Hyppää pääsisältöön

Rottien agility

Syyttä suotta kyseenalaisen maineen saanut rotta on lemmikkinä hyvin samanlainen kuin koira. Tiedekeskus Heurekan koripalloilevien rottien valmentaja ja Suomen kesyrottayhdistyksen agility-vastaava Noora Saarela esitteli rottiensa ratataitoja ja puhui ennakkoluuloisille kesyrottien puolesta Ylen Lauantaivekkari-ohjelmassa 1998.

Rotat kiintyvät tuttuihin ihmisiin ja oppivat nopeasti arjen rutiinit. Saarelan mukaan rotat voi myös opettaa tulemaan kutsusta luokse. Ulkoilutusta rotat eivät kuitenkaan tarvitse.

Kesyrottien mainetta ovat aiheettomasti pilanneet villit, lähinnä tuholaiseläiminä pidetyt ja ulkonäöltäänkin häijymmän näköiset villirotat. Juontaja Inari Uusimäellä onkin selvästi ennakkoluuloja Saarelan rottia kohtaan.

Juontajan huoleen rottien puremisesta ja tautien levittämisestä Saarela tokaisee ykskantaan: "Kesyrotta puree siinä missä koirakin — ärsytettynä."

Teksti: Ville Matilainen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto