Hyppää pääsisältöön

Hailuoto – kylä meren takana

Perämerestä kohonneen saaren asukkaat ovat sitkeitä kuin puun varsi rantahietikossa, eikä luotolaiseksi niin vaan tulla – ainoastaan synnytään, todetaan vuonna 1984 valmistuneessa elokuvassa.

Jäätie ja lauttaliikenne toimivat saaren ja mantereen välissä, mutta syksyllä tuulen puhaltaessa kovaa merellä kukaan ei ole tulossa taikka lähdössä. Kesällä saapuu mökkiläisiä ja turisteja. Saari houkuttelee myös taiteilijoita – ”muuttolintujen sukulaisia”, joita luotolaiset ovat oppineet ymmärtämään ja hyväksymään.

Dokumentti näyttää Perämeren suurimman saaren elämää ja luontoa eri vuodenaikoina luotolaisten ja kesäasukkaiden silmin ja pohtii mitä tapahtuisi erikoiselle yhteisölle, jos mantereen ja saaren väliin rakennettaisiin kiinteä tieyhteys.

Teksti: Antti Majala