Hyppää pääsisältöön

Moi kaikki suomalaiset!

Lauri Järvilehto, filosofian akatemia
Lauri Järvilehto, filosofian akatemia Kuva: Yle helsingin yliopiston alumni

Minua ärsyttää, että

suomalainen työkeskustelu on viritetty niin negatiiviseksi. Ikään kuin työ olisi vain instrumentti, jolla maksetaan laskut. Ihmisen aikuisiän valveillaoloajasta puolet hujahtaa työn parissa. On älytöntä, että ihminen investoi puolet aktiivisimmasta elämästään vain siihen, että saa laskut maksettua.

Koska elämä nyt on kuitenkin täynnä realiteetteja, niin kuin laskujen maksamista, pitäisi arkeen löytää sellaista tekemistä joka palkitsee tekijäänsä mutta samalla tuottaa myös hyötyä tai iloa yhteiskunnalle. Siis kutsumustyötä, jossa intohimo kohtaa maailman tarpeet.

Olennainen kysymys ei ole, mitä haluat olla isona tai paljonko haluat tienata. Tärkein kysymys on se, mitä juuri sinä haluat tehdä ihan tavallisessa arjessa. Hyvä elämä ei löydy lottovoitoista tai prinsessahäistä. Se löytyy maanantai-iltapäivästä kello 13:30.

Uskallan väittää, että nuoret

pystyvät veivaamaan suomalaisen yhteiskunnan ihan uusiin ulottuvuuksiin tarttumalla nyt toimeen ja ryhtymällä tekemään asioita, jotka heitä aidosti innostavat.

Jos tämän päivän 15- ja 18-vuotiaat kysyvät itseltään, mitä oikeasti haluavat arjessaan tehdä ja miten siitä on hyötyä muille, on meillä kymmenen vuoden päästä ihan hillitön porukka 25- ja 28-vuotiaita, jotka pyörittävät yhteiskuntaa ja taloutta tavalla, josta monet eivät edes uskalla vielä unelmoida.

Nyt ei tarvita

tappiomielialaa ja synkistelyä. Tulevaisuus on toivoa täynnä. Meillä on nimenomaan täällä Pohjolassa aivan huikea porukka, joilla on mahdollisuus rakentaa tulevaisuuden Suomesta innostuneen ja kutsumuksellisen työn majakkamaa.

Suomi on jo nyt aika kiinnostava maa PISA-tulosten ja Rovio- ja Supercell-menestysten ansiosta. Uunituoreet tutkimustulokset osoittavat että aito intohimo kääntyy merkittäväksi talousmenestykseksi. Minkälaista huomiota tämä runsaan viiden miljoonan ihmisen koplamme herättää siinä vaiheessa, kun aito suomalainen innostus nostaa bruttokansantuotteen ihan uuteen nousuun?

Tulevaisuudessa

Suomi nousee globaaliksi suunnannäyttäjäksi: esimerkkimaaksi, jossa autenttisuus, innostus ja suomalainen sisu paiskaavat kättä. Tuloksena on yhteiskunta, jossa yritteliäisyyttä ja innostusta tuetaan ja siihen kannustetaan. Samalla pidetään hyvää huolta myös niistä, joilla on vaikeampaa.

Meillä on kaikki ainekset tällaisen yhteiskunnan rakentamiseksi käsissämme. Nyt ei kyse ole enää muusta kuin siitä, että kääritään hihat ja tartutaan toimeen.

Tehdään Suomesta innostustalouden majakkamaa!

Rakkaudella,

Lauri Järvilehto

tutkija, kouluttaja, Filosofian Akatemia

Helsingin yliopiston alumni

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.