Hyppää pääsisältöön

Saamelainen Oula Aikio uskaltaa puhua kulttuurinsa menetyksistä

Sodankyläläinen saamelaismies ja poromies Oula Aikio on paikallinen aktiivi, jonka monet tuntevat ja joka uskaltaa puhua kulttuurinsa kokemista vääryyksistä.

Oula Aikio asuu Suomen eteläisimmässä varsinaisessa saamelaisasutuksen piirissä, joten konfliktit suomalais- ja saamelaiskulttuurin välillä ovat yleisiä.

Kiistan aiheena on esimerkiksi luontaistalous, jota Aikio puolustaa ja haluaa vaalia. Kannattaisiko hänen lopettaa taistelu etelästä kantautuvaa luontaistalouden kustannuksella tapahtuvaa kehitystä vastaan ja vain sopeutua?

Toisaalta Aikio arvio, että saamelaisten oma ääni on alkanut kuulua yhä enemmän, sillä kulttuuri on joutunut menettämään niin monia elinkeinojaan.

Rohkeasti puhuva Aikio suhtautuu nöyrästi rooliinsa saamelaiselinkeinojen puolustajana. Hän kertoo, että rohkeus puhua tuli silloin, kun hän joutui sota-aikana taistelemaan oman viljelysmaansa puolesta.

"Ja se minulle antoikin rohkeutta, että mie olen uskaltanut puhua ja hakea oikeutta."

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto