Hyppää pääsisältöön

"Ja sitten komea hyppy hyiseen veteen" – 1950-luvulla ei epäröity hypätä avantoon pää edellä

Polskuttelu hyisessä avannossa pitää räkätaudit ja muut flunssat kaukana. Vaikutus tapahtuu tuplana, jos mukana on huumoria tai vaikka vähän pellehyppyjä. Tämä on tiedetty Suomessa vuosikymmenten ajan, kuten oheiset filmikoosteet osoittavat.

Helsingin talviuimarit järjestivät uimanäytöksiä avantouinnin hienouksista vuosittain 1940-luvun lopulta lähtien. Iäkkäät polskijat näyttivät nuoremmillekin mallia, miten taudit pidetään avantouinnin avulla loitolla.

Antouinnin terveysvaikutuksista oli ja on myös tutkittua tietoa. Vähintäänkin yhtä tärkeä merkitys kuin itse uinnilla oli oikealla asenteella: huumorilla. Näytösten ohjelmaan sisältyikin usein ”pellehyppyjä”, joilla katsomossa värjöttelevä yleisökin pidettiin lämpimänä.

Talviuintinäytökset, jotka vuosittain tallennettiin filmille 1940- ja 50-luvuilla, olivat ainakin Helsingissä talven kohokohtia. Oheinen kooste sisältää tallenteet usealta eri vuodelta. Välillä avantoon hyppäsi joulupukki, välillä ”Paksukainen” ja välillä mentiin avantoon ”Pyykkärin polkkaa”. Hauskaa oli ja mieli pysyi virkeänä.

Keskustele