Hyppää pääsisältöön

Kemin korttelipoliisi kuunteli kansalaisia kahvikupin ääressä

”Minä olen tälläinen poliisin pr-mies tavallaan”, nuorempi konstaapeli Pentti Hiukka tuumailee Kari-Baarin savuisessa nurkkapöydässä.

Korttelipoliisi Pentti Hiukka liikkui jalan tai pyöräillen. Toiminnalla pyrittiin poliisin ja yleisön välisen luottamuksen lisäämiseen.

Työtunteja kertyi siinä määrin kuin laitoksella työskentelevällä poliisilla, mutta hyvä puoli oli siinä, että työaikaa pystyi muuttamaan päivän mukaan. Toimisto sijaitsi Hiukan omassa kodissa.

Pentti Hiukan vuosi korttelipoliisina on ollut ”mielenkiintoinen”. Työssä on saanut kuunnella ihmisten huolia ja murheita. Ongelmia on lähinnä aiheuttanut nuorison metelöinti ja ilkivalta.

Korttelipoliisin työ täydensi muita poliisipalveluita ja toimintaa pidettiin ennalta ehkäisevänä. ”Korttelipoliisin pitäisi tulla jokaisen kansalaisen ystäväksi”, totesi eräs ”vilpitön” kemiläinen.

Teksti: Antti Majala

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto