Hyppää pääsisältöön

Professori: Tekijän motiivi ratkaisee lestadiolaiskuva-tapauksen rikostutkinnan

Oululaismiehen Facebookiin lataama valokuva on ollut päivän puhutuimpia aiheita. Rikostutkinnassa merkitsee eniten se, saadaanko teon motiivi selville.

Facebookin logo // Kuva: YLE

Poliisi on aloittanut tänään rikostutkinnan oululaismiehen toimista, kun hän lähetti Facebookiin valokuvan tolppaan liimatusta lestadiolaisia arvostelevasta tarrasta. Tutkinnassa selvitetään, onko mies syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo YleX Etusivulle, että teon syy merkitsee tuomiota mietittäessä.

- Ratkaisevaa on, missä tarkoituksessa kuva on julkaistu. Sen ei pitäisi täyttää kiihottamisen tunnusmerkkejä, jos on haluttu vain kertoa, mitä joku on jossain tehnyt. Motiivilla on ratkaiseva painoarvo, Tolvanen sanoo.

Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että pykälää voi kiertää vetoamalla tiedonvälitykseen. Aina voi sanoa vain ottaneensa kuvia kadulta, jonkun muun viesteistä.

- Se riski on olemassa. Monta kertaa kiihottamisrikokseen syyllistyneet yrittävät vedota juuri tähän näkökulmaan. He väittävät vain välittävänsä objektiivisesti tietoa. Poliisin esitutkinnan tehtävä on selvittää, pitääkö motiivi paikkaansa.

Tolvanen sanoo, että nyt kyseessä olevassa tapauksessa poliisin on ollut pakko aloittaa rikostutkinta, koska teko ylittää kynnyksen. Tutkimisen jälkeen voidaan ottaa kantaa, rikottiinko lakia vai ei.

Oululaismies on aiemmin todennut, ettei laittanut kuvaa nettiin herjaamistarkoituksessa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Radio City.

Lue myös: Lestadiolaisia arvostelevan tarran kuvannutta epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kuuntele professori Matti Tolvasen haastattelu kohdasta 16:38 eteenpäin.

Lähteet: YleX Etusivu