Hyppää pääsisältöön

Spice Girls ja minä

Spice Girls - Puolituntia silmänruokaa. Kuva: Yle

Vuonna 1996 olin 9-vuotias, kun Spice Girls tuli tajuntaani. Näin Wannabe-musiikkivideon MTV:llä ja se oli jotain uutta, jotain mitä en ollut ikinä lyhyen elämäni aikana kokenut. Se oli girl poweria.

Oikeastaan neljä vuotta vanhempi siskoni innostui Spaissareista ensin, mutta kuten pikkusiskon kuuluu, menin perässä. Spice Girls ei ollut lastenmusiikkia, vaan iloista, räväkkää, nuorten naisten laulamaa poppia. Joululahjaksi saamamme Spice-levy kulutettiin lähes puhki. Kansilehdet muuttuivat pehmeiksi sivujen kääntämisestä ja laulunsanojen laulamisesta.

Sisko kasvoi ulos Spice Girlsistä, mutta minä jatkoin fanitusta. Ensimmäisen Spice Girls -paitani sain Ruotsista. Kannoin sitä ylpeydellä. Sitten tulivat tarrakirjat ja keräilykuvat, joita vaihdeltiin ystävien kanssa. Tikkarit, dödöt ja koulutarvikkeet olivat tietysti jo hallussa. Tikkareissa oli purukumi ja deodorantti tuoksui ällömakealta. Ranteessa killui arvokas Spice Girls -rannekello. Omat paksupohjaiset kengätkin piti saada Spaissari-huumassa.

 Elämäni ensimmäisissä nettisurffauksissa etsin Spice Girlsien kuvia.
Toinen albumi Spice World ilmestyi ja sen myötä elokuva, joka täytyi tietysti nähdä. Telkkarista piti katsoa kaikki mahdolliset tallenteet Spaissareista. Elämäni ensimmäisissä nettisurffauksissa etsin Spice Girlsien kuvia.

Koulussa esitimme Spice Girlsejä ja teimme näytelmiä heistä. Esitin Victoriaa, joten ostimme minulle sitä varten ruskean minihameen ja samaa kuosia oleva paidan. Suosikkini oli ja tulee aina olemaan Victoria. Muistan, että kukaan muu ei tykännyt hänestä ja halusin olla erilainen. Minulla oli myös samanlainen ruskea polkkatukka.

Fanitus kulminoitui 26. päivä toukokuuta 1998, kun pääsin ystäväni kanssa Spice Girlsin keikalle Helsinkiin. Keikkaa odotettiin jännityksellä ja suunniteltiin hyvissä ajoin, mitkä Spice Girls -paidat laitetaan päälle.

Hartwall-areenalla jännitys tiivistyi huippuunsa. Vaikka istuimme korkealla yläkatsomossa, tunnelma oli katossa. Areena oli täpötäynnä ja pimeässä hallissa loisti satoja vihreitä valotikkuja. Väliajalla ostettiin ystäväni kanssa aidot Spice Girls -sormukset. Sormus maksoi 50 markkaa.

Muistan keikasta ennen kaikkea sen tunteen, kun näin idolini elävänä lavalla esittämässä lempibiisejäni. Show oli upeasti toteutettu ja maustetytöt esiintyivät ehkä rutiininomaisesti, mutta 11-vuotiaalle se oli huippukokemus. Se oli myös yhteinen, jaettu kokemus ystäväni kanssa. Seuraavana päivänä ei tarvinnut mennä edes kouluun, koska tulimme niin myöhään kotiin.

Siihen päättyi yksi aikakausi - myös omassa lapsuudessani.
Pari päivää konsertin jälkeen uutinen Gerin lähdöstä kantautui korviini. Siihen päättyi yksi aikakausi - myös omassa lapsuudessani. Viimeisintä nelihenkisen Spice Girlsin levyä en enää kuunnellut ja fanikamat piilotettiin kaapin perukoille.

Nyt 15 vuotta myöhemmin katsoin Teemalta tulleen Spice Girls -dokumentin ja liikutuin. Silmät kostuivat nostalgiasta, mutta myös Spice Girlsin huikeasta urasta ja heidän ystävyydestään. Lapsena bändi oli fanituksen kohde, nyt aikuisena arvostan heidän työtään. Spaissarit olivat esikuva miljoonille tytöille ja oli hienoa kasvaa heidän kanssaan. Girl Power forever!

The Spice Girls -tarina katsottavissa vielä Yle Areenassa.

Spice Girls - puolituntia silmänruokaa vuodelta 1998 katsottavissa Yle Areenassa sekä Salla Paajasen toimittama haastattelu Elävässä arkistossa.

Ysäriä fiilistellään myös 12-osaisessa Retrolissun ysärit -sarjassa. Maanantaisin klo 21 Yle Teemalla, Yle Areenassa sekä yle.fi/musiikki. Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan girl poweriin.

Linkit:

Kommentit
 • Keskustele itsemurhasta

  Onko itsemurha joskus sallittava?

  Itsemurhan ympärillä on edelleen tabuluonteinen hiljaisuus. Ulla-Kaija Lammin mies teki 17 vuotta sitten itsemurhan. Ulla-Kaija on halunnut olla aina avoin tapahtuneesta eikä kantaa asiasta syyllisyyttä. Ulla-Kaijan mielestä hänen miehensä tekoa ei olisi voitu estää. Kaikki mahdollinen apu annettiin, mutta mies halusi silti lähteä pois.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Ilo ei pettänyt Noora Västistä, vaikka luut pettivät

  Vaikka Noora Västisen luusto on hauras, se ei häntä pysäytä.

  Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhauraus sairauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus.

 • Keskustele muotoilusta

  Nojaako suomalainen muotoilu liikaa menneisyyteen?

  Miten nostaa suomalaisen muotoilun uusia nimiä esille? Mitä mieltä olet lasitaiteilija Marja Hepo-ahon sekä muotoilija Timo Sallin ajatuksista?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele itsemurhasta

  Onko itsemurha joskus sallittava?

  Itsemurhan ympärillä on edelleen tabuluonteinen hiljaisuus. Ulla-Kaija Lammin mies teki 17 vuotta sitten itsemurhan. Ulla-Kaija on halunnut olla aina avoin tapahtuneesta eikä kantaa asiasta syyllisyyttä. Ulla-Kaijan mielestä hänen miehensä tekoa ei olisi voitu estää. Kaikki mahdollinen apu annettiin, mutta mies halusi silti lähteä pois.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Ilo ei pettänyt Noora Västistä, vaikka luut pettivät

  Vaikka Noora Västisen luusto on hauras, se ei häntä pysäytä.

  Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhauraus sairauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus.

 • Keskustele muotoilusta

  Nojaako suomalainen muotoilu liikaa menneisyyteen?

  Miten nostaa suomalaisen muotoilun uusia nimiä esille? Mitä mieltä olet lasitaiteilija Marja Hepo-ahon sekä muotoilija Timo Sallin ajatuksista?

 • Leena Taavitsainen-Petäjä on sanojen amatsoni

  Dario Fon ihmisyys sykähdytti Leena Taavitsainen-Petäjää

  Italiankielisen kirjallisuuden suomentaja, italianopettaja ja tulkki FM Leena-Taavitsainen Petäjä voimaantuu keskellä kaupunkia uimalla ja pyöräilemällä läpi vuoden. —Italialaiset ihmettelevät, miksi helsinkiläiset lähtevät erikseen mökille, vaikka asuvat jo "luonnossa". Luonto on ehdottomasti kotimaan parasta antia, seurallisuus taas saa minut syttymään Italiassa, kertoo tämä kahden kulttuurin "sanojen amatsoni", joksi ohjaaja Dario Fo hänet luonnehti, kun Matka Reimsiin -ooppera työstettiin Kansallisoopperan lavalle.

 • Keskustele uskonnosta

  Miten suomalaisten uskonnollisuus on muuttumassa

  Onko suomalaisten uskonnollisuus muuttumassa? Kirkkoon kuuluvien määrä on laskussa, itsenäisten uskonnollisten yhdyskuntien määrä nousussa. Mitä ajatuksia tutkija Jussi Sohlbergin ja ex-evankelista Patrick Tiaisen keskustelu sinussa herättää?

 • Keskustele toivon merkityksestä

  Millainen merkitys toivolla on paranemisessa?

  Millaisia ajatuksia syöpälääkäri Päivi Hietasen ja valmentaja Ulrika Björkstamin keskustelu toivosta sinussa herättää? Millainen toivo on auttanut sinua vaikeissa elämäntilanteissa eteenpäin? Osallistu keskusteluun! Voit myös lähettää minulle aihe-ehdotuksia osoitteeseen sari.valto@yle.fi

 • Kirjailija Anne Leinonen rakastaa outoa ja kummaa

  Mielikuvitusta ruokitaan syömällä ja juomalla hyvin.

  Spekulatiivista fiktiota kirjoittava Anne Leinonen ei pelkää yöllä metsässä juoksemista. Hän rakastaa outoja aiheita ja kirjoittaa kummista tapahtumista. Kirjanoitana maailman suurimmassa science fiction tapahtuma Worldconissa esiintynyt Leinonen haluaa omassa arjessaan inspiroida ja tukea aloittelevia kumman-kirjoittajia.

 • Tarina on kerrottu, mysteeri jää eloon - millainen on kuuluisa tuntematon?

  - Ei niitä kisoja paperilla ajeta, sanoo Kimi Räikkönen

  Kirjailijan työ ei pääty, kun kirja on kansissa. Kirjamessuilla yksinäinen puurtaja muuttuu julkiseksi eläimeksi. Hän voi joutua hetkeksi samaan asemaan kuin ne, joista hän on kirjoittanut. Ymmärtääkö Kari Hotakainen kirjamessuilla, miltä Kimi Räikkösestä tuntuu? Vuoden myydyin kotimainen kirja on nimeltään Tuntematon Kimi Räikkönen.

 • Keskustele pojan rooleista

  Miten voisimme hyväksyä monenlaiset pojat?

  Millainen on kunnon poika? Kaipaako käsityksemme hyväksyttävästä tavasta olla poika ja mies päivitystä? Miten se vaikuttaisi yksilöihin ja yhteiskuntaan, jos sallisimme tunteiden näyttämisen, hoivaamisen ja herkkyyden sopiviksi myös miehille? Osallistu keskusteluun alla.

 • KESKUSTELE TÄSSÄ Kiinasta

  Käsityksemme Kiinasta on täynnä ennakkoluuloja

  Toimittaja Mari Manninen ja Etelä-Karjalan liiton Aasia-asiantuntija Ding Ma keskustelevat siitä, millaisia yleisiä ennakkoluuloja meillä suomalaisilla on Kiinaa kohtaan. Mitä ajatuksia keskustelu sinussa herättää? Oletko itse joutunut tarkistuttamaan ennakkoluulosi Kiinaa tai kiinalaisia kohtaan? Haluatko kysyä keskustelijoilta suoran lähetyksen aikana jotain?

 • Ihmisten ihmettely on kulttuuriantropologi Taina Kinnusen työtä

  Kinnunen tutkii ihmisiä, mutta rakastaa eläimiä enemmän.

  Tutkipa Taina Kinnunen kauneuskirurgiaa tai kehonrakentajia, laittaa hän aina itsensä likoon. Kulttuuriantropologi ihmettelee ihmisiä työkseen, mutta haluaa välillä karata muita pakoon toiselle puolelle maailmaa.

 • Keskustele tässä johtamisesta!

  Millaista on hyvä johtaminen? Entä huono?

  Kerro kokemuksiasi hyvästä ja huonosta johtamisesta! Kun yritys ja sen johto kohtaa kriisin siihen väistämättä liittyy julkisuus. Voiko sitä hallita? Miten mainekriisiä voi ennakoida? Entä millaista on huono johtaminen - ja pääseekö siitä eroon? Vieraina syksyn johtamiskirjoja julkaisseet toimitusjohtaja Anna Sorainen ja professori Pauli Juuti.