Hyppää pääsisältöön

Suurmies sovittautuu pieneen autoon

”Nyt näette kerrankin, miten suurmies menee pieneen autoon”, vitsailee Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpää vuonna 1950 kuvatussa filmivälähdyksessä.

F.E. Sillanpää, ainoa suomalainen Nobel-kirjailija, vietti 1950-luvulla hyvin ansaittuja ”taatanpäiviä” lastensa ja lastenlastensa ympäröimänä. Kirjailija asui vanhimman tyttärensä ja vävynsä huvilassa Herttoniemessä.

Taatan päiväohjelmaa seurataan ”filmikameran välityksellä” aamukahveista alkaen. Kirjailijaa kuvataan myös taitelija Elsa Linnoksen ateljeessa, jossa kirjailijasta maalataan muotokuvaa.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto Sillanpäälle myönnettiin 1939. Tämän jälkeen hänen kohotettiin tietoisesti kansallisten merkkimiesten sarjaan.

Kalottipäinen Taata omaksui hänelle tarjotun roolin sujuvasti. Erityisen suosittuja olivat Taatan radiossa lähetetyt joulupakinat, joita lähetettiin radiossa vuosina 1945-63.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto