edellytyksiä ja kilpailukykyä eri maissa.

Yksi tunnetuimmista mittauksista on sveitsiläisen World Economic Forumin The Global Competitiveness Report. Järjestö edustaa maailman suurimpia yrityksiä, ja sen kilpailukykymittaus sisältää arviot muiden muassa julkisen vallan toimivuudesta ja läpinäkyvyydestä, yritysten tehokkuudesta, terveydenhuollosta, koululaitoksesta ja yhteiskunnan perusrakenteista, kuten liikenneverkosta.

Global Competitiveness Report 2013–2014, kymmenen kärki:

 1. Sveitsi
 2. Singapore
 3. Suomi
 4. Saksa
 5. Yhdysvallat
 6. Ruotsi
 7. Hongkong
 8. Hollanti
 9. Japani
 10. Britannia

Sveitsiläisen IMD-liiketaloustieteen koulun rankkauksessa Suomi sijoittuu huonommin kuin WEF:n raportissa. Suomi on tuoreimmassa tilastossa sijalla 20, kun edellinen sijoitus oli 17:s. IMD:n rankkauksessa on mukana yli 200 mittaria, joista kaksi kolmasosaa on talousdataa ja yksi kolmasosa koostuu yritysjohtajien mielipidekyselystä.

IMD:n The World Competitiveness Scoreboard 2013 -raportin kymmenen kärki:

 1. Yhdysvallat
 2. Sveitsi
 3. Hongkong
 4. Ruotsi
 5. Singapore
 6. Norja
 7. Kanada
 8. Arabiemiraattien liitto
 9. Saksa
 10. Qatar

Konsulttiyhtiö Grant Thornton arvioi maat järjestykseen Global Dynamism -indeksin avulla. Siinä maita tarkastellaan talouksien dynaamisuuden mukaan. Tämän vuoden rankkauksessa Suomi putosi kolme sijaa viidenneksi. Tiede ja teknologia -alaluokittelussa Suomi on kolmanneksi dynaamisin talous Etelä-Korean ja Israelin jälkeen.

Global Dymamism 2013 -raportin viiden kärki:

 1. Australia
 2. Chile
 3. Kiina
 4. Uusi-Seelanti
 5. Kanada/Suomi

Maailmanpankin Doing Business -selvityksessä maat arvioidaan sen perusteella, miten helppoa niissä on harjoittaa liiketoimintaa. Suomi sijoittuu 185 maan joukossa yhdenneksitoista.

Doing Business -listan kärki:

 1. Singapore
 2. Hongkong
 3. Uusi-Seelanti
 4. Yhdysvallat
 5. Tanska
 6. Norja
 7. Britannia
 8. Etelä-Korea
 9. Georgia
 10. Australia
 11. Suomi

Brittiläisen The Economist -lehden tutkimusyksikkö Economist Intelligence Unit vertailee 140 kaupunkia ympäri maailman. Vertailussa ovat mukana muiden muassa julkisen terveydenhuollon taso, koulutus, kulttuuri ja ympäristö. Helsinki on tuoreimman rankkauksen sijalla 8.

EIU:n City liveability indeksin kymmenen kärki:

 1. Melbourne (Australia)
 2. Wien (Itävalta)
 3. Vancouver (Kanada)
 4. Toronto (Kanada)
 5. Calgary (Kanada)
 6. Adelaide (Australia)
 7. Sydney (Australia)
 8. Helsinki
 9. Perth (Australia)
 10. Auckland (Uusi-Seelanti)