Hyppää pääsisältöön

Kullankaivajien ruskaretki ja salaperäinen Petronella

Dokumentissa vuodelta 1974 legendaariset kullankaivajat palaavat ruskaretkellä Lemmenjoen ihmeellisiin maisemiin muistelemaan kultakuumeen ja salaperäisen Petronellan aikaa.

Suurin osa miehistä oli mukana kultaryntäyksessä, joka alkoi 40-luvun puolivälissä Lemmenjoella. Tästä ajasta on syntynyt lukuisia unohtumattomia tarinoita, joiden paikkaansa pitävyyttä voi vain arvailla. Mukana oli mm. Yrjö ”Karhu” Korhonen, Ville Keurulainen ja Aaro Raumala, joka tarinan mukaan myi oman vaimonsa kilolla kultaa Heikki Kokolle.

Ruskaretki etenee Lemmenjoella kauniissa kansallismaisemissa veneillä ja kävellen. Välillä pysähdytään tarinoimaan vanhoille tutuille paikoille, ja matkan aikana saattaa muutama pieni kultahippu löytää vaskoolin pohjalle. Kultakuumeen kokeneet miehet muistavat erityisesti kesän ja syksyn 1949, kun hollantilainen Petronella-niminen kaunis nainen ilmestyi Lemmenjoen kultamaille. Seikkailijatar toimi vain muutaman viikon kullankaivajien taloudenhoitajana, mutta hänen mukaansa on nimetty mm. tuntureita (Petronellan kukkulat) ja veneitä.

Teksti: Antti Majala

Kommentit