Hyppää pääsisältöön

Rottien agility

Syyttä suotta kyseenalaisen maineen saanut rotta on lemmikkinä hyvin samanlainen kuin koira. Tiedekeskus Heurekan koripalloilevien rottien valmentaja ja Suomen kesyrottayhdistyksen agility-vastaava Noora Saarela esitteli rottiensa ratataitoja ja puhui ennakkoluuloisille kesyrottien puolesta Ylen Lauantaivekkari-ohjelmassa 1998.

Rotat kiintyvät tuttuihin ihmisiin ja oppivat nopeasti arjen rutiinit. Saarelan mukaan rotat voi myös opettaa tulemaan kutsusta luokse. Ulkoilutusta rotat eivät kuitenkaan tarvitse.

Kesyrottien mainetta ovat aiheettomasti pilanneet villit, lähinnä tuholaiseläiminä pidetyt ja ulkonäöltäänkin häijymmän näköiset villirotat. Juontaja Inari Uusimäellä onkin selvästi ennakkoluuloja Saarelan rottia kohtaan.

Juontajan huoleen rottien puremisesta ja tautien levittämisestä Saarela tokaisee ykskantaan: "Kesyrotta puree siinä missä koirakin — ärsytettynä."

Teksti: Ville Matilainen