Hyppää pääsisältöön

Iron Sky -tähti Udo Kier: En elä tullakseni muistetuksi

Muun muassa 70-luvun kulttielokuvissa näytellyt Udo Kier ei katso elokuviaan, eikä elä tullakseen muistetuksi. Kuolleet unohdetaan muutamassa vuosikymmenessä, hän sanoo. Näyttelijä ei usko, että kulttielokuvan voi suunnitella.

Udo Kier näyttelee Wolfgang Kortzfleischia Iron Skyssä. // Kuva: Blindspot Pictures

Harrasta fanipalvontaa nauttivissa kulttielokuvissa näytellyt saksalaisnäyttelijä Udo Kier kertoo, että hänen uralleen Lars von Trierin ja muiden kulttiohjaajien teokset ovat tulleet sattuman kautta. Polveilevasti puhuvan näyttelijän mielestä kulttielokuvan aineksia ei voi etukäteen tietää.

- Joskus ihmiset puhuvat tekevänsä kulttielokuvaa. Ihmettelen sellaisten ihmisten itsevarmuutta, koska yleisö päättää lopulta, mistä tulee kulttielokuva, Kier sanoo YleX:lle.

Esimerkiksi klassinen rooli 70-luvun Frankenstein, teurastaja -elokuvassa irtosi sattumalta, kun Kier matkusti lentokoneessa ja tapasi kauhukulttielokuvia ohjanneen Paul Morrisseyn.

- Lentäminen on pelottavaa ja helpottaa oloa, jos voi puhua vieressä istuvalle. Aikakin kuluu paremmin. Vieressäni sattui istumaan Paul Morrissey, joka kirjoitti lopulta puhelinnumeroni passiinsa.

Muutamaa kuukautta myöhemmin hän sai puhelinsoiton ja lähti Roomaan Frankenstein-kuvauksiin. Kier korostaa, ettei hän valinnut itseään elokuvaan tai Morrisseyn Blood for Dracula -vampyyrielokuvaan.

- Olen ollut onnekas, kun olen päässyt näihin elokuviin. Olen ollut onnekas, kun olen päässyt lähes kaikkiin Lars von Trierin elokuviin. Hän on yksi maailman parhaista ohjaajista.

Kulttileffojen lisäksi Kier on poseerannut myös populaarikulttuurin puolella. Hän keikistelee Madonnan kanssa eroottisissa kuvissa vuonna 1992 julkaistun Sex-kirjan sivuilla.

- En elä tullakseni muistetuksi. En kerää elokuviani, enkä katso niitä. Kun kuuluisa ihminen kuolee, siitä on juttu uutisissa. Sitten ehkä julkaistaan muisteleva retrospektiivi kerran vuodessa kymmenen vuoden välein, kunnes henkilö unohdetaan.

- En todellakaan halua tulla muistetuksi kauhuelokuvista. Olen ollut 210:ssä elokuvassa, ehkä sata niistä ovat huonoja ja 50 todella hyviä.

Udo Kier vieraili Suomessa Nightvisions-festivaaleilla ja häntä haastateltiin YleX:n Maailman toiseksi paras radioshow -ohjelmassa.

Lue myös: Suomessa vieraillut Iron Sky -näyttelijä: Uudet elokuvat ovat kuin videopelejä

Lähteet: Maailman toiseksi paras radioshow