Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Vatsasekaisin kilinkolin ja Riikka Karppinen

Blogistania: Vatsasekaisin kilinkolin ja Riikka Karppinen. Kuva: Sirpa Leskelä

Riikka Karppinen teki jo lapsena vaikutuksen kokkaustaidoillaan. Vatsasekaisin kilinkolin -ravintolan ruokalistan suosituin annos oli auringon lämmössä mädätetyt kastemadon suolipullat. Intohimo ruokaan ei ole hävinnyt, siitä todisteena Vatsasekaisin kilinkolin -blogin 18 000 lukijaa kuukaudessa.

Vatsasekaisin kilinkolin -blogi on saanut paljon kiitosta hienoista ruokakuvista. Riikka on itseoppinut valokuvaaja.

Tiettyjä kompromisseja täytyy tehdä, jotta ruuan saisi mielellään syötyä lämpimänä.
- Haluan, että blogini näyttää minulta. Aikaa kuvien tekemiseen kuluu, mutta liian kriittinen ei saa olla. Tiettyjä kompromisseja täytyy tehdä, jotta ruuan saisi mielellään syötyä lämpimänä.

Inspiraatiota valokuvaukseen löytyy muista blogeista.

- Ulkomaisista blogeista löytyy aika kivoja vinkkejä. Nyt on trendikästä käyttää kaikkia vanhoja kulahtaneita romuja.

Riikan kaapeista löytyy kuvausrekvisiittaa yllin kyllin. Kirpputorit, huutokaupat ja mummon kätköt on koluttu tarkkaan:

- Kai mussa on vähän tämmönen harakkaluonne.Blogistania: Vatsasekaisin kilinkolin. Kuva: Sirpa Leskelä

Blogin alkumetreillä Riikan odotukset eivät olleet korkealla.

- Ajattelin, että yksin koneella näpyttelen ja vähän postaan ja kokkailen - ja joku joskus sattuu lukaisemaan jonkun, Riikka miettii.  - En osannut odottaa, että tämä on niin sosiaalista juttua!

Ruokabloggaajien yhteisö pitääkin tiiviisti yhtä. Kasvokkain tavataan aina välillä, mutta blogissa palautetta annetaan puolin ja toisin.

Riikka tunnustautuu romantikoksi. Hän kaipaa menneiltä vuosikymmeniltä kivijalkakauppoja ja lihatiskien valikoimia.

Ajattelen, että ennen oli jotkin tietyt asiat paremmin. Ihmisillä oli enemmän aikaa
- Ajattelen, että ennen oli jotkin tietyt asiat paremmin. Ihmisillä oli enemmän aikaa.

Blogien hän uskoo olevan vastaus yhteisöllisyyden kaipuuseen.

- Ihmiset etsivät sosiaalisia verkostoja uusista kanavista, ja blogimaailma on siihen yksi mahdollisuus, Riikka miettii.

Riikan blogisuositukset

Suvi sur le vif:  "Suvin kuvat ovat niin kauniita, että voisin toisinaan tuijotella niitä tuntikausia."

Suolaa ja Hunajaa: "Jonnan ohjeet ovat mutkattomia, herkullisia ja toimivia. Ihailen Jonnan tapaa panostaa blogipostaustensa kirjoittamiseen, kuvaamiseen sekä reseptien kehittämiseen."

Jauhot Suussa: "En muista poistuneeni blogin sivuilta ilman hymynkaretta suupielessäni."

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2 tiistaisin ja Areenassa. Riikan jakso nähdään 12.11.2013.

Blogistania: Vatsasekaisin kilinkolin. Kuva: Sirpa LeskeläBlogistania: Vatsasekaisin kilinkolin. Kuva: Sirpa Leskelä

Blogistania: Vatsasekaisin kilinkolin. Kuva: Sirpa Leskelä 

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

    Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

    Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

  • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

    48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

    Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

  • Tiesitkö tämän mustikasta?

    Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

    Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

  • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

    Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

    Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    1/8. Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.

  • Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

    Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

    Jakso 2/8. Villen keittiössä juodaan kahvia, tanssitaan salsaa ja paketoidaan tamales-kääryleitä. Vieraina ovat costaricalaiset ystävykset Daniel, Kimberly, Isaura ja Esteban.

  • Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

    Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

    Jakso 3/8. Ville tutustuu eksoottisen Okinawan saaren ruokakulttuuriin ja valmistaa muun muassa okonomiyaki-pannukakkua. Lapsivierailla on Villelle jäätävä yllätys.

  • Israelilaisilla herkuilla on kirjava alkuperä

    Israelilaisilla herkuilla on kirjava alkuperä

    Jakso 4/8. Ville viettää sapattia juutalaisten vieraidensa kanssa. Illalliselle valmistetaan kokonainen kosher-kana, chraime-kalaa sekä challah-leipää.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

    Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

    Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

  • Sushimestari Jiron unelma

    Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

    Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

  • Aira Samulinin lohikeitto

    Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

    Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

  • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

    Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

    Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.