Hyppää pääsisältöön

Ylen Nuorille. Nyt! –kampanjassa annettiin yli 15 000 lupausta

Lupaukset työpaikoista ja tavoite
Lupaukset työpaikoista ja tavoite Kuva: Tero Juuti työpaikat

Kymmenen viikkoa kestänyt Nuorille. Nyt! –kampanja saavutti upean tuloksen. Tavoitteena oli löytää 10 000 harjoittelu-, oppisopimus- tai työpaikkaa nuorille, ja tavoite ylitettiin kirkkaasti: yhteistyökumppaneiden ja Nuorille töitä. Nyt! –ohjelman kautta annettiin 15 227 lupausta. Lisäksi Ikea kutsuu työhaastatteluun 100 nuorta, jolla ei ole vielä työkokemusta sekä 120 nuorelle tarjottiin ensimmäistä työkokemusta 4H-yhdistysten kautta.

Mukana on yrityksiä eri puolilta Suomea. Suurimpien työpaikkatarjoajien joukossa ovat pikaruokaketjut McDonald’s ja Hesburger. Kesätyöpaikkoja ovat tarjonneet myös suuret kaupungit. Lisäksi yritykset, mm. Lassila&Tikanoja, tarjoavat nuorille mahdollisuuksia työhaastatteluvalmennukseen.

Vaikka Ylen kampanja päättyi, nuoret tarvitsevat edelleen uusia mahdollisuuksia. Työnantajat voivat edelleen tarjota uusia mahdollisuuksia kampanjassa mukana olleiden yhteistyökumppaneiden, Suomen yrittäjien nuorilletoita.fi ja Suomen lasten ja nuorten säätiön Vastuullinen kesäduuni, kautta.

Yritysten ja yhteisöjen lisäksi kuka tahansa voi tarjota nuorelle töitä 4H-yhdistysten kautta. Koulutetut nuoret voivat auttaa esimerkiksi lastenhoidossa, siivoamisessa ja koiran ulkoiluttamisessa. Apua arkeen voi tiedustella oman paikkakunnan 4H-yhdistyksen kautta, niin maalla kuin kaupungissa.

Kymmenen viikon aikana haettiin myös vapaaehtoisia nuorten tukihenkilöiksi Pelastakaa Lapset ry:n, Aseman lasten Walkers-toiminnan ja Nuorten Keskuksen Palveluoperaatio Saappaan avulla. Kaiken kaikkiaan 455 aikuista ilmoittautui mukaan, ja yhteistyökumppanit ilmoittavat olevansa enemmän kuin tyytyväisiä. Vapaehtoiseksi voi edelleen ilmoittautua suoraan yhteiskumppaneiden kautta.

Kampanjan nettisivulta on päässyt myös ohjaus- ja neuvontapalvelu Suuntaan, jossa koulutetut vapaaehtoiset auttoivat nuoria opiskelu- tai työpaikan löytämisessä. 450 nuorta sai tukea ja opastusta. Suunta jatkaa toimintaansa osoitteessa yle.fi/suunta ainakin vuoden vaihteeseen saakka Pelastakaan lasten vapaaehtoisten avulla.

Ylen ohjelmissa, sekä televisiossa että radiossa on nuorten elämän eri puolia käsitelty miltei sadassa ohjelmassa ja kampanjan nettisivulla yle.fi/nuorillenyt on runsaasti artikkeleita, niin yritysten ja auttaja-aikuisten kuin nuorienkin näkökulmasta.

Haaste- ja Eka duuni -videoissa on esiintynyt tunnettuja kasvoja yhteiskunnan eri aloilta, on mm. Rovion Peter Vesterbacka, stand-up koomikko Sami Hedberg, trashionista Outi Pyy ja jalkapalloilija Perparim Hetemaj.

Iso kiitos kaikille osallistuneille!

Teksti: Leena-Iiris Takkala 04.11.2013

Päivitetty 5.11.2013 klo 13.45: Ikea ei tarjoa työhaastatteluvalmennusta, vaan kutsuu 100 työkokemusta vailla olevaa nuorta työhaastatteluun.

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.