Hyppää pääsisältöön

Turkistarhaiskuja Pohjanmaalla ja laukauksia Orimattilassa

Suomen ensimmäiset laajemmin julkisuuteen nousseet turkistarhaiskut tapahtuivat 1990-luvulla. Vuonna 1995 aktivistit laskivat Pohjanmaalla satoja kettuja vapaiksi tarhoilta. 90-luvun turkissota sai radikaalin lakipisteensä kaksi vuotta myöhemmin Orimattilassa, kun tarhuri ampui tarhaansa pyrkineitä aktivisteja haulikolla.

Toukokuun lopulla vuonna 1995 turkistenvastustajat vapauttivat Uudessakaarlepyyssä liki kaksisataa kettua kahdesta eri kettutarhasta. Kaksi päivää myöhemmin sama toistui Evijärvellä. Tarhan häkkien ovet oli revitty auki ja ketut ajettu ulos häkeistään.

Tarhoilla iskut aiheuttivat pahaa jälkeä. Ketuilla oli poikimisaika ja ketunpentuja kuoli, koska niiden imettävät emot laskettiin irti. Emokettujen epäiltiin paniikissa myös tappaneet omia poikasiaan. Tiineenä olleiden kettujen arveltiin synnyttäneen ennenaikaisesti tilanteesta aiheutuneen stressin takia.

Poliisi epäili, että iskujen taustalla oli organisoitu ryhmä tai järjestö. Tekijöillä uskottiin myös olevan ulkomaanyhteyksiä. Keskusrikospoliisi ryhtyi tutkimaan asiaa paikallispoliisin rinnalla. Pohjanmaalaiset tarhurit taas lupasivat iskujen jälkeen tunkeilijoille vastaisuudessa lämpimän vastaanoton.

Pohjanmaan tapauksista jaettiin lopulta ehdollisia vankeusrangaistuksia kolmelle nuorelle naiselle. Tekijät joutuivat myös maksamaan vahingonkorvauksia. Naiset pitivät vuoden 1995 heinäkuussa oman tiedotustilaisuutensa, jossa he kielsivät yhteytensä mihinkään suurempaan organisaatioon. Naiset eivät myöskään hyväksyneet, että iskuja pidettäisiin terroritekoina. Tiedotusvälineet nimesivät iskujen takana olleet aktivistit kettutytöiksi.

Lopullisesti 1990-luvun turkissota kärjistyi kaksi vuotta myöhemmin Orimattilassa, kun paikallinen tarhuri päätyi ampumaan tarhalleen tunkeutuneita aktivisteja haulikolla.

Tietolaatikko

Turkistarhausta on säädelty Suomessa 1980-luvun puolivälistä lähtien maa- ja metsätalousministeriön asettamin eläinsuojelusäännöksin. Keskusteluissa on esitetty, että pienet virikkeettömät häkit aiheuttavat eläimissä käyttäytymishäiriöitä ja jopa kannibalismia. Euroopan komission raportissa vuodelta 2001 todettiin, että eläinten tarpeisiin kuuluvat väljä ja virikkeellinen elinympäristö sekä mahdollisuus myös välttää turhaa kontaktia muiden eläinten kanssa.
Lähteet: Euroopan komission tutkimus: The Welfare of Animals Kept for Fur Production

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto