Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pyöriväteräisten partakoneiden testissä pisteet hajaantuivat

Parranajoa
Parranajoa Kuva: yle mies

Keväällä 2013 testasimme ns. teräverkkorakenteiset partakoneet. Nyt jatkoimme testiä ns. pyöriväteräisillä partakoneilla. Remingtonin Black Diamond voitti tasaisen testin jämeryytensä ja tehokkuutensa ansiosta.

Pyöriväteräisiä partakoneita oli vain kahdella valmistajalla: Philipsillä ja Remingtonilla. Molemmilta valittiin kaksi mallia - yksi 100 euron kone sekä toinen, reilusti yli 100 euroa maksava malli. Philipsiltä testiin otettiin PowerTouch sekä myös märkäajoon soveltuva SensoTouch. Remingtonilta mukaan pääsivät Black Diamond- ja Titanium-mallit. Laitteissa arvioitiin niiden ajomukavuutta, ajojälkeä ja helppokäyttöisyyttä.

Testaajina olivat aiemmin keväällä jo partakoneita testanneet Simo Kortesaari ja Aaro Löf. Uutena kolmen kovan joukossa oli Helsingissä opiskeleva Ilkka Volotinen.

Simo käytti normaalisti teräverkkorakenteista partakonetta, Aaro puolestaan pyöriväteräistä. Ilkan aiempi kokeilu pyöriväteräisellä oli aiheuttanut ihoärsytyksen, joten Ilkka ajeli samalla vempaimella sekä partansa että sänkitukkansa. Viimeistely hoitui höylällä.

Testitulokset

Pisteet 1-5 Hinta €
Remington Black Diamond 3,9 129,95
Philips PowerTouch 3,8 99,00
Philips SensoTouch 3,7 139,00
Remington Titanium 3,6 99,00

Philipsin mallit kiilasivat Remingtonien väliin

Testin voittoon kiilasi Aaron suosikki, Remingtonin kalliimpi malli Black Diamond. Voitto heltisi, vaikka Ilkka ja Simo vannoivat Philipsien nimeen. Miesten suosikit olivat eri mallit Philipsiltä, joten äänet hajosivat. Remingtonin edullisempi malli jäi selväksi jumboksi.

Ilkka Volotisen suosikki oli Philipsin SensoTouch, jossa vetosivat niin muotoilu kuin jämäkkä fiilis liikkuvuudessa.

Philipsin SensoTouchin ajojälki ei yltänyt hienon muotoilun tasolle

- Philipsit voittavat Remingtonit selvästi: ne ovat mukavampia käyttää ja jälki on parempaa. Ajopään muoto ja suunnittelu tekee ajamisesta miellyttävämpää, Ilkka Volotinen totesi suosikeistaan.

Philipsin perusmalli PowerTouch kuitenkin sijoittui testin toiseksi, sillä kalliimman SensoTouchin ajojälki ei Simon ja Aaron mielestä yltänyt hienon muotoilun tasolle. Simo pahoitteli, että käytännöllisyys oli mallissa unohtunut, kun trimmeri piti asentaa siihen erikseen.

Perusmalli PowerTouch vetosi Simoon juuri käytännöllisyydellään:

- Sen äänikin oli sopivan hiljainen. Tässä on periaatteessa kaikki ne ominaisuudet, mitä tarvitsee.

SensoTouch vaati muista poiketen latausaseman, mikä ei ollut Ilkankaan mieleen – varsinkaan pienessä opiskelija-asunnossa. Pelkkä laturijohto olisi riittänyt.

Remingtonien karski muotoilu jätti testaajien mukaan toivomisen varaa. Simo ei myöskään pitänyt käynnistysnapin ympäristöstä, joka tuntui sormeen terävältä. Akunkeston minuuttinäyttö Remingtoneissa sen sijaan oli plussaa.

Aaron pisteet menivät kuitenkin Remingtoneille leikkausjäljen vuoksi:

- Mieluummin ottaa semmoisen, ei ehkä niin hienon ja teknisen ja miellyttävän koneen, mutta joka toimii oikeasti. Remingtonit toimivat varmuudella ja niillä parta lähtee.

Remington Black Diamond-X R7150

Remington Black Diamond
Remington Black Diamond Remington Black Diamond Kuva: Yle remington

+ Tehokas
+ Jämerä
+ Teline ja myös mahdollisuus suoraan lataukseen
+ Akun keston minuuttinäyttö
+ Toimiva kokonaisuus
+ Helppo pestä

- Käteen hieman iso
- Latauksen merkki minuuttinäytön sisällä liian pieni
- Ääni miellyttävämpi kuin Remingtonin toisessa mallissa
- Teline turha

Philips PowerTouch PT860/17

Philips PowerTouchs
Philips PowerTouch Philips PowerTouchs Kuva: Yle philips

+ Hiljainen ääni
+ Mukava muotoilu
+ Mukava käteen
+ Leikkaa pitkää karvaa kohtuullisen hyvin
+ Miellyttävä ajotuntuma
+ Rajain terävä
+ Ei telinettä

- Perusvehje: toimii mutta ei mitenkään erityisen hyvin
- Näyttää alehallin halvimmalta partakoneelta

Philips SensoTouch RQ1155/17

Philips SensoTouch
Philips SensoTouch Philips SensoTouch Kuva: Yle philips

+ Houkutteleva ulkonäkö
+ Siro muotoilu
+ Mukava käteen
+ Miellyttävä ajopää
+ Leikkasi hyvin pitkää karvaa
+ Ei ”repinyt”
+ Paras ajojälki (yhden testaajan mielestä)
+ Pehmeä iho
+ Kätevästi pestävä

- Ajoi huonosti
- Trimmeri erikseen vaihdettava eli kappale voi helposti kadota
- Ei voi suoraan ladata vaan ainoastaan telineen kautta
- Metalliset napikat rungossa ärsyttivät

Remington Titanium-X R6150

Remington Titanium
Remington Titanium Remington Titanium Kuva: Yle remington

+ Ääni kohtuullisen hiljainen
+ Varsin tehokas
+ Miellyttävä ja jämerä
+ Rajain toimii hyvin
+ Latauksen keston minuuttinäyttö
+ Toimiva kokonaisuus
+ Tasalaatuinen ja varman oloinen
+ Ei telinettä

- Latauksen merkki minuuttinäytön sisällä liian pieni
- Muotoilu hieman paksunoloinen, kulmikas
- Starttinapissa terävät reunat
- Jätti karvoja, joutui ”tarkkomaan”
- Pientä jälkikirvelyä
- Iho punoitti voimakkaasti ajon jälkeen varsinkin kaulan alueella

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.