Hyppää pääsisältöön

Ekomies pelastaa maailmaa

Ekoisti-ohjelman ekovalistaja supersankari Ekomies opetti 1990-luvulla suomalaisille miten maailma pelastuu.

Toimittaja Timo Vottosen hahmo jakoi tietoa kierrätyksen ja luonnonsuojelun iloista ja varoitti roskaamisen ja tuhlaamisen vaaroista.

Metsään ei saa jättää roskia, sillä säilykepurkkiin voi vaikka ketunpoikaset saada kuolettavia haavoja, valtimo poikki, kanttu vei, valisti Ekomies metsää roskaavaa miestä.

Öljynsuodattimessa on vielä runsaasti öljyä, eikä sitä saa heittää roskiin. Se pitää viedä kierrätykseen. Muovin polttamisella on kauaskantoiset seuraukset luonnolle ja sähkösaunan ajastaminen liian pitkäksi aikaa tuhlaa energiaa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa alettiin esittämään myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto