Jos koulutettua työvoimaa ei ole tarjolla, kehitetään itse koulutus ja palkataan sen käyneet töihin. Näin teki kaksi satakuntalaisfirmaa.
Eurajokelainen maanrakennusyrittäjä Markku Suominen kertoo kollegoiden usein valittelevan koulutettujen tekijöiden puutetta.
Kun hän kysyy, että ”mitäs olette tehneet asian eteen”, seuraa syvä hiljaisuus.
Ei ehkä ole helpoin tapa lähteä itse kouluttamaan itselleen työvoimaa, mutta kyllä se mahdollista on. Ja jopa suurelta osin valtion rahoilla.
Suomisen yritys LM-Suomiset ja sen kilpailija, Maanrakennus Mykrä kokeilivat omaa koulutusmalliaan viime talvena. Opiskelijoita oli 12, joista suurempi firma eli Mykrä palkkasi 10.
Valtio maksaa suurimman osan koulutuksesta
Koulutus toteutettiin rekrykoulutuksena, joka on yksi työvoimahallinnon yrityksille räätälöimistä koulutusvaihtoehdoista.
Porin ELY-keskus, jonka toiminta-alueella Eurajoki sijaitsee, on satsannut viime vuosina yrityskoulutuksista tiedottamiseen.
Projektikoordinaattori Raili Åkerströmin mukaan rekrykoulutusta ovat käyttäneet muutkin alat, joihin ei käytännössä ole ollut tarjolla koulutettua työvoimaa. Näitä ovat olleet esimerkiksi 3D-suunnittelu, ajoneuvonosturinkuljettaminen ja taloushallinto.
Muut työnantajan ja valtion yhteishankintana toteutettavat koulutusmallit ovat nimeltään täsmäkoulutus ja muutoskoulutus.
Kahden maanrakennusfirman yhteiskoulutus maksoi kokonaisuudessaan 150 000 euroa, josta yritysten yhdessä maksettavaksi jäi kolmannes.
Hedelmät poimitaan vuosien päästä
Maanrakennusfirmojen seitsemän kuukauden koulutuksesta noin 35 prosenttia oli teoriaopetusta, loput käytännön oppia. Firmat halusivat, että opiskelijat aloittavat koulutuksen työmaalla, ei pulpetissa.
Maanrakentaminen on suurelta osin erilaisten koneiden, kuten kaivureiden, dumppereiden ja kuorma-autojen ajamista, eikä sitä opi kuin tekemällä.
Suomisen mukaan koulutusinvestoinnin hedelmä poimitaan 5-10 vuoden päästä, ”jos kaverit ovat vielä talossa”. Hän arvelee, että tällä tavalla hän rekrytoi jatkossa joka tapauksessa.
-Tämä voi olla hukkainvestointi, mutta jos yrittäjä ei mihinkään usko, ei hän voi mitään saavuttaakaan.
Suominen on uskonut omaan firmaansa jo 14-vuotiaasta, jolloin hän hankki ensimmäisen kaivinkoneensa.
Suomisen maanrakennusfirma on perheyritys, mutta ei perinteisellä mallilla: Markku Suominen aloitti yrityksen yläkouluikäisenä ja otti isänsä töihin vasta vuosia myöhemmin.
Teksti: Terhi Upola 29.10.2013