Hyppää pääsisältöön

Kaukopartion harvinainen haastattelunauha sai taustan

Läpi sankkojen metsien, yli soitten ja rämeitten käy kaukopartion tie Vienan korpisaloilla. Rukajärvi 1942.09.08
Kaukopartio Rukajärvellä 8.9.1942. Kuvassa ei ole kaukopartio Tolvanen. Läpi sankkojen metsien, yli soitten ja rämeitten käy kaukopartion tie Vienan korpisaloilla. Rukajärvi 1942.09.08 Kuva: SA-kuva kaukopartio

Arkistonauha hämmensi

Reilut kaksi vuotta sitten, kun tein jatkosota-aiheista historiasarjaa törmäsin Ylen arkistossa haastattelunauhaan, joka hämmensi suorasukaisuudellaan. Haastattelu oli tehty heinäkuussa 1941 ja siinä haastateltiin kaukopartiomiestä, joka ryhmänsä kanssa linjojen takana liikkuessaan oli päättänyt ottaa venäläisiltä auton liikkumista helpottaakseen.

Aikansa autoa odoteltuaan he huomasivatkin sopivan auton tulevan ja pysäyttivät sen ja kysyivät venäläisiltä kuljettajilta papereita. Pian venäläiset huomasivat, että kyseessä olivat suomalaiset ja pyysivät ettei heille tehtäisi mitään ja yrittivät paeta. Suomalaiset ampuivat heidät saman tien.

Seuraavaksi haastattelu jatkuu naureskelevaan sävyyn, jossa kaukopartiomies kertoo ettei auto heille sitten käynytkään, koska se oli puukaasutinauto eivätkä he osanneet ajaa sellaista.

 Kirjoitin aiheesta tuolloin bloginkin, jossa pohdiskelin, että olisiko tuo pätkä pitänyt laittaa ohjelmaan vai ei.

Nyt tuo nauha saa taustan

Vaikka tuo nauha hämmensikin, niin olin sen jo unohtanut, kunnes jokunen viikko sitten minulle tarjottiin jutunaiheeksi Mikko Porvalin uutta kaukopartioaiheista kirjaa Hyökkäyksen edellä. Aluksi en kovinkaan innostunut tekemään jälleen yhtä sota-aihetta, mutta sitten sukat alkoivat vipattaa jaloissa, kun tajusin että Porvali on kirjoittanut saman kaukopartion reissusta, mistä bloginikin kirjoitin pari vuotta sitten. Kaiken lisäksi Porvalin oma isoisä oli mukana tuolla kaukopartiomatkalla.

Porvali on tehnyt perusteellista työtä penkoessaan erilaisia arkistoja ja haastatellessaan partion miehiä. Nyt tuo absurdilta vaikuttanut haastattelunauha saa taustan ja viitekehyksen, mihin sen pystyy sijoittamaan. Samalla miesten toiminta muuttuu paljon ymmärrettävämmäksi.

Porvalin kirjan materiaali ja autenttinen haastattelumateriaali oli sen verran kiinnostava yhdistelmä, että tein jutun Kaukopartio Tolvasesta Yle Radio yhden historiapaikalle (45 minuuttia), jossa käymme Mikko Porvalin kanssa partiomatkan vielä kerran läpi. Ohjelmassa soitetaan myös tuo harvinainen kaukopartion haastattelunauha lähes kokonaan. Mikko Porvali ottaa ohjelmassa kantaa myös tuohon auton ryöstämishankkeeseen.  

Mikko Porvalihan on varsinaiselta ammatiltaan rikostutkintaan erikoistunut poliisi. Tein samalla hänestä pienen kirjailijaesittelyn Tiedekköseen.

PS: Akuperäinen haastattelu kokonaisuudessaan tuosta kaukopartioreissusta löytyy Ylen Elävästä Arkistosa.

Lisää ohjelmasta

Kommentit