Hyppää pääsisältöön

Velkaantunut nuori on avun tarpeessa

Velkaneuvojana Nuorisosäätiössä toimiva Jutta Backmann on päivittäin tekemisissä ylivelkaantuneiden nuorten kanssa. Backmannin mukaan velkaantuminen on radikaalisti muuttunut vuosien saatossa.

- Osalla nuorista menee tosi hyvin, mutta meillä on paljon nuoria, jotka antavat velkojensa entistä helpommin mennä ulosottoon. Asenteiden muuttuminen on selvästi nähtävissä. Ylivelkaantuminen ei ole enää tabu, Backmann mainitsee.

- Yhtenä päivänä soitti nuori, jolla oli 12 000€ velkaa. Toisena päivänä apua haki 43 000€ velkaa kerryttänyt nuori, Backmann kertoo esimerkkejä työstään.

Nuorten taloudellisilla ongelmilla on monia kerrannaisvaikutuksia

- Luottotietojen menettämisellä on kaikkeen vaikutusta nykyään. Ei saada esimerkiksi puhelinliittymää, eikä pahimmassa tapauksessa edes verkkotunnuksia tärkeisiin palveluihin, Backmann luettelee seurauksia.

Hän myös lisää, että asuntoakaan ei aina saa luottotietonsa menettänyt, vaikka velkojen ei pitäisi vaikuttaa asunnon saantiin.

- Jos on erityisesti vuokravelkaa, eläminen muuttuu usein hankalammaksi.

Taloudelliset ansat on myös vältettävissä

Backman mainitsee, että osan nuorista olisi hyvä oppia se, että kaikkea ei tarvitse saada heti.

- Media ja kaverit tekevät yhteiskunnassa elämisestä välillä vaikeata, kun toisella kaverilla on enemmän rahaa ja paremmissa töissä.

Backmann ei halua syyttää ketään, mutta mainitsee, että mediassa annetaan usein ymmärtää, ettei ilman uusinta puhelinta, tai isointa televisiota pärjää. Samalla Backmann kysyy, voivatko ihmiset niin huonosti, että täytetään pahan olon tunnetta ostamalla.

Kulutustottumuksilla voi vaikuttaa omaan tilanteeseen

- Moni saa itsensä huonoon jamaan jo silläkin, ettei osaa valmista ruokaa. Opiskelijan tai muun pienituloisen toimeentulotuella ei tarvitse montaa pitsaa ostaa, kun rahat on jo käytetty.

Backmannin mukaan yksi velkaantumisen ilmiö on myös se, että nykyisin vanhemmat velkaannuttavat nuoria.

- Kun nuori täyttää 18 vuotta, mutta asuu kotona, ja vanhemmat tietävät lapsen sosiaaliturvatunnukset, tämä voi olla alku taloudelliselle hyväksikäytölle.

- Sitten kun nuori on saanut kesätyöpaikan ja säännölliset tulot, voi vanhemmat ostaa nuoren tiedoilla yhtä ja toista, ja jättää laskut maksamatta, Backmann kertoo.

Velkakierteeseen on mahdollista saada apua

Backmann lohduttaa lopuksi, että vaikka luottotiedot olisivatkin menneet, niin apua tilanteeseen on aina saatavilla.

- Tärkeintä on, että pyritään kaikin keinoin olemaan enempää velkaantumatta kulutustottumuksia muuttamalla. Oman paikkakunnan talous- ja velkaneuvonta on paras paikka hakea apua ja Takuu-Säätiö toiseksi paras, Backmann vinkkaa.

Teksti: Henrik Tuominen 30.10.2013

Katso Silminnäkijä: Syöksykierre velkaloukkuun to 31.10 klo 20 Yle TV2.

Takuu-Säätiön Velkalinja päivystää arkisin klo 10 – 14 p. 0800 9 8009.

Velkalinja on maksuton valtakunnallinen neuvontanumero, jossa voi keskustella nimettömänä ja luottamuksellisesti kaikista velka- ja maksuvaikeuksiin liittyvistä asioista.

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.