Hyppää pääsisältöön

Ole rohkeasti oma introvertti itsesi!

Liisa Kelttikangas-Järvinen
Liisa Kelttikangas-Järvinen Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle psykologian professori

Tiesitkö, ettet voi muuttaa sitä oletko introvertti eli sisäänpäinsuuntautunut vai ekstrovertti eli ulospäinsuuntautunut? Tiesitkö myös sen, ettei sinun tarvitsekaan muuttaa sitä? Kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Se mikä määrittää kykysi työskennellä on käytös muita kohtaan ja ammattitaito.

Meidät on saatu luulemaan, että vain ulospäinsuuntautuneet pärjäävät työelämässä. Luulemme väärin!

- Ei ole väliä, onko ihminen introvertti vai ekstrovertti, sanoo psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa nykyään työpaikkailmoituksissa korostetaan liikaa ominaisuuksia, joilla ei ole mitään tekemistä ammattitaidon ja osaamisen kanssa.

- Introverttius ja ekstroverttiys ovat synnynnäisiä temperamenttipiirteitä, joita ihminen ei voi muuttaa. Nämä piirteet eivät kuitenkaan määrää hänen käytöstään, vaan sitä voi ohjata itse. Ne eivät myöskään määrää sitä, millainen hän on työssään, sanoo Keltikangas-Järvinen.

Itse Keltikangas-Järvinen palkkaisi työhön mieluummin introvertin.

- Riippuu tietenkin työtehtävästä, millaisen henkilön palkkaisin, mutta introvertti käyttäisi vähemmän työaikaa muiden kanssa puhumiseen ja työpaikan luottamukselliset asiat pysyisivät paremmin hänen takanaan kuin ekstrovertin.

Unohda työpaikkailmoitusten ”luonnevaatimukset”

Ihmisen voi ajatella muodostuvan kolmesta kerroksesta. Alimpana ovat synnynnäiset temperamenttipiirteet. Näihin kuuluvat introverttius ja ekstroverttiys. Toinen kerros sisältää persoonallisuuden, joka muodostuu oppimisesta ja kokemuksista. Viimeisenä kerroksena on käyttäytyminen, jota ihminen voi itse säätää, ja tietoiset ratkaisut, joita ihminen tekee.

- Toki introvertilla ja ekstrovertillä on taipumusta reagoida tietyllä tavalla, mutta tämä ei ratkaise heidän käytöstään. Introvertilla voi esimerkiksi olla erittäin hyvät sosiaaliset taidot, siis kyky tulla toimeen muiden ihmisten kanssa, vaikkei hän olisikaan sosiaalinen, toisin sanoen ei viihtyisi jatkuvasti muiden ihmisten parissa, huomauttaa Keltikangas-Järvinen.

Keltikangas-Järvisen mukaan me liitämme introversioon ja ekstroversioon sellaisia ominaisuuksia, joita niihin ei liity. Ajattelemme, että introvertti ei osaa olla muiden kanssa, koska hän ei ole jatkuvasti kiinnostunut muiden seurasta. Näiden väärien odotusten takia kuvittelemme, että vain tietyt ammatit sopivat introverteille. Itse asiassa on olemassa tuskin mitään ammatteja, jotka eivät sopisi introverteille.

- Ennakkoluuloja on paljon. Kuvittelemme, että introvertti on aina hiljainen, tylsä, sulkeutunut, ja seuraavaksi kuvittelemme, että nämä piirteet määräävät ihmisen käyttäytymään tietyllä tavalla työelämässä. Itse asiassa introvertti ja ekstrovertti voivat käyttäytyä ulkoisesti hyvin samalla tavalla.

Itse työnantajatkaan eivät aina ymmärrä, mitä he näillä piirteillä hakevat.

- Olen joskus kysynyt, että mitä jatkuvasti peräänkuulutetulla sosiaalisuudella haetaan. Kuvitellaanko, että kaikki työpaikan ihmissuhdeongelmat ratkeavat ja kaikki viihtyvät työssään, kunhan työpaikalla on riittävästi sosiaalisia ihmisiä? Työpaikkailmoitusten pitkät persoonallisuuspiirteiden litaniat sisältävät odotuksia, jotka eivät toteudu, hän sanoo.

Ammattitaidon pitää ratkaista työnsaannissa

Työelämässä ei oikeastaan olisi varaa syrjäyttää vääränlaisten persoonallisuusodotusten takia ammattitaitoisia ihmisiä. Väärät odotukset johtavat myös siihen, että ihmiset antavat työpaikkahaastatteluissa vaikutelman erilaisesta ihmisestä kuin mitä he oikeasti ovat. Ihminen ei voi kuitenkaan koko työuraansa näytellä toisenlaista ihmistä ja toimia vastoin sitä, minkä kokee itselleen luontevaksi.

- Koska ihminen kykenee säätelemään käytöstään, hän voi kyllä hyvinkin pitkään esittää jotain muuta kuin mitä pohjimmiltaan on, mutta se tarkoittaa hänelle jatkuvaa stressiä.

Keltikangas-Järvisen mukaan tulisi ymmärtää, että ihmiset ovat oikeasti temperamentiltaan erilaisia, mutta tärkeintä on ammattitaito. Hyvin erilaiset ihmiset voivat olla ammattitaidoltaan yhtä hyviä. Siksi pitäisi kehittää tapoja, joilla temperamentiltaan erilaiset ihmiset voisivat jakaa ajatuksiaan ja ideoitaan. Kaikkien ei tarvitse käyttää puheenvuoroja kokouksissa, mielipiteen voi saada esiin muutenkin.

- Muutos lähtee siitä, että tiedostetaan, etteivät introverttius ja ekstroverttiys määrää ihmisen ammattitaitoa. Kun tämä ymmärretään, voidaan kehittää keinoja, joilla kaikki saavat äänensä kuuluviin.

Introverttien tulisi myös itse ymmärtää, että työpaikkailmoitusten persoonallisuuteen kohdistuvat vaatimukset kannattaa sivuuttaa ja keskittyä siihen, millaista ammattiosaamista ilmoituksessa kysytään. Työpaikoilla tarvitaan erilaisia temperamentteja.

- Erilaisten piirteiden tulisi työpaikalla olla tasapainossa. Jos kaikki ovat sosiaalisia, kuluu suuri osa työajasta seurusteluun. Tarvitaan myös sellaisia ihmisiä, jotka analysoivat ja pohtivat kaikkein hulluimpia ideoita.

Teksti: Mirva Lahtimaa 30.10.2013

Vastaa viikon kysymykseemme ”Onko sosiaalisuus yliarvostettua työelämässä?” ja perustele mielipiteesi Facebookissa!

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.