Hyppää pääsisältöön

Uraansa aloitteleva Rasmus haaveili stadionkeikoista

Vuonna 1996 Rasmus-yhtye otti ensiaskeliaan musiikkimaailmassa. Omakustanne-ep oli vuotta aiemmin päässyt Radio Mafian soittolistoille ja nyt plakkarissa oli tuore levytyssopimus Warnerin kanssa.

Tietolaatikko

The Rasmus on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia yhtyeitä. Lopullisen kansainvälisen läpimurtonsa yhtye teki Dead Letters -albuminsa myötä vuonna 2003.

Yhtyeen nimessä ei alkuun ollut etuliitettä, nimi muutettiin The Rasmukseksi vuonna 1998.

The Rasmus yhtyeen jäset:
Lauri Ylönen, laulu
Aki Hakala, rummut
Pauli Rantasalmi, kitara
Eero Heinonen, basso

Entiset jäsenet:
Janne Heiskanen rummut 1995–1998

Rasmus perustettiin vuonna 1994 Lauri Ylösen ja basisti Eero Heinosen ideasta. Lauri oli alkuun rumpalina kunnes siskonsa rohkaisemana päätyi kokeilemaan laulamista. Janne Heiskanen tuli rumpuihin ja Pauli Rantasalmi kitaraan.

Tiikeri-ohjelmassa vuodelta 1996 nähdään vielä kovin nuori ja uraansa aloitteleva yhtye. Bändi oli juuri julkaissut esikoisalbuminsa Peepin ja kierteli pienillä keikoilla ympäri Suomea. Yhtyeen kaikki jäsenet olivat vasta yläasteikäisiä ja saivat nuoruutensa vuoksi paljon arvostelua osakseen. Mediassa spekuloitiin sitä, että heillä on vielä koulukin kesken.

Rumpali Janne kertoo haastattelussa, että keikkoja sovitellaan koulunkäynnin oheen. Yhtye teki tuolloin paljon keikkoja alaikäisille ja Tiikerissäkin nähdään ote heidän keikastaan eräässä uimahallissa.

Musiikillista tyyliään yhtyeen jäsenet kuvailevat sanoilla rock, funk, metal ja hiphop.

Kysymykseen tulevaisuudesta he vastaavat haluavansa kymmenen vuoden päästä soittaa Texas Stadiumilla 130 000 ihmiselle. "Sitten ollaan tehty kaikki mitä suomirockissa voi tehdä".

Tuona samana vuonna 1996 Rasmus pääsi Ilosaarirockin backstagella tapaamaan varsinkin Eero Heinosen fanittamaa amerikkalaista Dog Eat Dog -bändiä. Mukana tapaamisessa oli Listan kamerat ja ohjelman toimittaja Katja Ståhl pyysi Atlantan olympialaisia edeltävän urheilukuumeen hengessä bändejä kisailemaan kädenväännössä

Dog Eat Dogin vokalisti John Connor valitsi bändinsä kisaajaksi basisti Dave Neaboren. Vastaansa hän sai Lauri Ylösen, joka nappasi kisan voiton ylivoimaisesti Suomeen.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto