Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Enemmän irti Dropboxista

Dropbox Kuva: Airi Saastamoinen Yle dropbox

Tiedostonjako- ja synkronointipalveluita on nykyään pilvin pimein. Boxista, iCloudista, Google Drivesta, Skydrivesta ja monesta muusta huolimatta pilvipalveluseuran vanha isäntä Dropbox on edelleen monelle se ainoa ja oikea. Usein syynä on se, että Dropboxia on vain totuttu käyttämään, mutta monet pitävät sitä edelleen mutkattomimpana ratkaisuna.

Eikä Dropboxin nautinnollisuus lopu peruspalveluun. Sen ympärille on kehitetty monenlaisia ilmaisia ohjelmia ja palveluja, joiden avulla tiedostonjaosta saa hieman enemmän irti. Tutustutaanpa muutamaan niistä.

DropItToMe

dropittome
DropItToMe on karun näköinen mutta toimiva dropittome Kuva: Yle dropittome

Dropboxin kautta on erinomaisen helppoa jakaa tiedostoja perheenjäsenien, kavereiden tai työkavereiden kesken, mutta ongelmat saapuvat, jos heidän pitäisi saada lähetettyä tiedostoja sinun tilillesi. Kaikillahan ei sentään ole käytössä omaa Dropboxia.

Ilmaisen DropItToMe-palvelun avulla sinun tilisi alle lisätään erillinen DropItToMe-kansio. Sinä määrität käyttäjänimen, jonka avulla palvelu luo yksinkertaisen url-osoitteen, johon menemällä (ja määrittämäsi salasanan syöttämällä) kuka tahansa kavereistasi tai vaikka appivanhemmistasi voi siirtää tiedostoja myös sinulle päin. Ainoa rajoitus on siirrettävien tiedostojen koko, joka on 75 megatavua.

DropItToMe helpottaa myös omaa elämää, jos joskus pitää siirtää tiedostoja jonkun muun koneelta itselleen. Se toimii täysin ilman minkäänlaisten ohjelmien asentamista.

Dbinbox

dbinbox
Dbinbox personoi linkin dbinbox Kuva: Yle dpinbox

Toinen palvelu, joka tarjoaa samanlaisen tiedostonjakomahdollisuuden Dropboxia käyttämättömälle ihmiselle on nimeltään Dbinbox. Selainpohjainen palvelu luo linkin, jonka avulla muut voivat lähettää tiedostoja sinun Dropbox-tilillesi.

Sinun tarvitsee ainoastaan mennä palvelun sivulle, luoda käyttäjänimi ja painaa ”link to your inbox”. Sitten hyväksyt palvelun käynnin laatikollasi ja pian huomaat, että sinne on ilmestynyt uusi Dbinbox-kansio. Kavereiden tarvitsee ainoastaan tietää palvelun henkilökohtainen linkki jakaakseen tiedostoja. Tarvittaessa voit asettaa linkin käytölle myös salasanan.

Dbinboxiin voi yksinkertaisesti raahata siirrettävät tiedostot, ja viestien vaihtokin onnistuu tekstitiedostojen avulla.

Send To Dropbox

droptunes
Droptunes tuo musan iPhoneen droptunes Kuva: Droptunes droptunes

Kolmas tapa jakaa tietoa Dropboxiin tapahtuu sähköpostin kautta. Ilmainen Send To Dropbox –palvelu luo sähköpostiosoitteen, joka liitetään omaan tiliisi, ja kaikki tähän osoitteeseen lähetettyjen viestien liitteet tallentuvat automaattisesti Dropboxiin. Ne löytyvät omasta liitteet-kansiostaan.

Sähköpostiosoitteen muistaminen ei ole aivan vaivatonta, koska se koostuu satunnaisista numeroista ja kirjaimista, mutta jos sen tallentaa omaan sähköpostiohjelmaan, niin sen jakaminen tarvittaville henkilöille on helppoa. Ja saattaa helpottaa omaakin elämää tietyissä tilanteissa.

Pulittamalla kolmisenkymmentä dollaria saa määritellä oman sähköpostiosoitteensa, mutta mitäpä sillä loppujen lopuksi on väliä. Lisäpalveluna saa toki myös luoda listan ihmisistä, jotka voivat lähettää tiedostoja postilla sekä luoda useita sähköpostiosoitteita.

IFTTT

Kryptisen kuuloinen lyhenne tarkoittaa ”if this then that”. Käytännössä se tekee juuri sen mitä sanookin eli kun jotain tapahtuu tietyssä paikassa, tapahtuu reaktio myös toisessa paikassa. IFTTT:n avulla luodaan reseptejä, joiden rakentamisessa voi käyttää valmiita palikoita, kuten Facebook, Twitter, Gmail, sähköposti ja Dropbox. Ilmaisen palvelun käyttö vaatii vain rekisteröitymisen sähköpostiosoitteella.

Voit esimerksi määritellä, että haluat sähköpostin aina, kun Dropboxiisi lisätään tiedosto. Verkkopalveluna aloittanut IFTTT toimii myös mm. iOS:ssä, jolloin sen voi määritellä esimerkiksi lähettämään ottamasi valokuvat automaattisesti Dropboxiin.

DropTunes

Omistatko runsaasti pilvitilaa ja paljon musiikkitiedostoja, joita haluaisit kuunnella? Dropboxin kautta voi sellaisenaankin kuunnella musiikkitiedostoja, mutta se vaatii aina kappaleiden lataamisen koneelle.

Ilmaisen DropTunesin avulla musiikki suoratoistetaan omalta Dropbox-tililtäsi selaimen kautta. Palvelu ei osaa esimerkiksi luoda soittolistoja tai sekoittaa kappaleita, mutta hei, kyseessä on kuitenkin vain ilmainen selainpohjainen palvelu.

Alle euron hintaisella iOS-sovelluksella voit kuunnella musiikkiasi myös tien päällä - ja luoda niitä soittolistoja.

Pienillä ilmaisilla lisäpalveluilla voi siis saada paljon mielenkiintoista aikaan. Tarvitaan vain vähän aikaa ja vaivaa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.