Hyppää pääsisältöön

Saastamoisen poika suhasi taksilla ja sulatti sydämiä – myös kotikatsomoissa

Lena Meriläinen, Matti Viironen ja Tiina Weckström tähdittivät Saastamoisen poika -sarjaa.
Lena Meriläinen, Matti Viironen ja Tiina Weckström tähdittivät Saastamoisen poika -sarjaa. Lena Meriläinen, Matti Viironen ja Tiina Weckström tähdittivät Saastamoisen poika -sarjaa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Lena Meriläinen,Matti Viironen,Tiina Weckström,Saastamoisen poika

Saastamoisen poika on pikkaisen saamaton Antti (Matti Viironen), joka ajaa isänsä taksia ja jolta ei tahdo treffit onnistua. 1980-luvun lopun komediasarja kuvasi pienen taajaman elämänmenoa. Oli kylän väkeä, baarin ukkoja, taksisuhareita ja näytelmäpiiriä.

Taksikuski Saastamoisen komediallisia seikkailuja seurattiin vuonna 1989. Kuka on tumma nainen, jonka Antti Saastamoinen saa kyytiinsä. Entäs vaalea? Sarjassa oli rosvoja, kenkäpuolia ja salaperäisiä kirjeitä. Varpusparvia ja välillä salasanatkin hukassa. Näemme myös kattijahtia, rakkausharjoituksia ja ulkomaan vieraita. Kuka saa Saastamoisen pojan omakseen?

Kuusiosainen komediasarja oli TV2 Draamaohjelmien tuotantoa. Se on uusittu televisiossa vuosina 1992 ja 2003. Näyttelijöinä olivat mm. Matti Viironen, Lena Meriläinen, Tiina Weckström ja Kalevi Haapoja. Sarja oli tulosta 1980-luvun lopulla järjestetystä käsikirjoituskilpailusta. Sarjan ovat kirjoittaneet kokkolalaisveljekset Tapani ja Timo E. Rinne ja sen on ohjannut Jussi Niilekselä.

Valikoituja otteita sarjan jaksoista

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Antti poimii kyytiinsä tumman kaunottaren, joka päätyy yöpymään taksikuskin ja tämän rekisterinumeroita keräilevän isän luo.

Toisessa jaksossa pähkäillään kellorosvojen ja kengättömien varkaiden jäljillä. Kyläbaarin yli-innokas portsari Arvo Säätölä löytää itsestään piilevän salapoliisin.

Kolmannessa jaksossa Antti yrittää epätoivoisesti varata lääkäriaikaa. Kylillä taas kohistaan läheisen varuskunnan ripuliepidemiasta, jonka pelätään leviävän ihmistenkin keskuuteen.

Neljännessä jaksossa harjoitellaan rakkaudentunnustuksia kylän näytelmäpiirissä. Antti löytää taksinsa ikkunasta puhelinnumeron. Yhteydenotto ei vain tahdo taksikuskilta onnistua.

Viidennessä jaksossa kylään saapuu ulkomaalaisia ja käännöskukkaset tuottavat kaksimielistäkin päänvaivaa. Antti saa kirjeen ja tuskailee yhä vain selvittääkseen salaisen ihailijansa henkilöllisyyden.

Päätösjaksossa lopulta selviää kuka saa Saastamoisen pojan omakseen. Onko salaperäisten viestien takana kylän kaunis kulttuurisihteeri?

Kommentit