Hyppää pääsisältöön

Suomalaismeininkiä Amerikassa 1940-luvulla

Filmisepon katsaus vuodelta 1949 ihmettelee Yhdysvaltoja ja raapaisee suomalaisten arkea uudessa maassa pintapuolisesti.

Amerikka on ihmeellinen: Siellä autotiet ovat päällystettyjä ja kaistat on erotettu valkoisella viivalla. Suurissa asutuskeskuksissa tiet ovat jopa kahdeksanväyläisiä! Täällä autojen maassa kelpaa myös suomalaisten asua.

Filmissä vieraillaan Pennsylvanian Pittsburghissa, joka on yksi suomalaisasutuksen keskuksia. Kaupungissa suomalaisilla on oma kirjapaino, kirkko ja apteekkeja.

Kaupungissa asuvien suomalaisten lisäksi esitellään suomalaista kuokkaa ja auraa Amerikan maaperällä.

Teksti: Sonja Fogelholm

Amerikansuomalainen arki tallentui filmille

Arvo Tamminen teki vuonna 1947 laajan matkan Yhdysvaltoihin ja kuvasi Filmiseppo-elokuvayhtiölleen amerikansuomalaisten elämää eri puolella mannerta. Filmeistä koostettiin kokoillan dokumenttielokuva Sydämeni laulu (1948). Elokuvan lisäksi materiaalista valmistetttiin 24 vajaan kymmenen minuutin veronalennuslyhytelokuvaa.