Hyppää pääsisältöön

Janitan ura alkoi 90-luvun teinitähteydestä

Janita tuli tunnetuksi jo 13-vuotiaana hitillään "Jos jäät". Sitä seurasivat "Maistan maailmaa", "Oma planeetta" sekä menestyksekkäät albumijulkaisut ja Emma-palkinnot.

Moottori-ilta Pasilassa -ohjelmassa vuodelta 1993 nähdään 15-vuotias Janita, joka kertoo uransa saaneen alkunsa isosiskon ratsastuskaverin ansiosta. Ratsastuskaveri kun sattui olemaan levy-yhtiössä töissä ja tykästyi kuullessaan Janitan laulavan. Hän pyysi tyttöä koelauluun studioille ja pian oltiinkin jo levyn teossa.

Moottori-illan katsojat saivat esittää Janitalle kysymyksiä kirjeitse ja puhelimitse. Uteliaita kiinnostaa, mitä Janita katsoo tv:stä, mitä lehtiä hän lukee ja millaista musiikkia kuuntelee.

Kaikkiin kysymyksiin Janita ei kuitenkaan intoudu kommentoimaan, utelut mahdollisesta poikaystävästä jäävät vaille selkeää vastausta.

Haastattelun päätteeksi Janita esittää hittinsä "Jos ikävä tuntuu tältä". Taltiointi on 90-lukulaiseen tyyliin videoefektien sävyttämä.

Seuraavan vuoden alussa Janita pokkasi kaksi Emma-patsasta. Siihen asti nuorin Emma-voittaja vei kotiin vuoden yllättäjän ja naissolistitulokkaan palkinnot. Janita myös esiintyi gaalassa "Ei mikään oo mahdotonta" -hitillään.

Vuotta myöhemmin Janita päätti jättää kotimaan taakseen ja suuntasi New Yorkiin 17 vuoden iässä. Siellä hän on julkaissut toistaiseksi neljä englanninkielistä albumia, joista viimeisin Haunted julkaistiin vuonna 2009.

Janitan elämä ja ura on keskittynyt New Yorkiin jo 18 vuoden ajan ja Suomessa häntä on nähty harvakseltaan. Vuonna 2001 Janita julkaisi suomenkielisen version silloisesta albumistaan. Vuosina 1994 ja 2009 hän osallistui Eurovision laulukilpailun karsintoihin.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto