Hyppää pääsisältöön

Poliisi-tv: Rikollisten matkassa

Poliisi-tv esitti suosittuja Poliisin matkassa -inserttejä vuosien ajan. Teatteri Eurooppa Neljä inspiroitui tekemään niistä oman versionsa, jossa elämäntaparikolliset Kapa ja Leksa kertovat työnsä valo- ja varjopuolista.

"Rikollisten matkassa" valmistettiin Poliisi-tv:n 20-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 2009. Se esitettiin saman vuoden marraskuussa sarjan "syyskauden huipennuksena".

Rikollisten päivä alkaa Kapan (Paavo Honkimäki) ja Leksan (Kunto Ojansivu) keittiössä pidetystä käskynjakopalaverista, jossa käydään läpi päivän keikat asiakkaiden tilauslistan mukaan. Kaksikko päättää, mitkä artikkelit noudetaan kaupasta ja mitkä jäävät kotikäynnin varaan.

Kapa saa nuorempana taparikollisena tehtäväkseen hankkia päivän kulkuneuvon. Ruokatunnilla ajokki pidetään käynnissä, koska joskus aterian perilletulo saattaa mennä täpärälle.

Kalkun kaupunginosassa seurataan rikostoverusten kotikeikkaa. Normityöskentely keskeytyy yllättävään käänteeseen, joka pakottaa yrittäjämme pyytämään apua odottamattomalta taholta.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto