Jokaisella meistä on muistoja erilaisista työkavereista. Työpaikan vaihdonkin jälkeen voidaan pitää yhteyttä entiseen työkaveriin, ja nykyiseen hyvään ystävään. Toinen taas voi hammasta purren muistella työkaveria, jonka kanssa sukset olivat aina ristissä.
Reilu työntekijä tekee oman työnsä hyvin, ja auttaa myös työkavereitaan. Näkemyksiä hyvästä työkaverista on monia, mutta kuinka usein me pysähdymme miettimään, minkälaisia me itse olemme työntekijänä toisten silmissä?
Tee itse, niin kuin haluat muiden tekevän sinulle
Kun ulko-oven painaa perässään kiinni suunnaten kohti työpaikkaa, on meistä jokaisesta kiinni, minkälainen työpäivästä tulee osana työyhteisöä. Omalla käyttäytymisellään voi vaikuttaa koko työpaikan ilmapiiriin. Kenenpä päivää ei piristäisi iloisesti hymyillen tervehtivä lähettityttö, tai vaikka onnistuneen suorituksen jälkeen kahvit tarjoava työtoveri!
On inhimillistä, että mukaan mahtuu huonojakin päiviä, jolloin kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Vauvan valvottaman yön jälkeen yksinhuoltajan on jaksettava hymyillä asiakkaille. Tällaisena hetkenä työkaverin tuki ja luottamus voivat olla korvaamattomia. Toisesta ihmisestä välittäminen on pieniä sanoja ja tekoja, niin työpaikalla, kuin sen ulkopuolellakin.
Reilun työntekijän tunnistaa positiivisesta suhtautumisesta toisiin työntekijöihin. Työpaikkojen hyvät tyypit ovat usein niitä, joiden kanssa on helppoa työskennellä, olitpa itse minkä näköinen, kokoinen tai ikäinen tahansa. Suoraselkäinen käytös toista ihmistä kohtaan tekee työntekijästä luotettavan.
Kannustava työyhteisö on tärkeä hyvinvoinnin tekijä
Yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista nuoria työllistävistä aloista, peliteollisuus, on ollut viime aikoina esillä puhuttaessa työyhteisöistä. Kyseinen ala on tullut tunnetuksi luovaa työtä suosivasta rennosta ilmapiiristä, jossa työntekijöiden välinen hierarkia on vähäistä. Paitsi luovalla alalla, niin työpaikalla ylipäätään toisiaan innostavat työntekijät ovat usein pidettyjä työyhteisön jäseniä.
Työpaikan rehellinen, ja työhön aidosti kannustava yhteisö ei synny itsestään. Hyvinvoiva työyhteisö on kuin puutarha, jota pitää jatkuvasti hoitaa ja varjella. Ihminen fyysisesti viettää päivästään kolmasosan työpaikalla. Ei ole siis lainkaan yhdentekevää, miten tämän ajan meistä jokainen käyttää. Vanha sanonta, jos elämässä ei mitään anna, ei koskaan saakaan, pitää työpaikallakin hyvin paikkansa.
Teksti: Henrik Tuominen 03.11.13