Hyppää pääsisältöön

Steel Pan Loversin musiikki soljui vastustamattomasti eteenpäin

Karjaalainen yhtye Steel Pan Lovers vastasi vuosituhannen alussa Ihmisen käsikirja -ohjelman musiikkiesityksistä. Karibialaisperäisillä Steel pan -rummuilla operoinut yhtye esitti uusiksi sovitettuja pop- ja rock-kappaleita, lastenlauluja sekä tv-tunnareita.

Karibialaiset lyömäsoittimet, Steel panit, valmistetaan peltitynnyreistä. Taidolla pakotettuja rumpuja voidaan säätää eri sävelkorkeuksille ja jo yhteen steelpaniin voidaan parhaimmillaan saada jopa useita kymmeniä erilaisia ääniä.

Karjaalainen Ari Viitanen törmäsi steelpaneihin Ruotsissa. Viitasen johtama Steel Pan Lovers yhtye aloitti toimintansa vuonna 1992 ja se koostui Karjaan suomalaisen yläasteen oppilaista. Pannukuume levisi alueella muutenkin voimakkaasti.

Yhtyeen soittimet Viitanen teki pääasiassa itse ja sovitti itse esityksissä kuullut kappaleet. Vastustamattomasti eteenpäin soljuvan soundin ansiosta hyvin erilaistenkin kappaleiden toisiinsa yhdisteleminen käy steelpaneilla helposti.

Steel Pan Lovers toimi vuosituhannen alussa Markus Kajon juontaman Ihmisen käsikirja -ohjelman housebändinä. Ohjelmassa yhtye coveroi tunnettuja rock- ja pop-kappaleita. Välillä intouduttiin soittamaan tunnettuja lastenlauluja ja mahtuipa repertuaariin mukaan amerikkalaisten Bonanza ja Kauniit ja rohkeat -tv-sarjojen tunnuskappaleetkin.

Teksti: Ville Matilainen

Taustatietoa Steel Pan Loversista

Steel Pan Lovers osallistui vuonna 2000 Euroopan Steelpanfestivaaleille Pariisissa ja sijoittautui kilpasarjassa Euroopan kolmanneksi parhaaksi yhtyeeksi. Samana vuonna yhtye matkasi myös World Steelpan Music Festivaleille Trinidad ja Tobagoon, jossa se pääsi kilpasarjan finaaliin ja sijoittautui lopulta kahdeksanneksi.

Koosteen kappaleiden tekijätiedot

I Shot the Sheriff, säv. san. Bob Marley
Paranoid, säv. san. Terence Michael Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, W. T Ward (Black Sabbath)
Island in the Sun, säv. san. Rivers Cuomo (Weezer)
Keep Playin’ That Rock ‘n Roll, säv. san. Edgar Winter
Bonanza, säv. Ray Evans, Jay Livingston
Kauniit ja rohkeat (High Upon This Love), säv. Jack Allocco, David Kurtz
Tästä asti aikaa, säv. Timo Kivikangas, Sakari Pesola. San. Pauli Hanhinimi (Kolmas Nainen)
Smells Like Teen Spirit, säv. Kurt Cobain, Dave Grohl, Krist Novoselic. San. Kurt Cobain (Nirvana)
Africa, säv. san. david Paich, Jeff Porcaro (Toto)
Jänöjussin mäenlasku, säv. san. Georg Malmsten


Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto