Hyppää pääsisältöön

2000-luvun yhteiskunnallinen teatteri ammensi jopa kokouspöytäkirjoista

Uuden vuosituhannen alussa poliittinen ja yhteiskunnallinen teatteri koki nousukauden Suomessa. Tekijät, kuten Susanna Kuparinen ja Juha Jokela ammensivat materiaalia teoksiinsa niin puolueiden kuin ihmistenkin kriiseistä muuttuvassa maailmassa.

Tietolaatikko

Videoklipeistä on poistettu kohtauksia näytelmistä.

Voima-lehden toimittajanakin tunnettu Susanna Kuparinen lähti työstämään teatteria Helsingin kaupungin valtuuston kokouksen pöytäkirjoista. Tuloksena oli Ylioppilasteatterin Valtuusto-trilogia, jonka osien käsikirjoitukset olivat suoraan yhdestä kokouspöytäkirjasta.

"Alkuperäisessä pöytäkirjassa oli noin parisataa sivua. Valitsimme juuri tämän kokouksen, koska se oli erityisen dramaattinen", Kuparinen kertoi Voimalassa vuonna 2008. Kyseisessä kokouksessa oli ensin viisi tuntia käsitelty Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Pekka Korpisen visiota Helsingin piazzojen kaarista ja keskusteluun lasten psykiatrisen hoidon ulkoistamisesta HUSille päästiin vasta yöllä. Esitykset olivat loppuunmyytyjä ja näytelmä sai innostuneen vastaanoton myös valtuutetuilta.

Kuparista kiinnostaa vallan käyttö ja sen lipuminen pois poliitikoilta. Eduskunta-näytelmäänsä varten hän ja työryhmä haastattelivat muun muassa rakennusalalla toimivia ihmisiä korruptiosta ja pääministeri Vanhasen lautakasoista. Hänen mielestään yksi mielenkiintoisimmista ja vaarallisimmista poliittisista päätöksistä liittyy omistuksen läpinäkyvyyteen, jota halutaan peittää hallintarekisterien laajentamisella.

Työparina niin teatteriprojekteissa kuin päivätyössään Voima-lehdessä Kuparisella on Jari Hanska. Tiedonhankinta teatteria varten on samaa työtä kuin journalistinen työ. Hanska ajautui työskentelemään Kuparisen kanssa Ylioppilasteatterin kautta, jossa hän oli näyttelijänä muun muassa Valtuustossa.

Eduskunta II -näytelmän työryhmä sai työstään tunnustukseksi Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon vuonna 2013.

Toisella tapaa yhteiskuntaa teatterilla on lähestynyt Juha Jokela, joka on tullut tunnetuksi näytelmillään Fundamentalisti, Esitystalous sekä Mobile Horror. Näistä jälkimmäisin kuvaa työn muutosta ja sille tarkoituksen etsimistä.

"Se 1970-luvun teatterin jättämä trauma on ehtinyt haalistua ja me, joille Neuvostoliitto edustaa lähinnä jääkiekkojoukkuetta eikä siis olla oltu yhteiskunnallisessa positiossa suhteessa Neuvostoliittoon koskaan tai taistolaisuuteen, ei tiedetä mikä olisi vialla yhteiskunnallisen teatterin tekemisessä", Jokela kuvailee syitä miksi yhteiskunnallinen teatteri koki uutta nousua 2000-luvulla.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.